Αυτό είναι το λαγωνικό Μίσα που έχει αποκαλύψει τόνους ναρκωτικών

Κρήτη
Αυτό είναι το λαγωνικό Μίσα που έχει αποκαλύψει τόνους ναρκωτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο δυνατό εργαλείο του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Είναι μόλις πέντε ετών και οι απίστευτες ικανότητες του έγιναν γνωστές τον περασμένο Δεκέμβριο όταν και αποκάλυψε τους 7 τόνους κατεργασμένης κάνναβης στο περίφημο ρυμουλκό στην Αγία Γαλήνη.

Ο λόγος για το μοναδικό σκυλί του λιμενικού στο νησί που ακούει στο όνομα Μίσα και υπηρετεί στην ομάδα Κ9 στην Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων. Συνδράμει το έργο όλων των Υπηρεσιών από τη μία άκρη της Κρήτης στην άλλη και μαζί με το χειριστή της κ. Νίκο Αλαμάνο που συγκροτούν την ομάδα Κ9, βρίσκονται σε ετοιμότητα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Η Μίσα είναι Βελγικός ποιμενικός ή αλλιώς Μαλινουά και υπηρετεί στο λιμενικό τα τελευταία τρία χρόνια. Γρήγορη, εύστροφη, δραστήρια και ταυτόχρονα ήρεμη, με ιδιοσυγκρασία εναρμονισμένη με τις ανάγκες της Υπηρεσίας στην οποία ανήκει. Πρόκειται για το μοναδικό σκυλί του Λιμενικού Σώματος που έχει εκπαιδευτεί με τα πρότυπα του ευρωπαϊκού οργανισμού FRONTEX. Σύμφωνα με αυτά, δεν λειτουργεί ενεργητικά, δηλαδή δεν γαυγίζει και δεν επιτίθεται όταν εντοπίσει τον στόχο της, τα ναρκωτικά, αλλά ακινητοποιείται.

Στο ενεργητικό της έχει ήδη πολλές επιτυχίες με σημαντικότερη την ανακάλυψη των επτά τόνων «σοκολάτας» στην Αγία Γαλήνη. Η Μίσα είναι το λαγωνικό που ανίχνευσε και τον 1,5 τόνο ακατέργαστης κάνναβης στην Ιεράπετρα. Αποτελεί πολύτιμο βοηθό των λιμενικών αρχών σε κάθε δύσκολη επιχείρηση. Η επιβράβευση της είναι ένα μπαλάκι. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο χειριστής της κ. Νίκος Αλαμάνος: «Όλα γίνονται για την επιβράβευση, για ένα μπαλάκι. Ο σκύλος όταν ψάχνει τις οσμές που θέλουμε, στο τέλος περιμένει την επιβράβευση του, να παίξει δηλαδή με το μπαλάκι αυτό».

Η σχέση του σκυλιού με τον χειριστή της δεν είναι απλά υπηρεσιακή. Για τον λιμενικό κ. Νίκο Αλαμάνο είναι μέλος της οικογένειας του, αχώριστος φίλος και συνεργάτης. Συνδέονται με δεσμούς αλληλοκατανόησης και βαθιάς εμπιστοσύνης. Το λουρί με το οποίο ο χειριστής δένει τη Μίσα, είναι κάτι σαν ομφάλιος λώρος Όπως εξηγεί ο κ. Αλαμάνος «όταν ο χειριστής δεν είναι καλά ψυχολογικά και συναισθηματικά, δεν πρέπει να γίνει έλεγχος. Τα συναισθήματα περνάνε στο σκυλί και αυτό επηρεάζεται».

Το να αναλάβει ένας λιμενικός υπάλληλος το καθήκον της εξολοκλήρου φροντίδας και εκπαίδευσης του σκύλου, σημαίνει ότι πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται ως τυπικές, περνώντας δοκιμασίες και παίρνοντας την έγκριση και από τους αρχικούς εκπαιδευτές. Από κει και έπειτα η αποστολή είναι ακατάπαυστη, αλλά ταυτόχρονα γοητευτική και άκρως συναισθηματική.

Η εκπαίδευση της Μίσα δε σταματά ποτέ. Καθημερινά υποβάλλεται στο παιχνίδι για την ίδια, του εντοπισμού όλων των ειδών ναρκωτικών ουσιών. Το σκυλί μπορεί να εντοπίσει ναρκωτικά ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας βόλτας.

«Η Μίσα δε δαγκώνει, δε γρατζουνάει, δεν κάνει ζημιές, μένει παθητική, σταματάει όσο πιο κοντά γίνεται στο σημείο που είναι κρυμμένα τα ναρκωτικά πλησιάζοντας τη μύτη της και έτσι μας δείχνει ότι εκεί είναι αυτό που ψάχνουμε» εξήγησε ο χειριστής της κ. Νίκος Αλαμάνος.

Η Μίσα πήρε το όνομα της από τη Μίρκα και τη Σάντυ, τα σκυλιά που υπηρετούσαν στα Λιμεναρχεία Πειραιά και Μυτιλήνης αντίστοιχα και τα οποία έχουν φύγει από τη ζωή όπως και οι συνοδοί τους. Τη συνοδεύει ωστόσο η ίδια φήμη, αυτή του μάχιμου στελέχους του λιμενικού, χωρίς τη συμβολή της οποίας σημαντικές υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, δεν θα είχαν αποκαλυφθεί ποτέ!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News