default-image

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Αυτά είναι τα επόμενα βήματά μου

Κρήτη
Μανώλης Κεφαλογιάννης: Αυτά είναι τα επόμενα βήματά μου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η χώρα χρειάζεται μια κανονική κυβέρνηση για να επανέλθει στην κανονικότητα», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Προσθέτει ακόμη ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα επενδυτικό και μεταρρυθμιστικό σοκ, ώστε να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της ανάπτυξης. Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Κεφαλογιάννη...

-Τα τελευταία χρόνια το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα κυριαρχούν στην ατζέντα της οικονομικής πολιτικής σε όλη την Ευρώπη, με πρωτεργάτη την Ε.Ε. Ποιο είναι κατά βάθος το ζητούμενο πίσω απ’ αυτή τη διαμορφωθείσα κατάσταση;

«Η παγκόσμια οικονομική κρίση ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και δυστυχώς “μετακόμισε” στην Ευρώπη- όπου και παρέμεινε, ενώ στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε σχετικά γρήγορα. Ποιοι οι λόγοι αυτής της διαφοράς; Ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκείνα τα οικονομικά εργαλεία που τους δίνουν τη δυνατότητα να αντιπαρέρχονται τις οικονομικές κρίσεις με το μικρότερο δυνατόν κόστος στο λιγότερο χρόνο, ενώ η Ευρώπη δεν τα είχε. Και, δυστυχώς, δεν τα έχει ακόμη αποκτήσει. Εργαλεία όπως την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων, την αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού όπως στις ΗΠΑ, τη δυνατότητα έκδοσης - έστω και ελάχιστου - πληθωριστικού χρήματος σε περιόδους οικονομικής κρίσης κ.ά. Εδώ ακριβώς είναι τα μεγάλα ζητούμενα για την Ευρώπη. Να προχωρήσει μπροστά. Να κάνει πράξη την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε όλα τα επίπεδα: Στην οικονομία όπου η Οικονομική και Νομισματική Ένωση έμεινε στο πεδίο της Νομισματικής και δεν προχωρήσαμε στην Οικονομική, με αποτέλεσμα η γνωστή σε όλους ΟΝΕ να παραμένει σκέτη Ν.Ε.

Στην κοινή εξωτερική πολιτική. Στην κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Στην κοινή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Στη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με γρήγορα βήματα μπροστά. Με όραμα. Χωρίς εθνικούς εγωισμούς. Με προσήλωση στις κοινές μας αρχές και αξίες».

-Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα και κρίση. Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την υλοποίηση των προγραμμάτων; Πιστεύετε ότι η χώρα μας μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα;

«Για να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα απαιτείται μια κανονική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση χωρίς τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις της σημερινής... Που, αντί να προσελκύει επενδύσεις, επιβάλλει φόρους και αυξάνει ασφαλιστικές εισφορές... Που, αντί να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις-τομές, προσλαμβάνει κομματικούς στρατούς στο Δημόσιο. Μια κυβέρνηση που τρία χρόνια τώρα φαντασιώνεται “εκρήξεις δίκαιης ανάπτυξης” και έχει καθηλώσει τη χώρα μας στην ύφεση και την ελληνική κοινωνία στη φτωχοποίηση. Μια κυβέρνηση που τρία χρόνια τώρα επαγγέλλεται ότι είναι σε ευθεία γραμμή με κάθε λέξη του Συντάγματος και καθημερινά ρέπει σε αντισυνταγματικές εκτροπές. Η χώρα δε χρειάζεται μια απλή πολιτική αλλαγή... μια εναλλαγή κυβέρνησης που ούτως ή άλλως θα πραγματοποιηθεί πολύ γρήγορα μέσω των εκλογών που βρίσκονται πια προ των πυλών.

Η χώρα απαιτεί ένα επενδυτικό και μεταρρυθμιστικό σοκ. Μια πολιτική μείωσης της φορολογίας και ενίσχυσης της υγιούς επιχειρηματικότητας. Μια πολιτική που θα ξεμπλοκάρει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Έλληνα και που θα του δώσει τη δυνατότητα να πορευτεί χωρίς εμπόδια και να μεγαλουργήσει».

-Το 2017 σκιάστηκε από το Brexit. Πιστεύετε πως αυτή η απόφαση των Βρετανών πολιτών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό ιδεώδες και το μέλλον της Ε.Ε.;

«Η μοιραία απόφαση ενός μοιραίου πρωθυπουργού να θέσει σε δημοψήφισμα την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ενωμένη Ευρώπη είχε ήδη από πέρυσι μοιραίες συνέπειες. Συνέπεια πρώτη ήταν το οριστικό τέλος της δικής του πολιτικής καριέρας. Συνέπεια δεύτερη, η Βόρεια Ιρλανδία και η Σκοτία να θέτουν ανοιχτά εν αμφιβόλω την ενότητα της Μεγάλης Βρετανίας... που κινδυνεύει να μετατραπεί σε Μικρά Αγγλία.

Ασφαλώς, βέβαια, η απόφαση των Βρετανών πολιτών να αποχωρήσουν από την ευρωπαϊκή οικογένεια μάς στεναχωρεί. Μια ιδιόρρυθμη σχέση οδηγήθηκε σε ένα πολύκροτο “διαζύγιο”. Οι εκ των νικητών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που κράτησαν ελεύθερη την Ευρώπη, νικήθηκαν από τους εσωτερικούς τους λαϊκιστές. Οι Βρετανοί πολίτες ξέχασαν την ιστορική ομιλία του Ουίνστον Τσόρτσιλ προς τους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης λίγο μετά τη λήξη του αιματηρότερου πολέμου. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ένας από τους πρώτους που υποστήριξαν τη δημιουργία των “Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης”, γιατί μετά την τραγική εμπειρία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου απέκτησε την πεποίθηση ότι μόνο μια Ενωμένη Ευρώπη θα μπορούσε να εγγυηθεί την ειρήνη. Με στόχο του τη ριζική αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών ασθενειών, του εθνικισμού και της πολεμοκαπηλίας.

Τα λόγια του είναι πάντα επίκαιρα: “Υπάρχει ένα φάρμακο που θα μπορούσε μέσα σε λίγα χρόνια να κάνει όλη την Ευρώπη ελεύθερη και ευτυχισμένη. Το φάρμακο αυτό είναι να δημιουργήσουμε ξανά την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και να της δώσουμε μια δομή ικανή να της εξασφαλίσει την Ειρήνη, την Ασφάλεια και την Ελευθερία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα είδος Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης”. Εβδομήντα δύο χρόνια μετά, πράγματι η Ευρωπαϊκή Ένωση μάς έχει προσφέρει μια αδιατάρακτη περίοδο ειρήνης και καλής και ποιοτικής δημοκρατίας. Και αυτό πιστεύω είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά της».

-Σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει αυξηθεί ο ευρωσκεπτικισμός, που οδηγεί σε άνοδο ακραίων δυνάμεων. Τι πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να αλλάξουν άποψη οι πολίτες για την Ε.Ε.;

«Οι λαϊκιστές, τα δίδυμα αδερφάκια των ευρωσκεπτικιστών, πολλές φορές θέτουν τα σωστά ερωτήματα. Αλλά δυστυχώς για τους λαούς ποτέ δεν έχουν τις σωστές απαντήσεις. Τρανό παράδειγμα, η χώρα μας. Μια κυβέρνηση ακραίων λαϊκιστών που ανέβηκε στην εξουσία με ηχηρά, ευχάριστα και ασφαλώς θελκτικά συνθήματα. Τι διαγραφή του απεχθούς και επονείδιστου χρέους, τι κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τι αύξηση του κατώτατου μισθού, τι 13η σύνταξη, τι κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη... Μια ατελείωτη σειρά ψεύδους τα συνθήματα της “πρώτης φοράς Αριστερά”, που οδήγησαν στην “κατάσχεση” της ψήφου του ελληνικού λαού. Τα αποτελέσματα γνωστά σε όλους. Και άκρως επώδυνα. Για όλους. Ένας ο τρόπος αντίδρασης των υγιών δυνάμεων. Ηγεσίες με όραμα που θα εμπνεύσουν και θα οδηγήσουν τους λαούς τους σε ένα καλύτερο αύριο. Με τόλμη, συνέπεια και δικαιοσύνη. Με όπλο την “επώδυνη” πολλές φορές αλήθεια και όχι τα εύπεπτα ψέματα που αρέσουν πάντα, αλλά καταστρέφουν για πάντα».

- Το 2019 θα έχουμε εκλογές για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα παρουσία σας στο όργανο αυτό; Για ποιες δράσεις και πρωτοβουλίες σας είστε υπερήφανος, τι δεν μπορέσατε να υλοποιήσετε και τι σχεδιάζετε για το εναπομείναν διάστημα της θητείας σας με την ιδιότητά σας ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.;

«Δυστυχώς στη χώρα μας δεν προβάλλεται ή προβάλλεται ελάχιστα το έργο των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Ένα έργο εν πολλοίς σημαντικό, με θετικές εθνικές προεκτάσεις, που σε ό,τι με αφορά ελπίζω να κριθεί θετικά από τον ελληνικό λαό.

Στη διάρκεια της θητείας μου, πλην της συμμετοχής μου σε δύο πολύ σημαντικές για τα ελληνικά συμφέροντα Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ως τακτικό μέλος και στην Επιτροπή Γεωργίας ως αναπληρωματικό μέλος - έχω την τιμή να προεδρεύω 80 ευρωβουλευτών και Τούρκων εθνικών βουλευτών στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, που έχει στην αρμοδιότητά της την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Μια ενταξιακή πορεία που με ευθύνη της τουρκικής πλευράς παραμένει “παγωμένη”, σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε ένα ψήφισμα που, με δική μου πρωτοβουλία, εντάχθηκε μια πολύ σημαντική τροπολογία, που έγινε δεκτή με αυξημένη πλειοψηφία, με την οποία καταδικάζονταν οι αναθεωρητικές απόψεις της Τουρκίας σχετικά με τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης, που αποτελεί εδώ και 100 σχεδόν χρόνια την ασφαλιστική δικλίδα της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας.

Οι προσδοκίες μας ασφαλώς είναι μια δυτικόστροφη Τουρκία-πυλώνας σταθερότητας και εγγυητής της ειρήνης στην περιοχή. Αλλά οι ενέργειες και τα μηνύματα από την πλευρά της Τουρκίας - ιδίως μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 - δεν είναι θετικά. Κάθε άλλο. Όλοι βιώνουμε μια Τουρκία με σαφές έλλειμμα δημοκρατίας, που δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, το Κράτος Δικαίου, την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και την ελευθερία του Τύπου. Και όλα αυτά καταγράφονται κάθε χρόνο με τα μελανότερα χρώματα στην έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της. Όπως καταγράφονται με τροπολογίες των Ελλήνων και των Κυπρίων ευρωβουλευτών οι προκλητικές ενέργειες της γείτονος τόσο στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τον ελληνικό εναέριο χώρο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όλα τα παραπάνω είχα τη δυνατότητα να τα θέσω κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησα στην Τουρκία ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας σε όλους ανώτατους Τούρκους αξιωματούχους που συνάντησα και στην τουρκική Βουλή και στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών.

Αλλά, κυρίως, είχα τη δυνατότητα να θέσω απευθείας στην τουρκική πλευρά το ζήτημα της άμεσης απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Παράλληλα, η ιδιότητά μου ως επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μού παρέχει τη δυνατότητα να συμμετέχω κάθε εβδομάδα στις συνεδριάσεις των επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής οικογένειας όπου ανήκει η Νέα Δημοκρατία, και να προβάλλω τις εθνικές μας θέσεις και τις ελληνικές προτεραιότητες. Πολλές φορές κόντρα στις επιλογές του ΕΛΚ».

Τα επόμενα βήματα του ευρωβουλευτή

* Ποιο θα είναι το επόμενο πολιτικό βήμα σας με διαφαινόμενη τη νίκη της Ν. Δ., όποτε γίνουν βουλευτικές εκλογές;

«Το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι ασφαλώς το επόμενο δικό μου πολιτικό βήμα, αλλά η επόμενη μέρα της πατρίδας μας, που απαιτεί άμεσα προσφυγή στην εκλογική διαδικασία για να επιτελεστεί στον τόπο μας η αναγκαία πολιτική αλλαγή που θα μας απαλλάξει επιτέλους από τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.

Και σε ό,τι με αφορά, παραμένω πάντα στην πρώτη γραμμή του πολιτικού αγώνα για να γίνει η Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη κυβέρνηση και να περάσει η ελληνική κοινωνία την κρίση με το μικρότερο δυνατόν κόστος.

Σας είχα, άλλωστε, δηλώσει όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου στις ευρωεκλογές του 2014 ότι “σας χαιρετώ για την Ευρώπη, δε σας αποχαιρετώ”».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News