Σίσι, Μίλατος και Βραχάσι ζητούν πράξεις: Έκρηξη οργής των πολιτών στη λαϊκή συνέλευση

Κρήτη
Σίσι, Μίλατος και Βραχάσι ζητούν πράξεις: Έκρηξη οργής των πολιτών στη λαϊκή συνέλευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτοικοι σε Σίσι, Μίλατο και Βραχάσι κατηγόρησαν το δήμο Αγίου Νικολάου για απραξία και αδιαφορία στην επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας όπως η ανεπαρκής καθαριότητα, τα ασυντήρητα κτίρια, οι λακκούβες, το «βομβαρδισμένο» τοπίο στην παραλία της Μιλάτου και όχι μόνο.

Ενώ, η μη παρουσία του Αντώνη Ζερβού στη λαϊκή συνέλευση πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις με πολίτες να κάνουν λόγο για ασέβεια απέναντι τους και με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Γιώργο Φθενάκη να καταδικάζει τη στάση του δημάρχου και σε μια περιοχή όπου θυμίζει καζάνι που βράζει.

Για τη νέα χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού που σχεδιάζεται σε απόσταση αναπνοής στη τουριστική περιοχή του Σισίου, κάτοικοι τράβηξαν κόκκινη γραμμή, προτείνοντας απομακρυσμένη περιοχή για τη χωροθέτηση του περιβαλλοντικού έργου.

Το ποτήρι της αγανάκτησης ξεχειλίζει και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κάνουν μάθημα εκατοντάδες μικρά παιδιά στο δημοτικό σχολείο Σισίου.  Όπως υποστηρίζουν γονείς μαθητών, τα νερά της βροχής στάζουν σε αίθουσες διδασκαλίας.

Αναβρασμός επικρατεί και για την παραλία του Μπούφου όπου υπάρχει όπως τόνισαν κίνδυνος να μην λειτουργήσει φέτος η παραλία εξαιτίας διαφόρων ζητημάτων.

Δείτε φωτογραφίες:

Μιλώντας και στο neakriti.gr, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Βραχασίου κ. Γιώργος Φθενάκης δήλωσε τα παρακάτω:

«Σε όλο της το μεγαλείο φάνηκε η απραξία και η αδιαφορία της δημοτικής αρχής Αγίου Νικολάου σε ζητήματα καίριας σημασίας για Σίσι, Βραχάσι και Μίλατο καθώς τόσο ο Δήμαρχος όσο και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν παρέστησαν στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα συνεδριάσεων της δημοτικής κοινότητας Βραχασίου.

Παρά τη σχετική πρόσκληση από τη Δημοτική Ενότητα Βραχασίου, δυστυχώς υπήρξε αυτή η αρνητική στάση, η οποία… σχολιάστηκε αρνητικά από τους συμπολίτες μου, οι οποίοι προσδοκούσαν να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με τον δήμαρχο για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την ευρύτερη περιοχή προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις.

Η μη παρουσία του δημάρχου Αντώνη Ζερβού στη λαϊκή συνέλευση καταδικάστηκε από το σύνολο των πολιτών, κάνοντας λόγο για ασέβεια απέναντι τους, με ορισμένους μάλιστα να χρησιμοποιούν ακόμη πιο σκληρή γλώσσα λέγοντας ότι είναι «ανεπιθύμητος» στη περιοχή, αιτιολογώντας τη θέση τους ότι δηλαδή, αδιαφορεί για τα καθημερινά προβλήματα του τόπου και ότι τα αναπτυξιακά έργα, ούτε στα χαρτιά δεν υπάρχουν!

Προσωπικά, κατήγγειλα τη στάση του Δημάρχου στα Μ.Μ.Ε. γιατί θεωρώ ότι δεν αρμόζουν τέτοιες συμπεριφορές και σε μια λαϊκή συνέλευση η οποία μάλιστα διεξήχθη μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα 2 περίπου χρόνων.

Από τη πλευρά μου, ενημέρωσα ως όφειλα τους συμπολίτες μου για μια σειρά ζητημάτων όπως, ο βιολογικός καθαρισμός Σισίου, τα προβλήματα στο δημοτικό και στο νηπιαγωγείο, τα προβλήματα που ανέκυψαν στη παραλία του Μπούφου, η ανεπαρκής καθαριότητα, τα ασυντήρητα  κοινοτικά κτίρια, οι λακκούβες , το άκρως επικίνδυνο σημείο του οδικού δικτύου στην παραλία της Μιλάτου, όπου κατέρρευσε ένα τεράστιο τμήμα του δρόμου, τα γνωστά προβλήματα στο λιμάνι Σισίου, το γηπεδικό κ.α.

Για όλα τα παραπάνω λάβαμε ομόφωνα αποφάσεις τις οποίες θα γνωστοποιήσουμε στον Δήμο και ελπίζω να υιοθετηθούν, διότι στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει νέα θύελλα αντιδράσεων στη περιοχή.

Καταρχήν, για τον βιολογικό καθαρισμό κάναμε σαφές ότι αντιδρούμε σφοδρά στη νέα χωροθέτηση που σχεδιάζεται στη περιοχή Χάνι, εξηγώντας ότι το επίμαχο σημείο είναι ακατάλληλο για τη δημιουργία του περιβαλλοντικού έργου, καθώς πέρα από τις δικαιολογημένες ενστάσεις κατοίκων, δραστηριοποιούνται στη περιοχή ξενοδοχεία, δυναμικότητας 10.000 κλινών!

Η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων ναι μεν είναι απολύτως αναγκαίο έργο και για τη προστασία του περιβάλλοντος όμως από την άλλη υπάρχει η δικαιολογημένη ανησυχία του κόσμου σε σχέση με τις πιθανές άσχημες μυρωδιές σε όλο το τουριστικό Σίσι.

Για τους παραπάνω λόγους αποφασίσαμε να προτείνουμε την απομακρυσμένη περιοχή στην «Αγία Άννα» για τη χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού, θέση η οποία είχε προκριθεί παλαιότερα.

Ενόψει της τουριστικής σεζόν, ζητάμε περισσότερη καθαριότητα, αντικατάσταση των φθαρμένων κάδων καθώς και πλύσιμο ορισμένων κάδων.

Μεγάλο «αγκάθι» στη περιοχή μας είναι η έλλειψη σχολικής στέγης.  Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια δεν έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ανέγερση δημοτικού σχολείου σε έκταση που έχει χωροθετηθεί στο παλιό γήπεδο, με συνέπεια εκατοντάδες μικρά παιδιά (127 μαθητές δημοτικού και 35 νηπιαγωγείου) να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες υποδομές.  Ειδικά, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Σισίου, οι οποίοι κάνουν μάθημα σε κοντέινερ και αίθουσες όπου στάζουν νερά της βροχής.  Δυστυχώς, αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα βιώνουν μαθητές τις βροχερές μέρες και με ότι κινδύνους αυτό… συνεπάγεται.

Η ανέγερση σχολείου έχει «παγώσει» από τη δημοτική αρχή, όμως η δημοτική ενότητα και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δεν το βάζουμε κάτω, επαναφέροντας δυναμικά στο προσκήνιο το όλο θέμα μέχρις ότου οι αρμόδιοι «τρέξουν» το τοπικό ρυμοτομικό και εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κονδύλια για την υλοποίηση του έργου. Σίγουρα προέχει η ασφάλεια των μικρών μαθητών και το μάθημα σε συνθήκες αξιοπρέπειας!

Σε ό,τι αφορά τη παραλία του Μπούφου, έχει προκύψει ένας μεγάλος κίνδυνος να μην λειτουργήσει φέτος η παραλία λόγω ανάκλησης της άδειας στον ενοικιαστή ο οποίος προχώρησε σε τακτοποιήσεις αυθαιρέτων στην Α΄αρχαιολογική ζώνη, χωρίς ωστόσο να ζητήσει την έγκριση της αρμόδιας διεύθυνσης της αρχαιολογίας, όπως ενημερώθηκα.  Ο ενοικιαστής έκανε προσφυγή, ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν τελικά φέτος λειτουργήσει ή όχι η παραλία η οποία εξυπηρετεί χιλιάδες τουρίστες.  Μάλιστα, η συγκεκριμένη παραλία λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια και εξυπηρετεί αρκετά ξενοδοχεία της περιοχής (πλην 2 ξενοδοχείων).  Πέρα από τα όποια συμφέροντα ιδιωτών και τις καταγγελίες από τους γνωστούς «τιμητές της… νομιμότητας», προσωπικά θα πράξω τα νόμιμα για να λειτουργήσει η παραλία του Μπούφου!

Για τη μεγάλη καταστροφή του παραλιακού δρόμου Μιλάτου, ζητάμε την άμεση αποκατάσταση της ζημιάς και την εκ νέου ανάθεση των μελετών ώστε σε λίγα χρόνια να υπάρξει μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για το λιμάνι Σισίου, όπου υπάρχουν τα γνωστά και χρόνια προβλήματα με τον μόλο, τμήμα του οποίου… καταστρέφεται εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στη πρόσβαση μεγάλων τουριστικών σκαφών, ειδικοί θα πραγματοποιήσουν άμεσα αυτοψία στο λιμάνι ώστε να απομακρυνθούν και πάλι οι μεγάλες πέτρες.  Για το θέμα αυτό υπάρχει στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και την αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγία Πετράκη.

Θέλω να ευχαριστήσω και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Μανόλη Κλώτζα ο οποίος στηρίζει τη περιοχή μας,  ενημερώνοντας τους δημότες γύρω από τις προσπάθειες της Περιφέρειας Κρήτης η οποία εξασφάλισε κονδύλι, ύψους 500.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ζημιάς στο μόλο.  Κατά τη γνώμη μου, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών του δήμου υπήρξαν εμπόδια στην ανάθεση μελετών από το Ελεγκτικό Συνέδριο.  Αυτό σημαίνει ότι θα χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος μέχρι να οδηγηθούμε σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στο μόλο.

Όσο για τις λακκούβες, αυτές θα αποκατασταθούν με την βοήθεια ξενοδόχων, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους προκειμένου δημότες και τουρίστες να μην κινδυνεύουν με τραυματισμό στις δεκάδες παγίδες του οδοστρώματος.

Σχετικά με τις αναγκαίες συντηρήσεις στην τουριστική περιοχή, θα ήθελα να σημειώσω ότι οι εργολαβίες που αναμένεται να «τρέξουν» στο πάνω και κάτω Μεραμπέλο είναι τελικά πολύ χαμηλού κόστους με την έκπτωση και όχι συνολικής αξίας 800.000 ευρώ, όπως διαμηνύει ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου.   Με λίγα λόγια, τα χρήματα είναι σταγόνα στον ωκεανό και φυσικά δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στο κομμάτι των συντηρήσεων.

Τέλος, στη λαϊκή συνέλευση αναφέρθηκα στη …φιέστα του ερχόμενου Σαββάτου, που δεν είναι άλλη από τα εγκαίνια που θα γίνουν από το δήμο Αγίου Νικολάου στο μνημείο Ηρώων στο Σίσι, παραμονή του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Θα είναι μια λαμπρή τελετή, παρουσία των αρχών, της φιλαρμονικής κ.α.  Η αρχική μου σκέψη ήταν να μην παραστώ.  Στη πορεία όμως άλλαξα άποψη και έτσι θα παραστώ ενώ λίγο αργότερα θα αποχωρήσω ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιαφορία του δήμου στα προβλήματα του τόπου μας», κατέληξε ο ίδιος.

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ: 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News