Καθυστερημένα θα φύγει η σκόνη από την Κρήτη

Κρήτη
Καθυστερημένα θα φύγει η σκόνη από την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ακραίο φαινόμενο με την αφρικανική σκόνη που «έβαψε» κόκκινο τον ουρανό της Κρήτης την Πέμπτη και σήμερα της Αθήνας, προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους τόσο για το πότε θα υποχωρήσει όσο και για το πώς θα προστατευτούν.  

Το νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα είναι πιο συνηθισμένο και δεν έχει την ένταση του αντίστοιχου φαινομένου της προηγούμενης εβδομάδας.

Αυτό δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι διευθυντές ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.), δρες Κώστας Λαγουβάρδος και Βάσω Κοτρώνη, υπεύθυνοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του E.A.A.

Όπως εκτιμούν, η σκόνη θα αρχίσει να ελαττώνεται στην Αθήνα από το βράδυ της Δευτέρας και πιο αισθητά από την Τρίτη, ενώ η αραίωση της σκόνης στην πρωτεύουσα θα είναι σταδιακά μεγαλύτερη τις επόμενες μέρες. Στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Νότια Ελλάδα η εξασθένηση του φαινομένου αναμένεται να αρχίσει με κάποια καθυστέρηση από την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγράψει οι δύο σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε Μεθώνη και Χανιά, το πρωί της Δευτέρας υπήρχαν στην ατμόσφαιρα αντίστοιχα 179 και 44 μικρογραμμάρια σκόνης ανά κυβικό μέτρο αέρα. Οι ερευνητές του Ε.Α.Α. εκτιμούν ότι στη συνέχεια της μέρας θα αυξηθούν οι συγκεντρώσεις της σκόνης στα Χανιά, ενώ θα μειωθούν στη Μεθώνη, καθώς η σκόνη έρχεται κατά κύματα από την Αφρική, συνεπώς το φαινόμενο παρουσιάζει αυξομειώσεις.

Όπως τόνισαν οι δύο επιστήμονες, δεν μπορεί να αποκλειστεί καθόλου ένα νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης, έπειτα από αυτό που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, καθώς -ιδίως την άνοιξη- κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News