Νέα «επέλαση» της σκόνης - Που θα μείνουν τα σχολεία κλειστά;

Κρήτη
Νέα «επέλαση» της σκόνης - Που θα μείνουν τα σχολεία κλειστά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης που φτάνει στην Κρήτη έχει ήδη προκαλέσει εγρήγορση στις αρχές και «πονοκέφαλο» στους Κρητικούς.

Ήδη ελήφθη απόφαση στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου να μείνουν τα σχολεία κλειστά λόγω της σκόνης.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 26 Μαρτίου όλα τα σχολεία του Δήμου, λόγω των αναμενόμενων εκτάκτων, ακραίων, καιρικών φαινομένων που περιλαμβάνουν την συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 άνω του ορίου των 50 Mg/m3.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Οροπεδίου κ.Στεφανάκη "τις προηγούμενες μέρες είχαμε ενημέρωση για μαθητές που δυσκολεύτηκαν στην αναπνοή λόγω της σκόνης και έτσι θα πρέπει να τους προστατεύσουμε με δεδομένο τις νέες προειδοποιήσεις". 

Ανοικτά τα σχολεία στα Χανιά 

Ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, σχετικά με το ενδεχόμενο μη λειτουργίας των σχολείων τη Δευτέρα 26/3/2018, λόγω της αφρικανικής σκόνης, που έχει φτάσει στην Κρήτη, δήλωσε τα εξής:

«Μετά από προσεκτική εξέταση των δεδομένων και κατόπιν επικοινωνίας μου με τον Mετεωρολόγο, κ. Λέκκα, τον Πρόεδρο των Πνευμονολόγων, Μιλτιάδη Μαρκάτο, και σε συνεννόηση με τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους αντίστοιχους Προέδρους Σχολικών Επιτροπών, αποφάσισα ότι θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία στον Δήμο Χανίων για τη Δευτέρα 26 Μαρτίου.

Συνιστάται να μην αναπτύσσονται σε εξωτερικούς χώρους αθλητικές ή άλλες δραστηριότητές, να αποφεύγουν την έκθεση σε εξωτερικούς χώρους άτομα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και κυρίως άτομα, που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα».

Έντονο το φαινόμενο τη Δευτέρα

Σύμφωνα με το meteo.gr οι χειρότερες μέρες για το μεταφορά σκόνη θα είναι το μεσημέρι της Δευτέρας σε Χανιά και Ηράκλειο ενώ όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα καλό είναι αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε νοτιονανατολικούς έντασης 7-8 μποφόρ και σε επιφυλακή η πυροσβεστική για πυρκαγιές.

 Προειδοποίηση της Περιφγέρειας

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι θα υπάρξουν  και πάλι το επόμενο διήμερο υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και το φαινόμενο θα επηρεάσει ολόκληρη  την  Περιφέρεια Κρήτης. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας,  η  συγκέντρωση  αιωρούμενων σωματιδίων  PM10,  αναμένεται να  ξεπεράσει το  όριο  της μέσης  ημερήσιας  τιμής 50 μg/m3  και  το φαινόμενο θα εξελιχθεί την Κυριακή 25 και Δευτέρα 26 Μαρτίου σε ολόκληρο το νησί.

Σε συνέχεια των παραπάνω, και βάση της ΚΥΑ με αρ. οικ. 70601 (ΦΕΚ 3272/23-12-2013 Β΄) με θέμα: «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια»

 Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,

β) Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

γ) Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News