Στους δρόμους ξανά οι «Φυλές» - Μάχιμοι υπερασπιστές του Πάρκου

Κρήτη
Στους δρόμους ξανά οι «Φυλές» - Μάχιμοι υπερασπιστές του Πάρκου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα... “μετωπική” των “Φυλών του πάρκου” και της δημοτικής Αρχής αναμένεται τα επόμενα 24ωρα, με φόντο το ζήτημα της ανάπλασης του πάρκου Γεωργιάδη.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν εκτάκτως οι “Φυλές” προαναγγέλλουν την παρουσία τους στην ερχόμενη συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής που έχει συσταθεί για τη δημόσια διαβούλευση της επίμαχης διαχειριστικής μελέτης, και η οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, στο πάρκο.

Ειδικότερα, μετά την ενημέρωση αναφορικά με την τρίτη συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής για την αξιολόγηση των προτάσεων που έγιναν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της Διαχειριστικής Μελέτης του πάρκου Γεωργιάδη, οι “Φυλές” ανακοίνωσαν ότι στη σημερινή προγραμματισμένη εβδομαδιαία τους συνέλευση θα θέσουν - μεταξύ άλλων - επί τάπητος το πώς θα παρέμβουν στη συνάντηση της Τρίτης.

Ωστόσο, στην έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι “Φυλές του Πάρκου” αναφέρονται εκτενώς και στη φωτοτεχνική μελέτη που εκπονήθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου Ηρακλείου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις προθέσεις της δημοτικής Αρχής.

«Μάθαμε λοιπόν ότι την ερχόμενη Τρίτη 27 Μάρτη και ώρα 12:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της επιτροπής αυτής στο πάρκο, οπότε προσθέτουμε ένα ακόμα θέμα προς συζήτηση στην ατζέντα της συνέλευσης του Σαββάτου.

Παράλληλα, διαβάσαμε και τη φωτοτεχνική μελέτη που πρόσφατα εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου. Ευχάριστο, αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι - έστω και τώρα - ο Δήμος Ηρακλείου ενδιαφέρθηκε να επιλύσει το πρόβλημα της φωτορύπανσης που ο ίδιος έχει προκαλέσει με τις λανθασμένες επιλογές φωτιστικών, επιλογές που αφορούν την ποιότητα και την ένταση του φωτός κατά τις νυχτερινές ώρες και που επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία και την ανάπτυξη των δέντρων του πάρκου, καθώς και των πουλιών που φωλιάζουν σε αυτά», αναφέρουν αρχικά οι “Φυλές”, οι οποίες συμπληρώνουν, ωστόσο, ότι στην προκειμένη «περίπτωση και ενώ παρ' όλες τις αντιδράσεις το έργο “αναβάθμισης” του πάρκου δεν έχει ακόμα ανακληθεί επίσημα, η ευαισθησία αυτή της δημοτικής Αρχής μπορεί να χαρακτηριστεί από επιλεκτική έως και προκλητική, δεδομένου ότι, αν επιλέγαμε ένα κομβικό σημείο της καθολικής μας εναντίωσης, αυτό είναι η έλλειψη φυτοτεχνικής και όχι φωτοτεχνικής μελέτης.

Το έχουμε τονίσει με κάθε τρόπο: ο εργολάβος που θα υλοποιούσε το έργο δε θα είχε στα χέρια του τις δηλώσεις του δημάρχου, του αντιδημάρχου και των δημοσιογραφικών τους φερέφωνων, που προσπαθούν αγωνιωδώς να μας πείσουν ότι δε θα περιοριστεί η υπάρχουσα υψηλή βλάστηση, αλλά τη Μελέτη Εφαρμογής βάσει της οποίας δημοπρατήθηκε το έργο».

«Αποτυχημένη προσπάθεια...»

«Η σκανδαλώδης απουσία φυτοτεχνικής μελέτης, που η ίδια η Μελέτη Εφαρμογής επικαλείται για το ποια δέντρα κόβονται, ποια κλαδεύονται και πόσο, αφήνει το ελεύθερο στον εργολάβο να κόψει και να κλαδέψει κατά βούληση. Αυτό, σε συνδυασμό με τις ανάγκες ηλιασμού των 17.000 χαμηλών φυτών, που θα πλημμυρίσουν τα παρτέρια του πάρκου, καθιστά παραπάνω από ασφαλή την υπόθεση ότι, αν αφήναμε το έργο να υλοποιηθεί, θα μιλούσαμε για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, ίσως το μεγαλύτερο στη σύγχρονη ιστορία της πόλης.

Ας φροντίσει, λοιπόν, ο Δήμος Ηρακλείου να επανορθώσει τη ζημιά που παραδέχεται ότι έχει προκαλέσει στα δέντρα με τον ακατάλληλο φωτισμό του πάρκου, εξασφαλίζοντας κονδύλια για αλλαγή των φωτιστικών και των λαμπτήρων τους. Εμείς από την πλευρά μας θα φροντίσουμε το παράλογο έργο που σχεδίασε να μείνει στις μνήμες όλων μας σαν ακόμα μια αποτυχημένη προσπάθεια άστοχης “αξιοποίησης” κονδυλίων, που ευτυχώς δεν έγινε ποτέ πράξη...», καταλήγουν οι “Φυλές του πάρκου”.

15η συνέλευση για τις “Φυλές”: Συμμετοχή στη Μέρα της Γειτονιάς

Η 15η ανοικτή συνέλευση για την υπεράσπιση του πάρκου Γεωργιάδη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι. Εκτός από τη συζήτηση για τον τρόπο παρέμβασης των “Φυλών” στη συνάντηση της επιστημονικής επιτροπής της Τρίτης, θα γίνει ακόμη ενημέρωση από τις ομάδες εργασίας των “Φυλών”, αλλά και προετοιμασία-σχεδιασμός δράσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε, μετά την ολοκλήρωση τη 15ης συνέλευσης, οι “Φυλές” θα μεταβούν στο Καμαράκι, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Μέρα της Γειτονιάς.

«Αυτό το Σάββατο (σ.σ. σήμερα), μετά το πέρας της συνέλευσης θα μεταφερθούμε στη γειτονιά της Αγίας Τριάδας στο Καμαράκι, στην οδό Ντεντιδάκηδων 15, όπου και θα συμμετάσχουμε στη Μέρα της Γειτονιάς #7, του κοινωνικού αυτοδιαχειριζόμενου χώρου “Da”, που, όπως και το αγαπημένο μας πάρκο, είναι ένας χώρος συνεύρεσης, δημιουργίας και καλλιτεχνικής ανησυχίας με επίκεντρο την κοινωνική αλληλεπίδραση και αλληλεγγύη. Θα ακολουθήσει γιορτή δρόμου για να γνωριστούμε, να φάμε και να πιούμε μετά μουσικής. Η κουζίνα θα είναι συλλογική, οπότε μπορείτε να φέρετε και το δικό σας ταψί ή κατσαρόλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση των “Φυλών του πάρκου”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News