Κρήτη

Λεμπιδάκης: Ένας χρόνος από την μαρτυρική ομηρία των 186 ημερών

Σαν σήμερα απήγαγαν τον επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα που ο Κρητικός επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης έπεφτε θύμα απαγωγής.

 Το απόγευμα της 30ής Μαρτίου του 2017, κουκουλοφόροι τον παγίδευσαν την ώρα που εκείνος οδηγούσε το αυτοκίνητό του με κατεύθυνση στο σπίτι του στα Καλέσα Ηρακλείου και τον απήγαγαν. 

Ο “Γολγοθάς” που ανέβηκε ο 55χρονος επιχειρηματίας έλαβε τέλος το πρωί της 2ας Οκτωβρίου του 2017, όταν η Αστυνομία εισέβαλε σε μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων στο Ρέθυμνο, όπου ο απαχθείς κρατείτο το τελευταίο διάστημα της ομηρίας του.

Οι 186 μαρτυρικές ημέρες που πέρασε στα χέρια των απαγωγέων του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης συνιστούν, εκτός των άλλων, ρεκόρ στις υποθέσεις απαγωγής που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την ελληνική κοινωνία. Μέχρι πέρυσι, την ιδιότυπη αυτή πρωτιά κρατούσε η περίπτωση της απαγωγής του επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα, το 2001. Ο 34χρονος - τότε - άνδρας είχε κρατηθεί όμηρος για δύο ολόκληρους μήνες, πριν τελικά οι απαγωγείς του λάβουν το ένα από τα συνολικά 3 εκατομμύρια δολάρια, που είχαν ζητήσει ως λύτρα, και τον απελευθερώσουν.


Καθ’ όλη τη διάρκεια της απαγωγής του Λεμπιδάκη, οι απαγωγείς επικοινωνούσαν με μέλη της οικογένειας του απαχθέντος χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους: είτε μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS, είτε βάζοντας τον επιχειρηματία να γράψει επιστολή στην οικογένειά του, είτε βιντεοσκοπώντας τον και αποστέλλοντας στη συνέχεια το εν λόγω οπτικοακουστικό υλικό στους συγγενείς του. Σημειώνεται ότι, ενώ αρχικά οι απαγωγείς ζητούσαν από την οικογένεια Λεμπιδάκη την καταβολή του αστρονομικού ποσού των 100 εκατομμυρίων ευρώ, το διάστημα πριν την απελευθέρωσή του από την ΕΛ.ΑΣ. είχαν ρίξει - κατά πολύ - τις απαιτήσεις τους. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα πριν πέσουν στη “φάκα” των Αρχών, οι απαγωγείς φέρονται να είχαν ρίξει τις απαιτήσεις τους για να αφήσουν ελεύθερο τον Μιχάλη Λεμπιδάκη κάτω από τα 20 εκατομμύρια ευρώ.


Όλους αυτούς τους έξι μήνες που διήρκεσε η πρωτοφανής για τα τοπικά δεδομένα απαγωγή, η κρητική - και όχι μόνο - κοινή γνώμη παρακολουθούσε με αμείωτη ένταση τις εξελίξεις της υπόθεσης: Κατά καιρούς, έβγαιναν στην “επιφάνεια” ενδείξεις που έδιναν κουράγιο στην οικογένεια του επιχειρηματία, η οποία δοκιμαζόταν σκληρά... Υπήρχαν, ωστόσο, και φορές που τα πράγματα φαίνονταν να μην πηγαίνουν καλά, με αποτέλεσμα οι συγγενείς του απαχθέντος να βυθίζονται στην απόγνωση.


Σχεδόν τρεις μήνες μετά την απαγωγή του, η οικογένεια Λεμπιδάκη είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία - μεταξύ άλλων - γνωστοποιούσε ότι ο αγαπημένος τους Μιχάλης παραμένει μακριά από το σπίτι του.
«Ύστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ’ όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάστασή του και η οικογένειά μας βυθίζεται σε απόγνωση.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.


Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένειά μας ο Μιχάλης.
Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλούμε όλους να διατηρήσουν την ίδια διακριτική στάση, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ψυχολογική μας κατάσταση», ανέφερε η επίμαχη ανακοίνωση.
Έπρεπε να περάσουν περισσότεροι από τρεις μήνες από την εν λόγω ανακοίνωση, μέχρις ότου οι συγγενείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη να σφίξουν ξανά στις αγκαλιές τους τον αγαπημένο τους άνθρωπο.


Η αρχή του τέλους για τους δράστες έγινε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Σε αστυνομικό μπλόκο που είχε στηθεί τότε στην ευρύτερη περιοχή των Σφακίων, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν τυχαία έλεγχο σε αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα. Παρά το ότι κανείς εκ των επιβαινόντων δε βρέθηκε να έχει στην κατοχή του κάτι επιλήψιμο, οι αστυνομικοί προβληματίστηκαν από το γεγονός ότι κανείς εκ των τριών δεν είχε μαζί του κινητό τηλέφωνο. Δεν άργησε να διαπιστωθεί ότι επιβαίνοντες στο επίμαχο όχημα είχαν πετάξει στο δρόμο το κινητό τους, βλέποντας μπροστά τους το μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. Κάπως έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα της πολύκροτης υπόθεσης από τις διωκτικές Αρχές... Λίγες εβδομάδες αργότερα, εξάλλου, στα τέλη Αυγούστου, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είχε αποστείλει μια άκρως συγκινητική επιστολή στα παιδιά του.


«Αγόρια μου, καταλαβαίνω τη μεγάλη δοκιμασία που περάσατε. Μου δείχνει πως την ευτυχία στη ζωή δεν πρέπει να τη θεωρούμε δεδομένη και πρέπει να έχουμε ψυχική δύναμη για τα δύσκολα που μπορεί να έρθουν... Θέλω να πιστεύω πως, παρά το μεγάλο σοκ και την αγωνία σας, μπορέσατε να ανταποκριθείτε στα μαθήματά σας. Και ότι σταθήκατε στη μανούλα, τον παππού, τη γιαγιά, το θείο, δίνοντάς τους κουράγιο με τη νεανική σας αισιοδοξία. Αγωνιώ να βρεθώ δίπλα σας για να μου πείτε τα σχέδιά σας και να συζητήσουμε γι’ αυτά. Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε λίγο χρόνο μαζί το Σεπτέμβρη, όπου, όποτε και για ό,τι θέλετε να κάνουμε. Σας σκέφτομαι και σας αγαπώ με όλη τη δύναμη της ψυχής μου. Θέλω να σας δω να προοδεύετε, να δημιουργείτε μα πάνω απ’ όλα να ’στε ασφαλείς και ευτυχισμένοι άνθρωποι, αγαπητοί στην κοινωνία.
Ο μπαμπάς σας».

Τέλος στην ομηρία στις 2 Οκτωβρίου

Ο επίλογος στην πρωτοφανή “οδύσσεια” του 55χρονου επιχειρηματία γράφτηκε το πρωί της 2ας Οκτωβρίου του 2017, αναίμακτα και χωρίς οι απαγωγείς να πάρουν στα χέρια τους ούτε ένα ευρώ! Μετά την απελευθέρωση του Κρητικού επιχειρηματία και τη σύλληψη των δύο εμπλεκόμενων ατόμων που βρίσκονταν στη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στο Ρέθυμνο, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και για τους υπόλοιπους φερόμενους εμπλεκόμενους στην απαγωγή. Σήμερα, και οι συνολικά οκτώ συλληφθέντες για την πολύκροτη υπόθεση παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι. Την ίδια ώρα, η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Αρχές εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο, εκτός των οκτώ συλληφθέντων, να έχουν εμπλακεί στην υπόθεση και άλλα άτομα.

Σχόλια