Βρέχει στην Κρήτη - Ποιες περιοχές... γεύτηκαν νερό

Κρήτη
Βρέχει στην Κρήτη - Ποιες περιοχές... γεύτηκαν νερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρκετά ψυχρή αέρια μάζα σήμερα στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Κρήτης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νεφώσεις και μετά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές ενώ και η θερμοκρασία έχει σημειώσει αισθητή πτώση χωρίς να ξεπερνάει σε καμία περίπτωση τους 20 βαθμούς κελσίου. Και όλα αυτά βέβαια αν αναλογιστεί καποιος ότι σαν σήμερα την περασμένη Πέμπτη, η Κρήτη είχε χτυπήσει 30άρια , καθώς ήταν η μέρα που η Αφρικανική σκόνη πρωταγωνιστούσε στο νησί. 

Μάλιστα τελευταία στοιχεία απο το meteo , αναφέρουν ότι βροχές και τοπικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 29/03, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να καταγράφονται στην Κρήτη. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως περίπου τις 10:00 το πρωί, καταγράφονται στις περιοχές: Τζερμιάδο 27 mm, Φουρφουράς Ρεθύμνου 21 mm, Έλος Χανίων 16.6 mm, Σαμαριά 16 mm, Σπήλι Ρεθύμνου 15.8 mm, Ασκύφου Χανίων 15 mm, Άγιος Νικόλαος 13.8 mm, Ποταμοί Ρεθύμνου 12 mm, Πλακιάς Ρεθύμνου 10.6 mm και Χανιά (Κέντρο) 10 mm.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σήμερα νωρίς το πρωί σημειώθηκαν στην Ιεράπετρα, το Ηράκλειο και τον Λέντα Ηρακλείου,  με τον υδράργυρο να μένει στους 14-15 βαθμούς κελσίου.  Θερμοκρασίες βέβαια που θεωρούνται οι υψηλότερες στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία , σε περιοχές της υπόλοιπης χώρας, ο υδράργυρος δείχνει μόλις 1 βαθμό κελσίου. Χαρακτηριστικά στη Φωκίδα 1 βαθμός, στην Κοζάνη, την Φλώρινα  και το Μέτσοβο 3 βαθμοί κελσίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Λέκκα, οι «βροχοπτώσεις θα είναι πιο έντονες τις πρωινές ώρες της Πέμπτης».

«Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν, κατά τόπους, μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης. Ειδικότερα, από τις μεσημβρινές ώρες κι έπειτα θα έχουμε καλές καιρικές συνθήκες σε όλο το νησί, ενώ θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.», επισήμανε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος.

Ασφαλώς, οι βροχοπτώσεις συνιστούν ευχάριστη εξέλιξη για τους ντόπιους. Κι αυτό συμβαίνει παρότι οι βροχές αυτές θα περιέχουν και ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Εντούτοις, οι βροχοπτώσεις θα βοηθήσουν πολύ στο να απομακρυνθεί από την επιφάνεια του νησιού όση σκόνη έχει απομείνει μετά την πρωτοφανή “επέλασή” της στην Κρήτη τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι άνεμοι θα πνέουν ενισχυμένοι από βορειοδυτικές έως βόρειες διευθύνσεις. Εξάλλου, η έντασή τους θα κυμανθεί στα 5 με 6 μποφόρ, φτάνοντας τοπικά - σε Ηράκλειο και Λασίθι - μέχρι και τα 7 μποφόρ. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Λέκκα, από το βράδυ η ένταση των ανέμων θα εξασθενήσει.

Αναφορικά με τη θερμοκρασία, ο υδράργυρος θα υποχωρήσει περαιτέρω. Η ελάχιστη τιμή της θερμοκρασίας αναμένεται στους 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Τα μετεωρολογικά δεδομένα κάνουν λόγο, εξάλλου, για πολύ καλές καιρικές συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να επικρατήσουν στην Κρήτη αύριο Παρασκευή και το Σάββατο.

Ενδεικτικά σύμφωνα με το meteo έβρεχε σε αυτές τις περιοχές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News