default-image

Εκτός Πανεπιστημίου Κρήτης, και επίσημα, ο Ρίχτερ

Κρήτη
Εκτός Πανεπιστημίου Κρήτης, και επίσημα, ο Ρίχτερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έπειτα από 5 ώρες συζήτησης στη Σύγκλητο του Πανεπιστήμιου Κρήτης, με ομόφωνη απόφαση, ανακλήθηκε ο τίτλος του επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης από το Γερμανό ιστορικό Χάινς Ρίχτερ.

Μετά από παλινωδία ετών, εν τέλει σήμερα ανακλήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του τμήματος πολιτικής επιστήμης του πανεπιστημίου Κρήτης από τον Γερμανό ιστορικό, Χάινς Ρίχτερ. Το ζήτημα είχε αγκιστρωθεί σε ένα πινγκ πονγκ από το τμήμα στην κοσμητεία και αντίστροφα, όμως τελικά το μπαλάκι κατέληξε στη σύγκλητο του ακαδημαϊκού ιδρύματος που αποφάσισε ομόφωνα την ανάκληση του τίτλου το απόγευμα της Πέμπτης 29 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάινς Ρίχτερ είχε ανακηρυχθεί ως επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Κρήτης σε μια διαδικασία εν κρυπτώ και ενόσω το ΑΕΙ τελούσε υπό κατάληψη και εν τη απουσία των περισσοτέρων καθηγητών του τμήματος. Αιχμή του δόρατος ένα βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης, όπου περιγράφει του Κρητικούς ως αγροίκους και βάρβαρους κατά των Γερμανών, γεγονός που προβάλει την ιστορική μνήμη του νησιού.

Πολλά σωματεία από την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας που οι κάτοικοί τους μαρτύρησαν και υπέφεραν από τη ναζιστική θηριωδία και τα ολοκαυτώματα, είχαν ξεσηκωθεί κατά της «επιτιμίας» Ρίχτερ και σήμερα αισθάνονται δικαίωση για τους ίδιους και τη μνήμη των προγόνων τους, αφού μετά τη σημερινή συνεδρίαση της συγκλήτου του πανεπιστημίου Κρήτης και την απόφαση για ανάκληση του τίτλου, μπαίνουν κάποια πράγματα στη θέση τους, σε κάθε περίπτωση, όμως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και για τις γερμανικές επανορθώσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανεπιστήμιου Κρήτης:

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά τη σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε ομόφωνα την αφαίρεση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από τον Καθηγητή κύριο H.A. Richter, ειδικότερα σύμφωνα με την απόφασή της αυτή:

«Η Σύγκλητος επαναβεβαιώνει τις αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης σε ότι αφορά στην απονομή του τίτλου του επιτίμου διδάκτορα, δηλαδή την επιστημονική αριστεία, το ακαδημαϊκό ήθος, την  εξαιρετική συμβολή στην πρόοδο της επιστήμης και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση η απονομή του τίτλου δεν συνεπάγεται υποχρέωση του τιμωμένου να συμφωνεί σε ζητήματα τρέχουσας πολιτικής με την διοίκηση του ΠΚ, το Τμήμα που τον πρότεινε, ή την Ελληνική πολιτεία.

Η Σύγκλητος, λόγω του μέχρι πρόσφατα ισχύοντος θεσμικού πλαισίου δεν είχε ποτέ συζητήσει την απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης για απονομή του τίτλου στον Καθηγητή κ. H.A. Richter,

Η Σύγκλητος αφού συζήτησε διεξοδικά το θέμα κατά τη σημερινή συνεδρίασή της μετά την παραπομπή του σε αυτήν από την Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ιδρύματος και μετά από δύο ομόφωνες αποφάσεις  του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης για αφαίρεση του τίτλου

έλαβε υπόψιν

[α] τη δημόσια απαξιωτική για το ελληνικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης δημόσια τοποθέτηση του Καθηγητή  H.A. Richter, μετά την απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα όπως επισημαίνεται στις αποφάσεις του Τμήματος Πολιτικής  Επιστήμης η οποία δεν είναι ανεκτή, προσβάλει το ίδρυμα και έχει ως συνέπεια την τρώση του κύρους του

 [β] το γεγονός ότι η Σύγκλητος ως το ανώτατο όργανο Διοίκησης του Ιδρύματος  έχει την ευθύνη και την υποχρέωση της  προάσπισης του ακαδημαϊκού κύρους του αποδέχεται την επί δύο φορές  ομοφώνως ληφθείσα απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης για την αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον καθηγητή κ. Richter και αποφασίζει ομόφωνα την αφαίρεσή του.»

Ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κρήτης για την υπόθεση Ρίχτερ:

Όπως είχε αναφέρει ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κρήτης, κ. Οδυσσέας Ζώρρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις αρχές Φεβρουαρίου το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι «κομμάτι» της κοινωνίας του νησιού, τονίζοντας ότι ο ίδιος είχε ξεκάθαρη άποψη για το θέμα από την πρώτη κιόλας γενική συνέλευση στην οποία έγινε λόγος για ανάκληση του Ρίχτερ.

Αναφορικά με την καθυστέρηση που υπήρξε στην υπόθεση της ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Γερμανού ιστορικού, ο κ. Ζώρρας είχε αναφέρει ότι «οι διαδικασίες για την ανάκληση ενός τίτλου είναι σύνθετες, απαιτούν σωστό και ακριβή χειρισμό με στόχο την διασφάλιση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, που τίμησε το Γερμανό ιστορικό, της Κοσμητείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, αλλά και του ίδιου του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, δεν παρέλειψε πάντως, να τονίσει πως και η συμπεριφορά του Γερμανού ιστορικού μετά την αναγόρευση και οι τοποθετήσεις του σε συνεντεύξεις του «πυροδότησαν» το ήδη τεταμένο κλίμα, αν και εκείνο που βάρυνε περισσότερο τις όποιες αποφάσεις, ήταν το ίδιο το έργο του και οι αντιδράσεις από την κοινωνία του νησιού.

https://www.youtube.com/watch?v=iX8LVp7wumE?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=0&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News