Κρήτη

Δύο στους τρεις νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα

Το Πάσχα, η μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, πλησιάζει. Προς στιγμήν όμως διανύουμε την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής. Ο λόγος για τη χρονική περίοδο της νηστείας, η οποία είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πόσοι Έλληνες νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και πόσοι όλη τη Σαρακοστή; Αυτή την ερώτηση έρχεται να απαντήσει έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΕΛΚΑ), η οποία έδειξε πως ακόμα και στις μέρες μας, που οι σκοτούρες, τα προβλήματα και οι υποχρεώσεις μάς αναγκάζουν να ξεχνάμε ή να παραμερίζουμε κάποιες παραδόσεις, δύο στους τρεις καταναλωτές νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και ένας στους έξι όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 18 Μαρτίου με δείγμα 800 καταναλωτές απ’ όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 67%, δηλώνει ότι νηστεύει τη Μεγάλη Εβδομάδα (ποσοστό που ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο αν συμπεριλάβουμε και το 22% που αναφέρει ότι νηστεύει μόνο μερικές φορές).

Συνήθως είναι άνθρωποι βαθιά θρησκευόμενοι, δε λείπουν όμως κι αυτοί που θεωρούν ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνουν μια διατροφή-αποτοξίνωση.

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής ξεκινά την Καθαρή Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο. Πρόκειται για μια παράδοση που συνεχίζεται και στις μέρες μας, απ’ ό,τι φαίνεται, μεταφερόμενη από γενιά σε γενιά.

Υγιεινή επιλογή

Συνολικά όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή δηλώνει ότι νηστεύει ποσοστό 17%, ενώ συνολικά σε όλες τις νηστείες καθ’ όλο το έτος δηλώνει ότι νηστεύει το 15% των ερωτηθέντων.
Εκτιμάται, με βάση τα συνδυαστικά στοιχεία ερευνών του ΙΕΛΚΑ, ότι το 5% των πωλήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων, δηλαδή περίπου 900 εκατ. ευρώ, σχετίζονται ή επηρεάζονται από τις διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις της περιόδου της νηστείας.

Αν και το 45% του κοινού θεωρεί ότι η διατροφή του τη συγκεκριμένη περίοδο της νηστείας κοστίζει περισσότερο, ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι συνήθως, συνολικά οι απόψεις για τη διατροφή τη συγκεκριμένη περίοδο είναι θετικές. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις απόψεις-συναίσθημα που έχουν οι ερωτηθέντες για τη νηστεία, είναι ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία θεωρεί τη διατροφή της νηστείας ως μια υγιεινή επιλογή σε ποσοστό 73%, ενώ ένας στους δύο δηλώνει ότι του αρέσει να νηστεύει.

Σε σχέση συγκεκριμένα με τις τροφές τις οποίες είθισται να νηστεύει το καταναλωτικό κοινό, τη μεγαλύτερη δυσκολία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει στο λάδι σε ποσοστό 85%, στα γαλακτοκομικά σε ποσοστό 76% και στα γλυκά σε ποσοστό 62%. Αντίθετα, στη νηστεία ψαριού και κρέατος αντιμετωπίζουν μικρότερες δυσκολίες σε ποσοστά 41% και 52%, αντίστοιχα, με μόλις 10% και 18%, αντίστοιχα, να δηλώνουν μεγάλη δυσκολία.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση συγκεκριμένων σημείων πώλησης, σύμφωνα με την έρευνα, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνει το κανάλι του σούπερ-μάρκετ στην ποικιλία νηστίσιμων ειδών με 77% και στην εξοικονόμηση χρημάτων με 67%, και ακολουθούν η λαϊκή αγορά με 8% και 16%, αντίστοιχα, και ο φούρνος και το αρτοπωλείο με 4% και 6%, αντίστοιχα. Όσον αφορά στο σημείο πώλησης το οποίο ο καταναλωτής ταυτίζει περισσότερο με τη διατροφή του την περίοδο της νηστείας, το σούπερ-μάρκετ επιλέγεται από το 62% του κοινού, η λαϊκή από το 12% και ο φούρνος από το 12%.

Τι λένε οι Ηρακλειώτες: Ευκαιρία για αποτοξίνωση

Σε σχετική ερώτησή μας πάντως, οι Ηρακλειώτες κάνουν μεγάλη προσπάθεια, όπως είπαν, να νηστέψουν . Άλλοι καταφέρνουν με μεγάλη ευκολία να νηστέψουν και τις 40 ημέρες, αποτοξινώνοντας έτσι και τον οργανισμό τους. Άλλοι πάλι, όπως λένε, δηλώνουν πιο επιρρεπείς σε πειρασμούς, οπότε και, λόγω συνήθειας, ακατάστατου ωραρίου και λαιμαργίας, όσες φορές και αν προσπάθησαν να νηστέψουν, δεν τα κατάφεραν.
Βέβαια, δε λείπουν και εκείνοι που σημειώνουν πως οι σημερινές πολιτικές αναγκάζουν όλους μας λίγο ή πολύ να βιώνουμε περίοδο νηστείας όλο το χρόνο, αφού εκεί που έχουν φτάσει οι φόροι, οι μισθοί και οι συντάξεις, έχουμε προ πολλού ξεχάσει πολλές διατροφικές μας συνήθειες, διαγράφοντας ολοένα και περισσότερα είδη τροφίμων από το καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Σχόλια