Κρήτη

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στην Ιεράπετρα για τα προβλήματα των αγροτών

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θ. Κουρεμπές, επισκέφτηκε το Δήμο Ιεράπετρας συμμετέχοντας σε σύσκεψη για τις αποζημιώσεις της φυτικής παραγωγής, και το πρόβλημα που υπάρχει με τις αποζημιώσεις των ανασφάλιστων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, που καταστράφηκαν από την ανεμοθύελλα στις 24 και 25 Ιανουαρίου, καθώς και θέματα που αφορούν γενικότερα στην ασφάλιση των αγροτών.

Μετά τη συνάντηση εκπροσώπων αγροτικών φορέων Ιεράπετρας και Σητείας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στην Αθήνα την προηγούμενη Τετάρτη 14 Μαρτίου και τη συνάντηση του Βουλευτή Λασιθίου Μαν. Θραψανιώτη, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό στο Γούδουρα στις 17 Μαρτίου, με αντικείμενο τις καταστροφές στις καλλιέργειες από τους θυελλώδεις ανέμους στην Ιεράπετρα και την Σητεία, και την ανάγκη αποζημιώσεων του αγροτικού κόσμου, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές επισκέφτηκε την Ιεράπετρα την Παρασκευή 23 Μαρτίου και είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους φορείς των αγροτών, ενώ στη συζήτηση αυτή επέλεξαν να μην παραβρεθούν οι ίδιοι οι πληγέντες αγρότες παρότι είχαν κληθεί απο τους Αγροτικούς τους Συλλόγους.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας και εκπρόσωοοι των αγροτών δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι απο όσα τους ανακοίνωσε ο κ Κουρεμπές και ο κ Θραψανιώτης.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ξεκαθάρισε ότι μέχρι τέλη Μαίου θα πληρωθούν οι ασφαλισμένοι παραγωγοί για τη ζημιά που είχαν απο την ανεμοθύελλα στο φυτικό τους κεφάλαιο, ενώ οι ανασφάλιστοι θα αποζημιωθούν μόνο για τις πάγιες εγκαταστάσεις εφόσον ασφαλιστούν τώρα για το 2018 και παραμείνουν ασφαλισμένοι τουλάχιστον για μια τριετία.

Ο κ. Θραψανιώτης διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια να αποζημιωθούν και όσοι επλήγησαν και παραμένουν ανασφάλιστοι κατά το τρέχον έτος, θα συνεχιστεί.

Είπε, ότι είναι δύσκολο, αλλά αν συνεχιστεί η πίεση προς τα συναρμόδια Υπουργεία ίσως επιτευχθεί ο στόχος που είναι να τους δοθεί μια εφάπαξ οικονομική βοήθεια, όπως εκείνη που πήραν οι πλημμυροπαθείς της Μάνδρας απο τον λογαριασμό του Κοινωνικού μερίσματος, το οποίο δίνεται τέλος του χρόνου, εάν και εφόσον υπάρχει πλεόνασμα στα κρατικά έσοδα. Στη συνάντηση που έγινε στην αίθουσα ˊˊΜικρή Μελίναˊˊ του Δήμου Ιεράπετρας,  τέθηκε με συγκεκριμένες προτάσεις και το θέμα της αναμόρφωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, της υποχρεωτικής ασφάλισης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών με έναν τρόπο διαφορετικό, που θα δίνει στον αγρότη το δικαίωμα να επιλέξει τους κινδύνους πιυ θέλει να καλύψει και το ύψος των ετήσιων ασφαλίστρων που μπορεί να πληρώσει, με στόχο την ανταποδοτικότητα των χρημάτων που θα καταβάλει αλλά και τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ.

Σχόλια