196 κρουαζιερόπλοια θα δέσουν στο Ηράκλειο

Κρήτη
196 κρουαζιερόπλοια θα δέσουν στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικά καλή φαίνεται να είναι η προοπτική για την πορεία της κρουαζιέρας φέτος στο Ηράκλειο.

Με δεδομένες τις 131 προσεγγίσεις πλοίων και τους περίπου 190.000 επιβάτες που μεταφέρθηκαν πέρυσι στο λιμάνι της πόλης, φέτος τα μέχρι στιγμής στοιχεία κάνουν λόγο για αύξηση στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, οι οποίες ήδη αγγίζουν τις 196.

Το νούμερο αυτό όμως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, αλλά και να συνοδευτεί με ραγδαία αύξηση του επιβατικού κοινού, καθώς τα πλοία που πρόκειται να δέσουν στο λιμάνι του Ηρακλείου το 2018 είναι συνολικής δυναμικότητας 300.000 επιβατών!

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, τον Απρίλιο αναμένεται να δέσουν στο λιμάνι του Ηρακλείου 16 πλοία, το Μάιο 24, τον Ιούνιο 22, τον Ιούλιο 28, τον Αύγουστο 27 και το Σεπτέμβριο 22 πλοία.

Ωστόσο, σημαντικό γεγονός, που οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι αποδίδουν καρπούς οι ενέργειες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, είναι το ότι το μήνα Οκτώβριο έχει ήδη προγραμματιστεί να προσεγγίσουν το λιμένα Ηρακλείου 33 πλοία, το Νοέμβριο 16 και το Δεκέμβριο άλλα 3. Και όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για περαιτέρω αύξηση των αριθμητικών στοιχείων, με στόχο να “αράξουν” στο λιμάνι ακόμα περισσότερα πλοία.

Σημειώνεται πως το 2016 στο λιμάνι του Ηρακλείου είχαν δέσει 165 πλοία, ενώ το 2015 συνολικά 170 πλοία.

Με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου, την αυξημένη κίνηση στην κρουαζιέρα και τις προσπάθειες με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατηγού κοινού στο λιμάνι του Ηρακλείου, όλοι οι εμπλεκόμενοι με το λιμένα αλλά και τον τουρισμό φορείς κάθισαν στο τραπέζι της συζήτησης, όπου πραγματοποιώντας δύο διαδοχικές συσκέψεις στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, έθεσαν τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις τους ως προς την κατεύθυνση αυτή.

Στην πρώτη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, ο Σύνδεσμος Λεμβούχων Αποσκευοφόρων, ο Σύνδεσμος Μονίμων Εργατών Λιμένος Ηρακλείου, η Κοινοπραξία Ρυμουλκών, η Πλοηγική Υπηρεσία και εκπρόσωποι των ναυτικών πρακτόρων, και συζητήθηκαν γενικά θέματα που αφορούν όλο το λιμάνι και τη συνεργασία τους.

Στη δεύτερη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της πόλης, έγιναν τοποθετήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη χρονιά και διατυπώθηκαν προτάσεις για την επίλυσή τους.

Επισημάνθηκε η ανάγκη για δρομολόγηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και τέθηκαν οι στόχοι για τη χρονιά που διανύουμε, της οποίας οι απαιτήσεις θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένες λόγω της κίνησης που πρόκειται να σημειωθεί στο λιμάνι και στην πόλη του Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Απόλλων Φιλιππής δεσμεύτηκε να προχωρήσει, με όλα τα μέσα που διαθέτει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, στην επίλυση των θεμάτων που τέθηκαν και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και υποδομών του λιμένα για την ενίσχυση της κρουαζιέρας, ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων δεσμεύτηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη επίλυση των ζητημάτων.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Φιλιππής σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν «η διατήρηση της καθαριότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, ο καλύτερος ελλιμενισμός, η καλύτερη εξυπηρέτηση, μεταφορά και ξενάγηση των επιβατών στα αξιοθέατα της πόλης», με τον ίδιο να τονίζει πως «με τη συνεργασία όλων των φορέων έχουμε πετύχει να μην υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα και κάθε πλοίο που έρχεται στο λιμάνι μας ξέρει από τώρα πού θα δέσει».

Στόχος οι επιβάτες να επισκέπτονται την αγορά

Κύριο μέλημα, ωστόσο, τόσο του ΟΛΗ όσο και των εμπλεκόμενων φορέων, όπως τονίστηκε, είναι να αλλάξει το σκηνικό που θέλει το 25-30% των επιβατών να μένει στο πλοίο και να μην επισκέπτεται την πόλη, με τον κ. Φιλιππή να συμπληρώνει πως «σε όλα αυτά κατατέθηκαν προτάσεις για το πώς θα γίνουμε καλύτεροι» και να καταλήγει λέγοντας πως «ευχή όλων μας είναι να έρθουν στο λιμάνι μας και άλλα πλοία γεμάτα με κόσμο, με απώτερο στόχο οι επιβάτες αυτοί να κατεβαίνουν από το πλοίο και να ξεχύνονται στην αγορά».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι φέτος στα καθημερινά δρομολόγια πλοίων του λιμένα Ηρακλείου θα ενταχθεί μια νέα ακτοπλοϊκή γραμμή, που θα συνδέει το λιμάνι Ηρακλείου με το λιμάνι της Ραφήνας. Θα περνάει από την Άνδρο, τα κυκλαδίτικα νησιά, τη Σαντορίνη και θα διανυκτερεύει στο Ηράκλειο, αναμένοντας να συμβάλει θετικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας. Παράλληλα, φέτος σημειώνεται αύξηση και στα πλοία που θα εφαρμόσουν τη home port διαδικασία, καθώς αναμένονται πέντε προσεγγίσεις της TUI και μία της AIDA.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News