Κρήτη

Τα σκουπίδια δεν είναι «άχρηστα»

Προσφέρονται για οικονομική αξιοποίηση

Περιβάλλον, ενέργεια, επιχειρηματικότητα, θέσεις εργασίας, στην πολύπλευρη αξιοποίηση τους.

«Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων - Πορεία προς την Κυκλική Οικονομία», είναι το θέμα του συνεδρίου που διοργανώνει στο Ηράκλειο ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης  την Πέμπτη και την Παρασκευή 29-30 Μαρτίου .


Στο 2ήμερο Συνέδριο, θα παρευρεθούν κορυφαίοι ομιλητές από τους κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου, αναπτύσσοντας τις διεθνής τάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές του τομέα. 


Οι εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου και η είσοδος στο Συνέδριο είναι ελεύθερη.


«Βλέπουμε τα προϊόντα σαν μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε αξία, όχι όταν κλείσουν τον κύκλο τους, αλλά σε κάθε φάση της ωφέλιμης ζωής τους. Εστιάζουμε στην επαναχρησιμοποίηση, στην επισκευή, στην ανανέωση. Πρόκειται για ένα νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο που στοχεύει στη χρήση των υλικών για πολύ περισσότερο χρόνο και στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας. Ο,τι προηγουμένως ήταν απόβλητο μπορεί να μετατραπεί σε πρώτη ύλη» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης, στο Ράδιο 98,4.


Ενδεικτικά σε άρθρο του ο ίδιος παραθέτει τα εξής στοιχεία: «Στην Κρήτη ανακυκλώνουμε το 19%-20% των αστικών αποβλήτων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 41,8%.  Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η παραγωγή απορριμμάτων στην Ελλάδα αγγίζει τους 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως, εκ των οποίων περίπου 1 εκατομμύριο ανακυκλώνεται. Τα υπόλοιπα καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.  Απ’ αυτά 3 εκατομμύρια τόνοι αφορούν δυνητικά ανακυκλώσιμα και βιοαποικοδομήσιμα υλικά. Η μεταφορά τους στους ΧΥΤΑ κοστίζει 135 εκατομμύρια ευρώ. Η αξία των ανακυκλώσιμων υλικών ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατομμύρια ευρώ χάνονται λόγω κακής διαχείρισης, ενώ μόλις τα 50 εκατομμύρια επιστρέφουν στην πραγματική οικονομία».

Σχόλια