Με επιτυχία το πρώτο TEDx του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κρήτη
Με επιτυχία το πρώτο TEDx του Πανεπιστημίου Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε προχθές στο Ηράκλειο το 1ο TEDx του Πανεπιστημίου Κρήτης: Το περασμένο Σάββατο, το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου κατακλύστηκε από πλήθος κόσμου, που παρακολούθησε το ΤedX University of Crete, το οποίο είχε ως θέμα τους... προορισμούς.

Οι ομιλητές που ανέβηκαν στο βήμα της προχθεσινής εκδήλωσης πέτυχαν να φέρουν τα TEDx εντός του χώρου του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεχίζοντας παράλληλα μια παράδοση αντάξια του κύρους και της ποιότητας του Ιδρύματος. Μέσα από μια διαφορετική ματιά, αξιόλογοι ομιλητές κατέθεσαν τις απόψεις τους γύρω από τους προορισμούς.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και την “ΚΡΗΤΗ TV” ο επιμελητής του TEDx Univercity of Crete Θοδωρής Κυριακάκης, το προχθεσινό event ήταν η «πρώτη προσπάθεια των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης να φέρουν τα TEDx γεγονότα εντός του Ιδρύματος». Σύμφωνα με τον κ. Κυριακάκη, στο TEDx καταπιάστηκαν με μια ευρεία θεματολογία αναφορικά με τους προορισμούς σε όλους τους τομείς της ανθρωπότητας.

Αυτό που επιτεύχθηκε ήταν, μέσα από τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες που δόθηκαν στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, να δοθεί το έναυσμα για να γίνουν συζητήσεις με θέμα... ιδέες οι οποίες αξίζουν να διαδοθούν. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το TEDx University of Crete μεταδόθηκε διαδικτυακά μέσω live streaming.

Στο TEDx University of Crete μίλησε - και - ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας “Εξέλιξη”, θυγατρικής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Κατσουράνης. Αναφερόμενος στις τεχνολογίες αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Κατσουράνης δήλωσε ότι «τα πράγματα αλλάζουν δραστικά, σε όλα τα επίπεδα. Πρακτικά, ζούμε έναν πολύ μεγάλο μετασχηματισμό που δεν ακουμπάει μόνο το δευτερογενή τομέα (βιομηχανία), αλλά έχει αρχίσει και ακουμπάει πλέον πολύ δυνατά και τον πρωτογενή τομέα. Συνεπώς πρέπει να ευθυγραμμιστούμε. Εμείς σαν “Εξέλιξη” ξεκινήσαμε για τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς πριν από περίπου 4 χρόνια να εκπαιδεύουμε με πολύ συστηματικό τρόπο τους αγρότες. Έχουμε ήδη εκπαιδεύσει πάνω από 2.500 αγρότες σε 50 περιοχές στη χώρα για το πώς θα αρχίσουν να σκέφτονται επιχειρηματικά».

«Προορισμός δεν είναι εκεί που επιλέγεις να πας, είναι εκεί που μπορείς να φτάσεις». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η φοιτήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Διάνα Βουτυράκου, η οποία ασχολείται με τη ρομποτική από πολύ μικρή ηλικία και η οποία ήταν εκ των ομιλητών της εκδήλωσης.

«Οι άνθρωποι έχουμε απεριόριστη θέληση, δύναμη και φαντασία. Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που - και - λόγω κρίσης φοβόμαστε να βάλουμε υψηλούς στόχους και να κάνουμε όνειρα», ανέφερε η κ. Βουτυράκου, η οποία σε ηλικία 11 ετών αποφάσισε ότι θέλει να ασχοληθεί με τη ρομποτική. «Θέλησα να δείξω σε άλλους φοιτητές πόσο σημαντικό είναι να βρεις αυτό που αγαπάς και να το σπουδάσεις. Γιατί αυτός που αγαπάει αυτό που κάνει, θα γίνει ένας ενεργός φοιτητής που θα βοηθήσει το ίδιο του το πανεπιστήμιο και το αντικείμενο σπουδών του», επισήμανε η Διάνα Βουτυράκου.

Στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη “Νέα Κρήτη” μίλησε, εξάλλου, και ο περιβαλλοντολόγος του Πανεπιστημίου Κρήτης-Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Μιχάλης Προμπονάς. Ο κ. Προμπονάς αναφέρθηκε στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 που υπάρχουν στην Κρήτη. «Το φυσικό περιβάλλον και η βιοποικιλότητα της Κρήτης είναι πολύ σημαντικά. Έχουμε 54 περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura. Πολλοί τις θεωρούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Εμείς θεωρούμε - και αυτό τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία και σε όλες τις δράσεις που κάνουμε - ότι είναι επισκέψιμες τόσο για αναψυχή, όσο και για πολιτισμό», δήλωσε με νόημα ο κ. Προμπονάς.

Τι είναι TED: Διάδοση ιδεών

Το TED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αφιερώνεται στη διάδοση ιδεών, συνήθως με τη μορφή σύντομων και ισχυρών ομιλιών. Ξεκίνησε το 1984 ως ένα συνέδριο όπου η Τεχνολογία (Technology), η Ψυχαγωγία (Entertainment) και το Design συγκλίνουν, ενώ σήμερα περικλείει όλο το φάσμα του ανθρώπινου πνεύματος - από την επιστήμη και την τέχνη έως την κοινωνία και την παγκόσμια οικονομία. Κάθε χρόνο, στο ετήσιο συνέδριο, μερικοί από τους κορυφαίους στοχαστές και doers του κόσμου καλούνται να μοιραστούν τις ιδέες τους. Ο Elon Musk, ο Bill Gates, o Richard Branson, ο Jamie Oliver και ο Sir Ken Robinson είναι μόνο μερικοί από τους εξαιρετικούς ομιλητές που έχουν περάσει από τη σκηνή του TED.

Στο πνεύμα των ιδεών που αξίζουν να διαδοθούν, το TEDx είναι ένα πρόγραμμα τοπικών συνεδρίων που διοργανώνονται ανεξάρτητα και φέρνουν κοντά τους ανθρώπους για να μοιραστούν μια εμπειρία παρόμοια με εκείνη του TED. Σε ένα TEDx, μαγνητοσκοπημένες ομιλίες TED και ζωντανές ομιλίες συνδυάζονται για να δώσουν το έναυσμα για συζήτηση και επικοινωνία. Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν το διακριτικό τίτλο TEDx, όπου το “x” σημαίνει “ανεξάρτητα διοργανωμένο συνέδριο”. Το TED παρέχει τις γενικές κατευθύνσεις για κάθε πρόγραμμα TEDx, αλλά το περιεχόμενο καθορίζεται και οργανώνεται ανεξάρτητα από τις τοπικές ομάδες.

Για να μάθετε περισσότερα για το TED, τις ομιλίες και τις δράσεις του, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.ted.com.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News