Η αφρικανική σκόνη «ξαναχτυπά» στην Κρήτη - Ο καιρός σήμερα

Κρήτη
Η αφρικανική σκόνη «ξαναχτυπά» στην Κρήτη - Ο καιρός σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κλοιό... αφρικανικής σκόνης βρίσκεται - για ακόμη μια φορά τα τελευταία 24ωρα - η Κρήτη.

Ήδη από την Κυριακή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο κύμα μεταφοράς σκόνης στο νησί μας, το οποίο θα διαρκέσει - σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις - μέχρι απόψε, Δευτέρα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, μέσα σε λίγες ημέρες, οι αρμόδιοι φορείς απευθύνουν ξανά έκκληση προς όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, καθ’ όλη τη διάρκεια του φαινομένου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, αυτή τη φορά η αφρικανική σκόνη θα πλήξει κι άλλες περιοχές της χώρας μας και ιδιαίτερα την Πελοπόννησο και την Αττική. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ήδη από χθες έχουν καταγραφεί υψηλά ποσοστά στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων που μας... έφτασαν στην Κρήτη από την αφρικανική ήπειρο.

Πάντως, μαζί με την έλευση της σκόνης στην Κρήτη, θα σημειωθούν και τα... υπόλοιπα μετεωρολογικά δεδομένα που έπληξαν την Κρήτη - κυρίως - την περασμένη Πέμπτη: Σήμερα, λοιπόν, αναμένονται ισχυροί νοτιάδες, η ένταση των οποίων - κατά τόπους - θα ξεπεράσει τα 7 μποφόρ. Εξάλλου, όπως είναι λογικό, σήμερα Δευτέρα θα καταγραφούν - εκ νέου - υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες: Σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει σήμερα μέχρι τους 23 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης θα γίνει έντονα αισθητό το πρωί. «Οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην κρητική ατμόσφαιρα θα κορυφωθούν το πρωί της Δευτέρας», ανέφερε με νόημα ο κ. Λέκκας.

Εξάλλου, σύμφωνα με το μετεωρολόγο, τα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης σκόνης στην Κρήτη θα παραμείνουν μέχρι και σήμερα το απόγευμα. Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, ότι ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι το νέο κύμα της αφρικανικής σκόνης θα γίνει περισσότερο αισθητό - αυτή τη φορά - κυρίως στις περιοχές της δυτικής Κρήτης (Χανιά και Ρέθυμνο). Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι και στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού δε θα παρατηρηθούν υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης σωματιδίων.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «θα υπάρξει μια πιο έντονη μεταφορά προκαλώντας και πάλι προβλήματα στο νησί μας, καθότι θα υπάρχει σημαντική θολότητα στην ατμόσφαιρα, ενώ θα περιορίζεται σημαντικά και η οριζόντια ορατότητα».

Όπως εξηγεί, «οι μέγιστες συγκεντρώσεις εμφανίζονται τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής προς ξημερώματα Δευτέρας και σε κάθε περίπτωση απαιτείται μέγιστη προσοχή». «Η υποχώρηση των συγκεντρώσεων σκόνης θα ξεκινήσει σταδιακά από τη Δευτέρα το απόγευμα, διατηρώντας όμως ακόμη σημαντικές ποσότητες, ενώ αποκατάσταση μιας πιο καθαρής ατμόσφαιρας αναμένεται από την Τρίτη και μετέπειτα», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Λέκκας.

Κλειστά τα σχολεία

Το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης προκαλεί, όπως φαίνεται, προβλήματα και στη λειτουργία σχολείων του νησιού. Για του λόγου το αληθές, ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου έλαβε απόφαση, σύμφωνα με την οποία τα σχολεία που βρίσκονται εντός της επικράτειάς του θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα κλειστά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου κ. Στεφανάκη, «κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 26 Μαρτίου όλα τα σχολεία του Δήμου, λόγω των αναμενόμενων έκτακτων, ακραίων, καιρικών φαινομένων, που περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 άνω του ορίου των 50 Mg/m3».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, «τις προηγούμενες μέρες είχαμε ενημέρωση για μαθητές που δυσκολεύτηκαν στην αναπνοή λόγω της σκόνης και έτσι θα πρέπει να τους προστατεύσουμε με δεδομένο τις νέες προειδοποιήσεις».

Επίσης, στα Χανιά, παρά το ότι υπήρξε τα τελευταία 24ωρα προβληματισμός για το αν τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν σήμερα Δευτέρα κλειστά, τελικά ελήφθη η απόφαση όλα τα σχολεία του Δήμου Χανίων να λειτουργήσουν κανονικά.

«Συνιστάται να μην αναπτύσσονται σε εξωτερικούς χώρους αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες και να αποφεύγουν την έκθεση σε εξωτερικούς χώρους άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και κυρίως άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης

Εξάλλου, η... επιστροφή της αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη θέτει σε εγρήγορση και τους υγειονομικούς φορείς του τόπου. Γι’ αυτό το λόγο, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ενημερώνει ότι - και - σήμερα θα υπάρξουν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης.

Συγκεκριμένα, «σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3 και το φαινόμενο θα εξελιχθεί την Κυριακή 25 και Δευτέρα 26 Μαρτίου (σ.σ. χθες και σήμερα) σε ολόκληρο το νησί».

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου τα εξής:

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

β) Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

γ) Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Εξάλλου, λόγω των ισχυρών νοτιάδων που θα πνέουν σήμερα στο νησί μας, οι Αρχές καλούν τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην ανάβει φωτιές σε εξωτερικούς χώρους. Όπως και να έχει, ωστόσο, η Πυροσβεστική θα βρίσκεται σε επιφυλακή, σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβει για να κατασβήσει κάποια πυρκαγιά που πιθανώς εκδηλωθεί.

Ο καιρός σήμερα

«Πολύ έντονο φαίνεται να εξελίσσεται και πάλι το νέο κύμα μεταφοράς αφρικανικής σκόνης για την Κρήτη από την Κυριακή 25 Μαρτίου. Θα πλήξει βέβαια και άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου, ιδιαίτερα την Πελοπόννησο αλλά και την Αττική. Η μεταφορά αυτή οφείλεται στη μετακίνηση ενός νέου βαρομετρικού χαμηλού από τα Δ-ΝΔ της χώρας, με κίνηση βορειοανατολική προς το Βόρειο Ιόνιο, ενώ τροφοδοτείται από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Η κίνηση αυτή του βαρομετρικού χαμηλού θα αποκαταστήσει και πάλι τους νότιους ανέμους στο νησί μας, μια θερμότερη αέρια μάζα που έρχεται από τα νότια θα προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα της Κρήτης, ενώ το πλέον δυσμενές όλων είναι η έντονη μεταφορά σκόνης», ανέφερε - μεταξύ άλλων - ο κ. Λέκκας.

Η ενίσχυση των νότιων ανέμων ξεκίνησε από χθες το μεσημέρι στις βόρειες περιοχές της Κρήτης. Αρχικά, λοιπόν, η ένταση των νοτιάδων έφτανε έως τα 4 μποφόρ, ωστόσο στη συνέχεια αυξήθηκε, φτάνοντας μέχρι και τα 6 μποφόρ. Η εν λόγω τάση ενίσχυσης της έντασης των ανέμων - που γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στα βόρεια τμήματα της Κρήτης - θα κορυφωθεί σήμερα το πρωί.

Σήμερα Δευτέρα, λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η ένταση των ανέμων θα φτάσει μέχρι τα 6 μποφόρ. Ωστόσο, κατά τόπους, και ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές της Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Άγιος Νικόλαος και Σητεία) η ένταση των νοτιάδων αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη.

Οι τιμές της θερμοκρασίας που θα σημειωθούν σήμερα Δευτέρα αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει έως τους 23 βαθμούς Κελσίου.

Οι καιρικές συνθήκες θα είναι σαφώς καλύτερες από αύριο. Όπως μας λέει ο Μανόλης Λέκκας, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας για αύριο αναμένεται στους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου. Εξάλλου, η αποκατάσταση ενός δυτικού ρεύματος, που αναμένεται από μεθαύριο, θα «ρίξει» περαιτέρω τη θερμοκρασία, η οποία θα πέσει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Λέκκα, μεθαύριο Τετάρτη υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης ασθενών βροχοπτώσεων. Ωστόσο, από την Πέμπτη οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν ξανά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News