default-image

Ιεράπετρα: Ποιες οι νέες χρεώσεις & υπερβάσεις αρδευτικού νερού

Κρήτη
Ιεράπετρα: Ποιες οι νέες χρεώσεις & υπερβάσεις αρδευτικού νερού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύνταξη του νέου κανονισμού άρδευσης του 2018, αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης από το Δ.Σ. του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Ιεράπετρας.

Ο Οργανισμός προβλέπει νέα περιοριστικά μέτρα και θα τεθεί για έγκριση στη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων που θα ορισθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα ισχύει από 1-1-2018.

Οι χορηγούμενες ποσότητες αρδευτικού νερού ανά καλλιέργεια από 01-01-2018 έως 31-12-2018, για τα αγροκτήματα που εξυπηρετούνται από τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, μειώθηκαν κατά ποσοστό 15% περίπου σε σχέση με αυτές του προηγούμενου έτους και διαμορφώνονται πλέον ως εξής:

  1. Ελαιόδεντρα και άλλα δέντρα 7 κ.μ. ανά δέντρο.
  2. Θερμοκήπια με καλλιέργεια κηπευτικών 600 κ.μ. ανά στρέμμα.
  3. Θερμοκήπια με καλλιέργεια λουλουδιών 1.100 κ.μ. ανά στρέμμα.
  4. Θερμοκήπια με καλλιέργεια μπανάνας 1.100 κ.μ. ανά στρέμμα.
  5. Θερμοκήπια με υδροκαλλιέργεια κηπευτικών 650 κ.μ. ανά στρέμμα.
  6. Θερμοκήπια με υδροκαλλιέργεια λουλουδιών 1.200 κ.μ. ανά στρέμμα.
  7. Θερμοκήπια παραγωγής φυταρίων (φυτώρια) 1.000 κ.μ. ανά στρέμμα.

Η χορήγηση νερού για κήπους κατοικίδια ζώα και λοιπές χρήσεις, θα γίνεται χωρίς αίτηση και χωρίς έλεγχο όσον αφορά την έκταση ή τον αριθμό των ζώων, ενώ η χορηγούμενη ποσότητα θα είναι μέχρι 100 κ.μ. νερού το πολύ ανά οικογένεια.

Χρεώσεις και υπερβάσεις

Η τιμή χρέωσης της διακαιούμενης ποσότητας νερού, για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι 0,18 ευρώ ανά κυβικό μέτρο και για τις μη αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι 0,60 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, για τις μονάδες παραγωγής φυταρίων (φυτώρια), ήτοι 0,36 ευρώ ανά κυβικό μέτρο και για τα ελαιουργεία 0,40 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Σε γενόμενη μέτρηση εάν διαπιστωθεί ότι κάποιος καταναλωτής έχει πραγματοποιήσει υπέρβαση σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα αφαιρείται το υδρόμετρο του οποίου η καταγεγραμμένη κατανάλωση, υπερβαίνει το διπλάσιο της δικαιούμενης ποσότητας νερού.

Η υπέρβαση σε ποσοστό μέχρι το 50% επί της δικαιούμενης ποσότητας νερού, θα χρεώνεται επί το διπλάσιο της συμβατικής τιμής, ήτοι 0,36 ευρώ ανά κυβικό μέτρο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 1,20 ευρώ ανά κυβικό μέτρο για τις μη αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 0,72 ευρώ για τις μονάδες παραγωγής φυταρίων και 0,80 ευρώ για τα ελαιουργεία.

Πέραν του 50% η υπέρβαση θα χρεώνεται επί το πενταπλάσιο της συμβατικής τιμής, ήτοι, 0,90 ευρώ ανά κυβικό μέτρο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 3 ευρώ ανά κυβικό μέτρο για τις μη αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 1,8 ευρώ για τις μονάδες παραγωγής φυταρίων και 2 ευρώ για τα ελαιουργεία.

Ο καταναλωτής μπορεί να πάρει το νερό που δικαιούται, σύμφωνα με τα παραπάνω, συνολικά από ένα ή περισσότερα υδρόμετρα, ανεξάρτητα από την καλλιέργεια που ποτίζει με κάθε υδρόμετρο χωριστά, εφ' όσον όλα τα υδρόμετρά του αρδεύουν αγροκτήματα που βρίσκονται εντός της Ζώνης Ευθύνης του Οργανισμού, ή όλα αρδεύουν αγροκτήματα που βρίσκονται εκτός.

Εξακολουθεί να ισχύει η αναστολή προσωρινά του συμψηφισμού κατανάλωσης νερού για άρδευση αγροκτημάτων που βρίσκονται εντός της Ζώνης Ευθύνης του Οργανισμού, με την κατανάλωση νερού για άρδευση αγροκτημάτων που βρίσκονται εκτός της Ζώνης.

Επισημαίνεται ότι η ευθύνη φύλαξης των υδρομέτρων ανήκει στους καταναλωτές, συνεπώς και για την όποια κατανάλωση καταγραφεί σε αυτό.

Υποχρεωτικές οι ομβροδεξαμενές και η στάγδην άρδευση

 «Καθίσταται πλέον υποχρεωτική η κατασκευή δεξαμενής συλλογής ομβρίων υδάτων από τους καλλιεργητές θερμοκηπίων, παλαιών και νέων, χωρητικότητας 30 κυβικών ανά στρέμμα καλλιέργειας.

Υποχρεωτική επίσης καθίσταται και η μετατροπή του συστήματος άρδευσης από τους καλλιεργητές δένδρων, σε σύστημα στάγδην άρδευσης», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μαν. Νικ. Παπαδάκης.

Επισημαίνεται επίσης ότι απαγορεύεται η άρδευση ενός κτήματος από δύο ή περισσότερες πηγές (συλλογικά αρδευτικά δίκτυα π.χ. από το Δήμο και από τον ΤΟΕΒ, ή από δύο ΤΟΕΒ κ.λπ.) και στην περίπτωση που αυτό διαπιστωθεί, θα γίνεται διακοπή της παροχής νερού που χορηγεί ο Οργανισμός μας για το συγκεκριμένο κτήμα, διά παντός.

Κατά τα λοιπά ισχύει ως έχει ο κανονισμός άρδευσης έτους 2017.

«Ζητούμε τη συνεργασία των καταναλωτών, προκειμένου να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των μονίμων καλλιεργειών εν όψει της θερινής περιόδου και για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, μετά τον Αύγουστο.

Παρακαλούμε τους καλλιεργητές της περιοχής μας να μην προγραμματίζουν καλοκαιρινές καλλιέργειες, οι οποίες απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού ενώ η απόδοσή τους είναι κατά κανόνα μηδενική ή και αρνητική.

Λόγω της έντονης λειψυδρίας που επικρατεί στην περιοχή μας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανομβρίας, παρακαλούμε τους καταναλωτές για την πιστή εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού άρδευσης.

Κάθε σταγόνα νερού είναι πολύτιμη και θα πρέπει να τη διαφυλάξουμε», καταλήγει ο κ Παπαδάκης.

Έτοιμοι για εκλογές

Στο μεταξύ ολοκληρώνεται η τετραετία της διοίκησης του αυτοδιοικούμενου ΤΟΕΒ Ιεράπετρας και όλα είναι έτοιμα για εκλογές, όπου τα 6.500 μέλη - χρήστες του Οργανισμού θα κληθούν σε τοπικές συνελεύσεις, για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους 55 τακτικούς αντιπροσώπους τους και τους 28 αναπληρωματικούς από τους οποίους θα προκύψει η νέα διοίκηση.

Τα Μέλη του Τ.Ο.Ε.Β. Ιεράπετρας που είναι εγγεγραμμένα στους κτηματικούς Καταλόγους του Οργανισμού, καλούνται σε Τοπικές Συνελεύσεις, για την εκλογή αντιπροσώπων και ανάδειξη νέας Γενικής Συνέλευσης, το Σάββατο 21 Απριλίου όπου δεν αναμένεται να υπάρχει απαρτία, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν την επομένη μέρα Κυριακή 22 Απριλίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News