Γάλλος πρέσβης Κρ. Σαντεπί για τις εξελίξεις σε γεωπολιτικά, τουρισμό & επενδύσεις

Κρήτη
Γάλλος πρέσβης Κρ. Σαντεπί για τις εξελίξεις σε γεωπολιτικά, τουρισμό & επενδύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στα Χανιά, ως πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, ο κ. Σαντεπί δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις μονομερείς έρευνες της Τουρκίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Γαλλική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ τόνισε ο Γάλλος Πρέσβης κ. Κριστόφ Σαντεπί σε συνέντευξη του στην ΚΡΗΤΗ TV και τη Νέα Κρήτη.

Στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στα Χανιά ως πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, ο ανώτατος διπλωμάτης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις μονομερείς έρευνες της Τουρκίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις απειλές που εκτοξεύει προς τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

 Ο κ. Σαντεπί εκτίμησε ότι μεγάλες γαλλικές εταιρίες πιθανό να εκφράσουν ενδιαφέρον για έργα υποδομών όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για ανάκτηση του κλίματος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα μας έχει εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης και στους τομείς της ενέργειας , των μεταφορών και της γεωργίας ενώ υπογράμμισε ότι είναι καθήκον της κυβέρνησης να ανακόψει το φαινόμενο φυγής των νέων στο εξωτερικό.

  • κ. Σαντεπί, ο ισχυρός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι ο τουρισμός. Πως βλέπετε το τουριστικό ρεύμα που αναπτύσσεται από τη Γαλλία προς την Ελλάδα; Υπάρχουν προοπτικές για περεταίρω ενίσχυση του;

Ο τουρισμός είναι βέβαια πηγή πλούτου για την Ελλάδα, ωστόσο δεν αποτελεί το μοναδικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Η Ελλάδα έχει εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας, στον τομέα της γεωργίας, της βιομηχανίας γεωργικών προϊόντων, των μεταφορών. Συνεπώς η Ελλάδα δε θα πρέπει να υπολογίζει μόνο στον τουρισμό.

Σαφώς ο τουρισμός είναι σημαντικός και είμαι πολύ αισιόδοξος για την Ελλάδα για τη χρονιά 2018, και όχι μόνο για τη σεζόν 2018, γιατί η Ελλάδα είναι μια θαυμάσια χώρα, που μπορούμε να επισκεφτούμε, να εκτιμήσουμε, να ανακαλύψουμε όλο το χρόνο ,από τον Ιανουάριο μέχρι το Δεκέμβριο.

Θα ήθελα επίσης να πω πως ο πιο σημαντικός πλούτος της Ελλάδας είναι η νεολαία της. Η ελληνική νεολαία είναι όχι μόνο καλά εκπαιδευμένη χάρη στο πολύ υψηλής ποιότητας, σχολικό και πανεπιστημιακό, εκπαιδευτικό της σύστημα αλλά είναι ταυτόχρονα μια νεολαία που μάχεται, ίσως εξαιτίας της κρίσης, είναι μια νεολαία που πετυχαίνει καθώς της δίνουμε τη δυνατότητα να πετύχει.

Υπάρχει ξέρετε αυτό που αποκαλούμε φαινόμενο «Brain drain» στην ελληνική νεολαία. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε αυτό το φαινόμενο εξορίας των Ελλήνων στο εξωτερικό να πάψει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν οι νέοι Έλληνες επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ένα μέρος της καριέρας τους στο εξωτερικό δε θα μπορούν. Αλλά δεν πρέπει να νιώθουν αναγκασμένοι να φύγουν. Πρέπει να μπορούν να βρίσκουν δουλειά εδώ (στην Ελλάδα) και αυτό θα είναι προφανώς το κύριο καθήκον της τωρινής ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων των επόμενων ετών.

- Πως βλέπετε το κλίμα έντασης στη Κυπριακή ΑΟΖ   για τα ενεργειακά και τις απειλές εκεί της Τουρκίας;

Πριν περίπου δεκαπέντε μέρες ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.Μακρόν, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο Ερντογάν, του εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας και την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου. Και βέβαια η γαλλική κυβέρνηση με τους ευρωπαίους εταίρους εξακολουθούν να παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την κατάσταση που επικρατεί γύρω απ’ την Κύπρο.

  • Σε ότι αφορά τα ενεργειακά νότια της Κρήτης τι εκτιμήσεις υπάρχουν με δεδομένο ότι η Γαλλική ΤΟTAL έδειξε ενδιαφέρον για σύμπραξη με την ΕΧΧΟΝ MOBIL; 

Η αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι προφανώς μια ευκαιρία για τη χώρα. Υπάρχουν βέβαια γύρω από την Κρήτη ζώνες οι οποίες πιστεύουμε πως είναι πιθανόν πλούσιες σε υδρογονάνθρακα και/ή σε φυσικό αέριο, αλλά η TOTAL είναι εξίσου παρούσα στο Ιόνιο Πέλαγος, στα ελληνικά νησιά του Ιονίου Πελάγους και θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα εργασίες αναζήτησης. Εννοείται πως η TOTAL ενδιαφέρεται και παίρνει θέση σ’ αυτό το μελλοντικό πλάνο.

- Ισχύει η  πληροφορία ότι  Γαλλικές εταιρίες έχουν δείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με Ινδούς για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι ;

Υπάρχει προφανώς ένα γενικό ενδιαφέρον των γαλλικών επιχειρήσεων προς την Ελλάδα. Το βλέπω απ’ τη σκοπιά του Πρέσβη. Έφτασα στην Ελλάδα πριν δυόμιση χρόνια, μόλις μετά το καλοκαίρι του 2015, ένα πολύπλοκο καλοκαίρι για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Εκείνη τη στιγμή οι ξένες επιχειρήσεις αναρωτιόντουσαν για την Ελλάδα. Δεν την έβλεπαν με καχυποψία, τουλάχιστον οι γαλλικές επιχειρήσεις, αλλά αναρωτιόντουσαν.

Θα ήθελα εντούτοις να σας επισημάνω ότι οι εκατοντάδες θυγατρικές των μεγάλων γαλλικών ομίλων που ήταν εγκατεστημένες στην Ελλάδα πριν την κρίση έμειναν στην Ελλάδα. Επέλεξαν να παραμείνουν στην Ελλάδα απ’ το να φύγουν γιατί πίστευαν στην ικανότητα της Ελλάδας να βγει απ’ την κρίση και στην αρμονική οικονομική της ανάπτυξη.

Ωστόσο, πριν δυόμιση χρόνια λίγοι νέοι επενδυτές έκαναν σχέδια για την Ελλάδα. Εδώ και περίπου ένα χρόνο το κλίμα έχει αλλάξει εντελώς.Το παρατηρώ, λαμβάνω κλήσεις, επιστολές, ηλεκτρονικά μηνύματα από γαλλικές εταιρίες που δεν είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, οι οποίες μου λένε «θα θέλαμε να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να έρθουμε και να επενδύσουμε στην Ελλάδα». Εμείς επομένως πρέπει να βρούμε για παράδειγμα συνεταίρους για την πραγματοποίηση μιας επένδυσης.

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον από την πλευρά των γαλλικών επιχειρήσεων που αναπτύσσεται. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό και ανταποκρίνεται εξάλλου στην υπόσχεση που είχε δώσει ο πρόεδρος Ολάντ στην Ελλάδα στην επίσκεψη του τον Οκτώβριο του 2015 στην Αθήνα, όπου είχε πει «Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα στην οικονομική της ανάκαμψη και θα προτρέψουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Και όντως βρισκόμαστε στο σημείο όπου γαλλικές επιχειρήσεις έρχονται στην Ελλάδα ή επιστρέφουν αν είχαν λίγο απομακρυνθεί. Προφανώς, αν υπάρχουν πλάνα μεγάλων υποδομών, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα υπάρξουν γαλλικές εταιρίες που θα πάρουν θέση και που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

  • Υπάρχουν εταιρίες ομοίως γαλλικές που θα ήθελαν να αναλάβουν τον ΒΟΑΚ;

Μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις, όπως η VINCI, βρίσκονται εδώ και καιρό στην Ελλάδα στις μεγάλες υποδομές δρόμων και αυτοκινητοδρόμων. Η VINCI είναι μεταξύ εκείνων των επιχειρήσεων που έμειναν στην Ελλάδα παρά την κρίση και που ανέλαβαν εκ νέου ένα σημαντικό έργο, όπως είναι ο οδικός άξονας Αθηνών-Πατρών που ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε πριν ένα έτος. Η VINCI ανταπεξήλθε στο ακέραιο στην ρόλο που της ανατέθηκε. Εκδηλώνεται πάντα ενδιαφέρον εκ μέρους γαλλικών εταιριών για όλη την Ελλάδα, από το Βορρά μέχρι το Νότο όσον αφορά τις υποδομές δρόμων και αυτοκινητοδρόμων.

  • κ. Σαντεπί, είχατε δηλώσει πριν από ένα χρόνο πως για να έρθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα. Εκτιμάτε ότι σήμερα έχει επιτευχθεί αυτό το σημαντικό βήμα;

Βεβαίως, η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα επανέρχεται και επανέρχεται επειδή ο ελληνικός λαός κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να βγει απ’ την κρίση, να προετοιμάσει το μέλλον και να ρυθμίσει τα προβλήματα που προκάλεσε η ελληνική κρίση. Ξέρετε, όταν κοιτάξουμε την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πολίτες που αμφιβάλουν για την Ευρώπη και είναι εξάλλου το πλάνο του προέδρου Μακρόν να την αναδιαμορφώσει, να την κινητοποιήσει και να ξαναδώσει στους Ευρωπαίους την επιθυμία για την Ευρώπη. Αλλά αν υπάρχει ένα κράτος ή ένας λαός που έδωσε μάχη για να κρατήσει τη θέση του στην καρδιά της Ευρώπης, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην καρδιά της ευρωζώνης αυτό το κράτος είναι η Ελλάδα και αυτός ο λαός είναι ο ελληνικός.

Ο ελληνικός λαός απέδειξε τη δέσμευσή του στην Ευρώπη με τις προσπάθειες που κατέβαλε για να επιλύσει τα προβλήματα της Ελλάδας. Όλοι την είδαν αυτή την προσπάθεια, όλοι οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί, ολόκληρος ο κόσμος είδε τις προσπάθειες που έγιναν από τον ελληνικό λαό. Η εμπιστοσύνη είναι η κυρίαρχη αξία. Επομένως ναι, η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα επανέρχεται, το βλέπω να συμβαίνει στη Γαλλία αλλά πιστεύω πως το ίδιο ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σ’ αυτές που είναι εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Με πρωτοβουλία της Γαλλικής Πρεσβείας έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ένα Ελληνογαλλικό δίκτυο συνεργασίας. Έχει αποδώσει; Εκδηλώνουν ενδιαφέρον οι νεοφυείς επιχειρήσεις;

Τα ενδιαφέροντα των γαλλικών επιχειρήσεων για την ελληνική οικονομία καλύπτουν όλους τους τομείς. Εξάλλου, όπως σας έλεγα προηγουμένως υπάρχουν εκατό θυγατρικές μεγάλων γαλλικών ομίλων που ήταν ήδη εγκατεστημένες στην Ελλάδα, που καλύπτουν όλους τους τομείς, από την ενέργεια, τα γεωργικά προϊόντα διατροφής, μέσω του τουρισμού βέβαια, αλλά επίσης την «πράσινη» ενέργεια, τη συμβατική/παραδοσιακή ενέργεια. Οι γαλλικές επιχειρήσεις καλύπτουν όλα τα πεδία που προσφέρονται στην Ελλάδα. Το ίδιο θα ισχύσει και με τις επενδύσεις που προετοιμάζονται ήδη.

- Κλείνοντας θα θέλατε να απευθύνετε ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό που έχει δοκιμαστεί τα τελευταία οκτώ χρόνια από την συνεχιζόμενη ύφεση κι έχει χάσει την αισιοδοξία του;

Υπάρχουν δύο λέξεις που είναι σημαντικές για το μήνα αλλά και τα έτη που ακολουθούν. Η πρώτη λέξη είναι η «εμπιστοσύνη». Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα έχει επιστρέψει, το νιώθω. Η δεύτερη λέξη είναι αυτό που είπατε, η «αισιοδοξία». Μπορούμε να είμαστε, είμαι, ως Πρέσβης της Γαλλίας, αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας. Όταν βλέπω την προσπάθεια που έκαναν οι Έλληνες και που συνεχίζουν να κάνουν. Δεν αγνοώ ότι η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμα απ’ την κρίση. Δεν αγνοώ ότι η καθημερινή ζωή πολλών Ελλήνων εξακολουθεί να είναι δύσκολη αλλά η άνοδος έχει επιστρέψει, οι δημόσιοι λογαριασμοί είναι ισοσκελισμένοι και κάτι παραπάνω από ισοσκελισμένοι, καθώς το 2017 και το 2016 εμφανίζουν πλεόνασμα υψηλότερο από τους στόχους που είχαν τεθεί.

Υπάρχουν λοιπόν όλες οι προϋποθέσεις για να είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα του αύριο. Και η Γαλλία σαν «ιστορική φίλη» της Ελλάδας δεν έχει παρά να ευχηθεί αυτό τα αίσθημα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης να κρατήσει. Θα χρειαστούν ακόμα προσπάθειες, θα χρειαστεί να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά γνωρίζετε πως σε όλες τις χώρες, και στη Γαλλία το ίδιο, κάνουμε μεταρρυθμίσεις αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος Μακρόν δρομολόγησε μεταρρυθμίσεις για τη Γαλλία γιατί πρέπει πάντα να υπάρχει ένα κίνημα μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση των χωρών, από οικονομικής, κοινωνικής άποψης, σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος, προστασίας του πλανήτη.

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, αλλά πιστεύω πως μπορούμε να είμαστε όλο και περισσότερο αισιόδοξοι. Κατανοώ ότι οι Έλληνες είναι λιγότερο αισιόδοξοι αν τους δούμε τον καθένα ξεχωριστά, λιγότερο απ’ όσο μπορώ να είμαι εγώ που παρατηρώ την Ελλάδα, γιατί συνεχίζουν όπως είπα να ζουν σε μια οικονομική κατάσταση που είναι συχνά δύσκολη, με χαμηλούς μισθούς, με υψηλή ανεργία, με πολύ υψηλή ανεργία των νέων.

Αλλά όλα αυτά κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω ότι γρήγορα οι Έλληνες φίλοι μας θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν λόγους να ξεκινήσουν να κοιτάζουν το μέλλον και όχι απλά να σκέφτονται τι θα γίνει αύριο. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο, το να μπορούμε να στοχεύουμε στο μέλλον, να κάνουμε σχέδια για το μέλλον, να φανταζόμαστε το μέλλον πρώτα απ’ όλα για τα παιδιά μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News