Ενεργειακός κόμβος της ΝΑ Μεσογείου η Κρήτη

Κρήτη
Ενεργειακός κόμβος της ΝΑ Μεσογείου η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυνατότητες, προοπτικές, προσδοκίες, οφέλη, δυσκολίες και λεπτά σημεία... Ο διαγραφόμενος γεωστρατηγικός ρόλος της Κρήτης και η πολύ ορατή προοπτική να καταστεί το νησί μας κορυφαίος ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου “φωτίστηκε” απ’ όλες τις πτυχές και παραμέτρους στο 3ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία προχθές Σάββατο στο Ηράκλειο.

Το συνέδριο, που διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Κρήτης με τη Περιφέρεια, με μέγα χορηγό τα Ελληνικά Πετρέλαια και χορηγό επικοινωνίας την “ΚΡΗΤΗ TV”, περιελάμβανε μια μεγάλη γκάμα ομιλιών, τοποθετήσεων και παρουσιάσεων. Κορυφαίοι επιστήμονες, γεωλόγοι, αναλυτές, επικεφαλής εμπλεκόμενων φορέων, όπως ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς και ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛ.ΠΕ. Ιωάννης Γρηγορίου, αλλά και πρώην υπουργοί που έχουν χειριστεί τα ενεργειακά ζητήματα, όπως ο Γιάννης Μανιάτης, ξεδίπλωσαν το πολύπλευρο στρατηγικό πλάνο που προωθείται με επίκεντρο την Κρήτη και τη μελλοντική ενεργειακή της αναβάθμιση, ενώ υπογράμμισαν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα έχει για το νησί, για την Ελλάδα, καθώς και για την Ευρώπη η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η Κρήτη και η Κύπρος, όπως επισημάνθηκε από ομιλητές, μπορούν να καλύψουν ενεργειακά όλη την Ευρώπη, αλλά και να τονώσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ενώ για τα ζητήματα που παρατηρούνται αυτή την περίοδο από την Τουρκία στα ενεργειακά οικόπεδα της Κύπρου οι ομιλητές επέκριναν τη στάση της Τουρκίας και τόνισαν ότι το θέμα δεν είναι τοπικό αλλά των Ευρώπης-Τουρκίας, και η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε θέση.

Στο συνέδριο χαιρετισμό εκ μέρους των οργανωτών απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, και ο υπεύθυνος Οργάνωσης και Επικοινωνίας Στέλιος Βεϊσάκης, μέλος SPE & EETEM, οι οποίοι και καλωσόρισαν τους ομιλητές, τους συνέδρους και όλους τους παρευρισκομένους. Επίσης, χαιρετισμοί και παρεμβάσεις έγιναν από τον αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Καλογερή, τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Ηρακλείου Πέτρο Ινιωτάκη, το διευθυντή Μεταπτυχιακού Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκο Πασαδάκη, τον πρόεδρο Εθελοντικής Ομάδας “ΔΡΩ” Στέφανο Καργάκη και το γενικό διευθυντή ΚΕΝ Γιάννη Κουναλάκη.

Υπό το συντονισμό του διευθυντή Ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ ΤV” Γιώργου Σαχίνη, παρουσιάστηκαν αποκαλυπτικά επιστημονικά στοιχεία γεωλογικού ενδιαφέροντος διά χειρός κορυφαίων επιστημόνων, όπως ο Ηλίας Κονοφάγος και ο Αντώνης Φώσκολος.

Το ενδιαφέρον κέντρισαν και τα τεχνικά στοιχεία με φόντο και τους μεγάλους κολοσσούς (ΕxxonMobil, Total, Repsol), που έχουν συμπράξει με τα ΕΛ.ΠΕ., διεκδικώντας να ερευνήσουν τα επόμενα χρόνια τον ορυκτό πλούτο σε Κρήτη και Ιόνιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για τις γεωστρατηγικού χαρακτήρα ομιλίες-τοποθετήσεις, όπως αυτή του Νίκου Λυγερού, ο οποίος ξεδίπλωσε και τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα σκιαγραφήθηκε το “παζλ” των ενεργειακών υποδομών που είναι στα σκαριά στην Κρήτη μέσω διακρατικών πρότζεκτ, όπως το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector, αλλά και ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed.

Ο στόχος των ΕΛ.ΠΕ.

«Τα ΕΛ.ΠΕ., η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στη χώρα, με εμπειρία ερευνών σε Ελλάδα και εξωτερικό (Λιβύη και Αίγυπτο), έχουμε ένα σαφή στόχο: Να βρούμε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή αναζητούμε συνεργασίες με εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία και το απαραίτητο οικονομικό υπόβαθρο. Πηγαίνουμε και συζητάμε σε στρατηγικό επίπεδο με εταιρείες της εμβέλειας της ExxonMobil, της Total και της Repsol για θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη και στο Ιόνιο.

Τα ΕΛ.ΠΕ. με το ειδικό βάρος στη χώρα και οι μεγάλες εταιρείες με το ειδικό βάρος στην παγκόσμια πετρελαϊκή σκηνή αποτελούν εχέγγυα για το εγχείρημα. Δεν είναι εύκολο. Οι περιοχές στην Κρήτη είναι ανεξερεύνητες», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛ.ΠΕ. Ιωάννης Γρηγορίου.

Το μήνυμα της ΕΔΕΥ: Σημαντικές έρευνες με μεγάλες επενδύσεις

Για εξελίξεις-ορόσημο πλέον γύρω από το πολυσυζητημένο εγχείρημα της έρευνας, του εντοπισμού και της εξόρυξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης έκαναν λόγο στις ομιλίες τους, όπως και στο δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς και ο αρμόδιος διευθυντής των ΕΛ.ΠΕ. Ιωάννης Γρηγορίου.

«Το μήνυμα που βγαίνει εδώ από την Κρήτη, από το συνέδριο, είναι σημαντικό. Οι τελευταίοι διαγωνισμοί για τις παραχωρήσεις στα δύο οικόπεδα της Κρήτης και το ένα στο Ιόνιο έχουν πλέον μπει στη φάση της αξιολόγησης. Μπαίνουμε στην τελική γραμμή, που είναι το ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια θα γίνουν σημαντικές έρευνες με μεγάλες επενδύσεις. Το κόστος θα είναι σημαντικό. Τα προγράμματα εργασίας θα είναι σημαντικά. Οι κοινοπραξίες θα φτάσουν να αποφασίσουν να προχωρήσουν στη β’ φάση της έρευνας. Δηλαδή στις γεωτρήσεις. Θα γίνουν αρκετές γεωτρήσεις εκτιμούμε. Μιλάμε για προγράμματα που κρατήσουν 5-7 χρόνια πριν δούμε αληθινή παραγωγή υδρογονανθράκων με οφέλη για τη χώρα, για την τοπική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς και πρόσθεσε: «Οι περιοχές εδώ στην Κρήτη είναι ομολογουμένως δύσκολες από γεωλογικής πλευράς. Μιλάμε για μεγάλα βάθη, όπου οι γεωτρήσεις πρέπει να περάσουν παχιά στρώματα εβαποριτών, δηλαδή αλατιών με άμμο. Που μπορεί να φτάνουν και τα 2 χλμ. Μιλάμε για βάθη νερού στα 3.000 μέτρα. Εδώ ισχύει αυτό που λέμε υψηλό ρίσκο-υψηλή επιβράβευση. Γι’ αυτό, εξάλλου, βλέπουμε να συμπράττουν μεγάλες εταιρείες-κοινοπραξίες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News