Μάρτιος και το Ηράκλειο διψά - Η σκόνη έφερε μίνι «μπλακ αουτ»στο νερό

Κρήτη
Μάρτιος και το Ηράκλειο διψά - Η σκόνη έφερε μίνι «μπλακ αουτ»στο νερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδειασαν... οι δεξαμενές της ΔΕΥΑΗ. Μερική κατάρρευση του συστήματος έφερε η αυξημένη κατανάλωση νερού λόγω αφρικανικής σκόνης.

Οι δεξαμενές της ΔΕΥΑΗ άδειασαν... Οι βρύσες των σπιτιών στέγνωσαν.. Κάτοικοι και καταστηματάρχες σε ένα σωρό γειτονιές και περιοχές του Ηρακλείου “έσπαγαν” τα τηλέφωνα στο Δήμο, αναζητώντας λύση για να μην αναγκαστούν να φέρουν υδροφόρες. Οι τυχεροί έμειναν χωρίς νερό για μερικές ώρες. Άλλοι έμειναν χωρίς νερό επί μέρες, ενώ οι πλέον δεινοπαθούντες, στα ανατολικά προάστια του Ηρακλείου, δεν είχαν δει σταγόνα νερού μέχρι χθες το βράδυ!

Ένα μίνι μπλακ-άουτ είχαμε τις ημέρες αυτές στην υδροδότηση του Ηρακλείου! Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στα νότια και ανατολικά της πόλης. Ατσαλένιο, Αϊ Γιάννης, Φορτέτσα, Μεσαμπελιές, Αλικαρνασσός, Άνω Αλικαρνασσός, Πόρος, Κατσαμπάς, Πατέλες και Κηπούπολη ήταν οι περιοχές όπου πολλά νοικοκυριά έμειναν χωρίς νερό για 2, 3 ή 4 ημέρες, ενώ το δικό τους “Γολγοθά” συνέχιζαν να περνούν ακόμα και χθες κάτοικοι και καταστηματάρχες κεντρικών οδών, όπως η Επιμενίδου! Χώρια βεβαίως το μαρτύριο της σταγόνας λόγω της πολύ χαμηλής πίεσης του νερού, που πέρασαν χιλιάδες δημότες.

Το σύστημα υδροδότησης, όπως παραδέχτηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιάννης Ρασούλης, δεν άντεξε απέναντι στην αφρικανική σκόνη και στην αυξημένη κατανάλωση νερού που υπήρξε, εξαιτίας της προσπάθειας των πολιτών να καθαρίσουν τις περιουσίες τους, από αυλές και βεράντες μέχρι τα... αυτοκίνητά τους, από την ατελείωτη σκόνη!

Το τελευταίο 4ήμερο, η πόλη βρέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με χαρακτηριστικά στοιχεία τη δραματική υποχώρηση των αποθεμάτων νερού στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΗ, τη χαμηλή πίεση στο δίκτυο και την εκ περιτροπής ύδρευση (όπως κάνει δηλαδή και η ΔΕΗ σε αντίστοιχες περιπτώσεις με το ηλεκτρικό ρεύμα).

Κάπου έκοβε νερό, κάπου αλλού έδινε όλες αυτές τις ημέρες η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Ηρακλείου, σε μια προσπάθεια να επιμεριστεί το μαρτύριο της διακοπής της υδροδότησης, ενώ υπήρξε εντολή από το δήμαρχο Ηρακλείου προς τη ΔΕΥΑΗ να πάνε ακόμα και βυτία με νερό σε περιπτώσεις που κριθεί αναγκαίο.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρασούλης στο Δημοτικό Συμβούλιο, η κατάσταση έχει πλέον αρχίσει και εξομαλύνεται. Όμως η ανησυχία είναι έκδηλη σε πολίτες και αρμόδιους μήπως η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που βιώσαμε αποτελεί μια οδυνηρή πρόγευση του εφιαλτικού σκηνικού που ενδέχεται να μας περιμένει μέσα στο καλοκαίρι. Διότι, αν μια μέρα αυξημένης ή πολύ αυξημένης κατανάλωσης λόγω της αφρικανικής σκόνης στάθηκε αρκετή για να μείνουν χωρίς νερό ή με ελάχιστη πίεση νερού 1 στα 3 νοικοκυριά, τότε κανείς μπορεί εύκολα να φανταστεί τι δυσοίωνα σενάρια ξεδιπλώνονται για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα φίδια, ενόψει καλοκαιριού έχουν ζώσει δήμο και ΔΕΥΑΗ και είναι ενδεικτικό πως εξετάζεται σε σοβαρή βάση ακόμα και το ενδεχόμενο αγοράς νερού από ιδιώτες!

Το θέμα των σοβαρών προβλημάτων με τις διακοπές νερού και την αγανάκτηση πολλών δημοτών έβαλε στο τραπέζι του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου ο Ηλίας Λυγερός.

«Υπάρχει έκτακτο πρόβλημα με την υδροδότηση; Πολίτες από διάφορες περιοχές διαμαρτύρονται ότι έχουν μείνει μέρες χωρίς νερό!», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες”, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ να σκιαγραφεί μια εν μέρει κατάρρευση του συστήματος.

«Την προηγούμενη Πέμπτη ζήσαμε μια μέρα δύσκολη με την αφρικανική σκόνη. Την Παρασκευή βγάλαμε ανακοινώσεις, απευθύνοντας δημόσια έκκληση να έχει ο κόσμος φειδώ στο καθάρισμα της σκόνης. Δεν εισακουστήκαμε απ’ όλους. Η κατανάλωση νερού το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο ήταν πολύ μεγάλη και είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν άρδην οι στάθμες των δεξαμενών. Όντως είχαμε διακοπές σε αρκετές περιοχές. Είχαμε προβλήματα ιδίως σε ψηλά σημεία των περιοχών που δεν είχαν την απαιτούμενη πίεση», ανέφερε ο Γιάννης Ρασούλης, ο οποίος πρόσθεσε: «Έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Για παράδειγμα το σαββατοκύριακο δε δώσαμε νερό στη ΒΙΠΕΗ, για να δώσουμε σε άλλες περιοχές που δεν είχαν. Κάναμε γύρισμα σε περιοχές όπως π.χ. οι Πατέλες και ο Πόρος με διανομή, για να “σώσουμε” άλλες περιοχές σε Ατσαλένιο, Παπαναστασίου και Άνω Αλικαρνασσό. Και σήμερα είχαμε προβλήματα στα ανατολικά, σε Αλικαρνασσό, Πόρο και Πατέλες, στην οδό Mπαντουβά. Το βράδυ θα δώσουμε κι εκεί».

«Είμαστε πραγματικά στα όρια. Αν τύχει κάτι μεγάλο, όπως το προχθεσινό, η διαχείριση είναι πολύ δύσκολη», σημείωσε, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News