Κρήτη

Διψάνε τα αμπέλια της Κρήτης - Αναγκαίο το πότισμα

Ένα καλό πότισμα τώρα από τους αμπελουργούς εκείνους που έχουν νερό θα ήταν μια καλή τόνωση για τα διψασμένα μας αμπέλια.

Τη συμβουλή αυτή δίνει προς τους αμπελουργούς της Κρήτης ο γεωπόνος και πρώην ερευνητής Αμπέλου Βαγγέλης Βαρδάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι τα ξηρικά αμπέλια, όπως και οι ελιές, φέτος με την ανομβρία που υπάρχει θα ζοριστούν πολύ, σε αντίθεση με όσα θα ποτιστούν κάποιες φορές μέσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι, αφού στην περίπτωση εκείνη θα πρέπει φέτος να περιμένουμε μεγάλη παραγωγή σταφυλιών και σε ποιότητες εξαιρετικές.

Αρκεί βέβαια να αντιμετωπίσουμε τη μία και μοναδική ασθένεια που φαίνεται να απειλεί τις αμπελοκαλλιέργειές μας, δηλαδή τη χολέρα, χρησιμοποιώντας αμέσως τώρα το πατροπαράδοτο θειάφι.

Βέβαια, αν σήμερα πέσουν οι βροχές και οι καταιγίδες που προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, κυρίως στην κεντρική και ανατολική Κρήτη, σαφώς και τα αμπέλια, όπως και οι ελιές, θα ανακουφιστούν σημαντικά. Όμως, ο Βαγγέλης Βαρδάκης μάς μιλάει με βάση τις επικρατέστερες συνθήκες που κατά το 2018 δεν είναι και οι καλύτερες, καθώς έχουν διψάσει τα πάντα και απειλούνται σοβαρά ακόμα και να ξεραθούν αν δεν τους δώσουμε εμείς όσο πιο πολύ νερό μπορούμε!

«Τα ξηρικά θα ζοριστούν»

«Τα ξηρικά αμπέλια, όπως και οι ελιές, φέτος θα ζοριστούν σημαντικά», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο γνωστός επιστήμονας, που έχει γράψει ιστορία στο χώρο της κρητικής αμπελουργίας. «Όλες, γενικά, οι ξηρικές καλλιέργειες θα περάσουν μεγάλη κρίση»...

Από ’κει και πέρα, ο ίδιος μας μεταφέρει και τη διαπίστωσή του ότι «ο καιρός ευνοεί τη χολέρα, ενώ δεν ευνοεί καθόλου τον περονόσπορο, και ούτε θα υπάρξει περονόσπορος και φέτος»... Στο σημείο αυτό συνιστά τώρα ψέκασμα με διαβρεχόμενο θειάφι και θειάφι σε σκόνη μετά από περίπου 20 μέρες, που θα έχουν προχωρήσει οι βλαστοί των αμπελιών.
Για το πότισμα, ο Βαγγέλης Βαρδάκης τονίζει κατηγορηματικά: «Όσοι έχουν νερό, να τρέξουν τώρα να ποτίσουν τα αμπέλια τους, διότι ήδη υπάρχει στέρηση νερού μες στα χωράφια. Και να ποτίσουν και τις ελιές τους όσοι έχουν νερό. Γιατί οπωσδήποτε το καλοκαίρι θα είναι ακόμα δυσκολότερο»...

Φυσικά τη μεγαλύτερη ανάγκη για νερό, όπως πάντα και ιδιαίτερα φέτος, έχουν τα αμπέλια που προορίζονται για επιτραπέζια σταφύλια. Μικρότερη ανάγκη έχουν τα σταφιδάμπελα και ακόμα μικρότερη τα κρασάμπελα. «Ας ποτίσουν τώρα οι παραγωγοί αν έχουν νερό, ούτως ώστε να βελτιωθεί η υδατοχωρητικότητα του εδάφους, και μετά από 15-20 μέρες θα δούμε πώς θα συμπεριφερθούμε και πώς θα το διαχειριστούμε αυτό το λίγο νερό που υπάρχει», σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη.

«Να καλύπτουμε με χόρτα»

Στο μεταξύ, ο γεωπόνος και πρώην ερευνητής Αμπέλου Βαγγέλης Βαρδάκης είναι και ο ίδιος υπέρμαχος της μεθόδου, αντί να σκάβουμε με τη μηχανή ή τη φρέζα το χωράφι μας, να χρησιμοποιούμε χορτοκοπτικό, κόβοντας τα χόρτα, τα οποία στη συνέχεια θα τα απλώνουμε στο χώμα για να περιορίζεται η εξάτμιση της υγρασίας.

«Αυτό θα ήταν μια πολύ καλή κίνηση. Αν μπορούμε, τα χόρτα τα οποία υπάρχουν σήμερα στα χωράφια να τα κόψουμε, και με αυτά να σκεπάσουμε το χωράφι, ούτως ώστε να μην εξατμίζεται το νερό από την επιφάνεια του εδάφους και έτσι να παραμείνει μέσα στο έδαφος και να το εκμεταλλευτούν τα φυτά», λέει ο Βαγγέλης Βαρδάκης. Εξάλλου, επισημαίνει στο σημείο αυτό ότι η μεγάλη απώλεια νερού την περίοδο αυτή γίνεται από την εξάτμιση του γυμνού εδάφους και από τη διαπνοή των πλατύφυλλων φυτών. Όπως ισχύει σε όλα τα φυτά, έτσι και στο αμπέλι το πιο καλό πότισμα γίνεται με τις σταγόνες, με τις οποίες έχουμε και οικονομία στο νερό. Αλλά ο Βαγγέλης Βαρδάκης ξεκαθαρίζει ότι «θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουμε ένα πολύ καλό πότισμα. Όσο περισσότερες ώρες μπορούν, να αφήσουν τις σταγόνες να πέφτουν στο αμπέλι τους. Και αμέσως μετά το πότισμα να σκεπάσουν με τα χόρτα την επιφάνεια του εδάφους»...

Πιο πρώιμη η παραγωγή

Για την παραγωγή φέτος, ο γεωπόνος και πρώην ερευνητής Αμπέλου ξεκαθαρίζει: «Προβλέπεται να είναι πρωιμότερη από τα προηγούμενα χρόνια. Θα αναγκαστεί το φυτό να λειτουργήσει πιο εντατικά, γιατί το νερό θα είναι ελλειμματικό. Και γι’ αυτό πρέπει να σκεπάσουν οι παραγωγοί την επιφάνεια του εδάφους για να βοηθήσουν στη λειτουργία του φυτού από τη μια πλευρά, αλλά και στην εξοικονόμηση της υγρασίας από την άλλη»... Καταλήγοντας, μας λέει: «Περιμένουμε καλή παραγωγή φέτος. Έχω επισκεφτεί μερικά χωράφια. Είδα πολλή παραγωγή. Αλλά να τη διασφαλίσουμε αυτή την παραγωγή»...

Σχόλια