default-image

Απάτη με πλανόδιους που νοθεύουν ελαιόλαδο

Κρήτη
Απάτη με πλανόδιους που νοθεύουν ελαιόλαδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελίες για πλανόδιους, οι οποίοι νοθεύουν ελαιόλαδα κάνοντας “πατσάλια” με σπορέλαια, έφτασαν από επώνυμες και αξιόπιστες πηγές στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”.

«Εγώ έχασα έτσι έναν τόνο ελαιόλαδο, βάζοντας μέσα στη δεξαμενή το νοθευμένο λάδι. Άλλος έμπορος όμως με τον ίδιο τρόπο έχασε 20 τόνους ελαιόλαδο»

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι πλανόδιοι αυτοί δε διστάζουν να εξαπατήσουν ακόμα και εμπόρους, εκμεταλλευόμενοι την απουσία τους από την εταιρεία σε ώρες και σε μέρες που είναι αδύνατον να γίνουν αναλύσεις για να εντοπιστεί η απατεωνιά τους.

Γνωστός έμπορος του Ηρακλείου έπεσε θύμα ενός υποτιθέμενου ελαιοπαραγωγού, κάτι που αποκάλυψε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο ίδιος, για να συμβάλει έτσι στη γνωστοποίηση της υπόθεσης, ώστε να μην πέσουν θύματα και άλλοι έμποροι λαδιού, ενώ ήδη άλλος έμπορος είχε “χαλάσει” με ανάλογο τρόπο μια αποθηκευμένη ποσότητα 20 τόνων ελαιολάδου, κάνοντας το λάθος να ρίξει μέσα στη δεξαμενή μια ανάλογη ντενέκα με νοθευμένο λάδι!

«Εγώ έχασα έτσι έναν τόνο ελαιολάδου, βάζοντας μέσα στη δεξαμενή το νοθευμένο λάδι. Άλλος έμπορος, όμως, με τον ίδιο τρόπο έχασε 20 τόνους ελαιολάδου», αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας ο συγκεκριμένος έμπορος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, προκειμένου να μην πέσει άλλος τυποποιητής ελαιολάδου θύμα τέτοιων απατεώνων.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, με βάση την περιγραφή που έκανε προς την εφημερίδα ο συγκεκριμένος έμπορος.

Ένα απόγευμα παρουσιάστηκε υποτιθέμενος ελαιοπαραγωγός σε εταιρεία εμπορίας ελαιολάδου του νομού Ηρακλείου. Είχε μαζί του μια ντενέκα με 50 κιλά λαδιού και πήγε να την πουλήσει σαν δικό του ελαιόλαδο. Τη στιγμή εκείνη ο ιδιοκτήτης της εταιρείας έλειπε. Ήταν εκεί η μητέρα του.

Ο επιτήδειος της έδειξε στο αυτοκίνητο τα παιδιά του και της είπε ότι περιμένει να πάρει τα χρήματα για να πάει να τους αγοράσει κάτι να φάνε γιατί πεινάνε. Εμφανίστηκε, δηλαδή, με πρόφαση τα παιδιά, εξαιρετικά βιαστικός. Έδωσε μάλιστα ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ στη γυναίκα, για να του κόψει τιμολόγιο, όπως και έγινε. Με τη διαφορά ότι στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι δεν υφίστανται ως αληθινά ούτε το ονοματεπώνυμο, ούτε ο ΑΦΜ!

Όπως μας εξήγησε ο έμπορος, «έχουν πέσει θύματα κι άλλοι έμποροι του Ηρακλείου. Συνήθως έρχονται Παρασκευές απόγευμα ή Σάββατα πρωί που δε δουλεύουν τα χημεία των εταιρειών. Είναι συνήθως αλλοδαποί, οι οποίοι συνήθως ζητάνε να πουλήσουν χωρίς τιμολόγιο. Εγώ δεν το αγοράζω το λάδι χωρίς τιμολόγιο. Αλλά στη συνέχεια το τιμολόγιο που κόψαμε είδαμε ότι ήταν με βάση ανύπαρκτα στοιχεία»...

Σύμφωνα με τον ίδιο, «επιλέγουν την Παρασκευή το βράδυ, που είναι το χημείο κλειστό. Λένε “ζορίζομαι”, έχουν και ένα-δυο παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο και σου λένε “πλήρωσέ με να πάω να τους πάρω γάλα”. Κι εκεί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δική σου ανθρωπιά και σε εξαπατούν με αυτόν τον τρόπο»...

Στο μεταξύ, στην περίπτωση αυτή, την ντενέκα την έριξαν σε μια δεξαμενή με ένα τόνο ελαιόλαδο. Τώρα αναγκαστικά αυτό το λάδι θα οδηγηθεί σε ραφιναρία, θα ραφιναριστεί και θα γίνει πυρηνέλαιο.

«Το θέμα δεν είναι ότι την πάτησα εγώ και χάλασα έναν τόνο λάδι. Το θέμα είναι ότι την έχουν πατήσει κι άλλοι. Μάλιστα, κάποιος άλλος έμπορος με τον ίδιο τρόπο έχει χάσει 20 τόνους ελαιόλαδο»!

Πώς γίνεται η κομπίνα: Το κόστος... της απάτης

Όσο για το μέγεθος της απάτης; Το ένα κιλό ελαιολάδου έχει μια τιμή σήμερα γύρω στα 3,10 με 3,15 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών. Και το ηλιέλαιο, που ανιχνεύτηκε στη συνέχεια μέσα από τις αναλύσεις, έχει μόλις 70 λεπτά το κιλό...

Πώς όμως γίνεται η κομπίνα; Πάει ο κάθε απατεώνες, αγοράζει δύο 10λιτρα ηλιέλαιο και τα ρίχνει σε μια ντενέκα των 50 κιλών με 20 κιλά ελαιόλαδο μέσα. Έχει λοιπόν κάνει την πρόσμειξη χωρίς να μπορεί κάποιος ούτε από τη μυρωδιά, ούτε διά γυμνού οφθαλμού να καταλάβει τη νοθεία.

«Ό,τι λάδι έχεις μαζέψει Παρασκευή με Σάββατο, κάνεις ανάλυση στη συνέχεια από τη δεξαμενή που το έχεις βάλει. Όταν όμως τα αποτελέσματα της ανάλυσης βγαίνουν την Κυριακή το πρωί, τότε πλέον το κακό έχει γίνει. Και αν έχεις βάλει το λάδι αυτό σε πιο μεγάλη δεξαμενή, τότε η ζημιά είναι ακόμα μεγαλύτερη», σύμφωνα με το συγκεκριμένο έμπορο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News