Στα… ΤΕΠ λόγω της σκόνης οι Κρητικοί - Προσοχή μέχρι και το Σάββατο λένε οι ειδικοί

Κρήτη
Στα… ΤΕΠ λόγω της σκόνης οι Κρητικοί - Προσοχή μέχρι και το Σάββατο λένε οι ειδικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταλαιπωρεί τους Κρητικούς η αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στο νησί, καθώς η ατμόσφαιρα εξακολουθεί να είναι αποπνικτική, με την… κίνηση στα νοσοκομεία να είναι αυξημένη.

Σύμφωνα με το Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κ. Τζανάκη Νίκο, η κίνηση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου παρουσίασε σήμερα σημαντική αύξηση, όσον αφορά ασθενείς με προβλήματα στο αναπνευστικό.

Και όλα αυτά εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης, της οποίας η υψηλή συγκέντρωση μπορεί μεν σήμερα να κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά, οδηγώντας τους Κρητικούς στα νοσοκομεία, ωστόσο, σε πολλούς ασθενείς τα προβλήματα δεν εμφανίζονται την ίδια ημέρα.

Όπως δήλωσε ο κ. Τζανάκης στο neakriti.gr, πολλοί Κρητικοί μπορεί να εμφανίσουν ενδεχόμενα προβλήματα υγείας, εξαιτίας της σκόνης, το επόμενο 24ωρο μέχρι και 48ωρο, δηλαδή αύριο μέχρι και το Σάββατο.

Ποιοι πρέπει να προσέξουν;

Τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούει ο κ. Τζανάκης σε ομάδες ανθρώπων που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σε ασθενείς με βρογχικό άσθμα, αλλά και σε καρδιοπαθείς, καθώς οι παραπάνω αποτελούν τις πλέον ευπαθείς ομάδες που είναι πιθανό να επηρεαστούν από την υψηλή συγκέντρωση σκόνης στον αέρα.

Οι παραπάνω ομάδες, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, καλούνται να περιορίσουν στο ελάχιστο τις εξωτερικές τους δραστηριότητες, ενώ, «απαγόρευσε» οποιαδήποτε έντονη σωματική άσκηση ή σοβαρή εξωτερική δραστηριότητα ακόμη και σε υγιή άτομα.

Τι πρέπει να μας οδηγήσει στο γιατρό;

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος εξαιτίας της σκόνης είναι τα εξής:

  • Δύσπνοια
  • Βήχας
  • Εκκρίματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
  • Ερεθισμός στους βρόγχους

Ενώ, εάν κάποιος πάσχει από βρογχικό άσθμα, μπορεί να εμφανίσει παρόξυνση.

Όπως τόνισε ο κ. Τζανάκης, εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News