Λήγουν οι αιτήσεις για φυτεύσεις αμπελιών  

Κρήτη
Λήγουν οι αιτήσεις για φυτεύσεις αμπελιών  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγες ημέρες έμειναν για την υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το 2018.      

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου  υπενθυμίζει σε όλους τους παραγωγούς ότι η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων για χορήγηση Αδειών Νέας Φύτευσης Οινοποιήσιμων Ποικιλιών Αμπέλου, λήγει στις 27 Μαρτίου 2018.

Η Αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (minagric.gr), στην Υπηρεσία Συμπλήρωσης Αίτησης Αδειών Φύτευσης Αμπέλου.

Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ΄ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας.  

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Πρειφέρειας Κρήτης, στην Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση δηλώνεται η έκταση (σε στρέμματα), το δημοτικό διαμέρισμα,  το τοπωνύμιο της περιοχής,  καθώς επίσης και οι συντεταγμένες όλων των κορυφών του κάθε αγροτεμαχίου για το οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια.  

Η ελάχιστη αιτούμενη έκταση για τη χορήγηση άδειας νέας φύτευσης ορίζεται το ένα (1) στρέμμα.

Αίτηση για τη χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης Οινοποιήσιμων Ποικιλιών Αμπέλου μπορούν να καταθέσουν όλα τα  φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Για να είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις θα πρέπει:  

  • Ο αιτών να διαθέτει αγροτεμάχιο ή αγροτεμάχια έκτασης τουλάχιστον ίσης με την έκταση που αιτείται.
  • Η αιτούμενη έκταση για άδεια νέας φύτευσης, μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια.
  • Το αγροτεμάχιο μπορεί να είναι ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο τουλάχιστον για 7 έτη από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Δικαιολογητικά τα οποία επισυνάπτονται ηλεκτρονικά στην αίτηση

  1. i) Για τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια, ένα από τα παρακάτω δικαιολογητικά,
  • Συμβόλαια αγοράς νομίμως μεταγραμμένα,
  • Αποδοχή κληρονομιάς,
  • Γονική παροχή,
  • Αποδεικτικά δωρεάς ακινήτων,
  • Κτήση με προσκύρωση,
  • Με δικαστική απόφαση απονομή κυριότητας,
  • Κληρονομητήριο,
  • Διαθήκη,
  • Κτηματολόγιο,
  • Ενημερωμένο Έντυπο Ε9 της τελευταίας ηλεκτρονικής Δήλωσης Περιουσιακής

  Κατάστασης.

  1. ii) Για τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια, Συμβολαιογραφικά έγγραφα, Ιδιωτικά Συμφωνητικά Μίσθωσης (Ενοικιαστήρια) διάρκειας τουλάχιστον 7 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης,  σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή Χρησιδάνεια.

Σε περίπτωση υποβολής Μισθωτηρίου διάρκειας άνω των εννέα (9) ετών,  υποβάλλεται ηλεκτρονικά Συμβολαιογραφικό έγγραφο και το πιστοποιητικό μεταγραφής του μισθωτηρίου στο Υποθηκοφυλακείο.  

Χορήγηση αδειών νέων φυτεύσεων

Εφόσον η  συνολικά αιτούμενη έκταση είναι μικρότερη από τη διαθέσιμη έκταση για νέες φυτεύσεις τότε θα δοθούν  άδειες νέων φυτεύσεων σε όλους τους αιτούντες.

Σε περίπτωση που η συνολικά αιτούμενη έκταση  υπερβαίνει τη διαθέσιμη έκταση για νέες φυτεύσεις, τότε γίνεται αξιολόγηση των αιτήσεων για κάθε ένα αγροτεμάχιο ξεχωριστά και σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια προτεραιότητας:

Α) Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που φυτεύουν για πρώτη φορά Οινοποιήσιμα Αμπέλια και εγκαθίστανται ως Αρχηγοί της Εκμετάλλευσης (Νεοεισερχόμενοι) και είναι ηλικίας μικρότερης ή ίσης των 40 ετών.

Β) Εκτάσεις όπου οι αμπελώνες συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Γ) Εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς.

Δ) Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων.

Ε) Προηγούμενη συμπεριφορά του παραγωγού.

Οι Άδειες νέας Φύτευσης ισχύουν για τρία έτη από την ημερομηνία της χορήγησής τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τον αιτούντα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Φυτικής & Ζωϊκής Παραγωγής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ( Ν. Πλαστήρα 100,  3ος Όροφος Ηράκλειο, Αργυρίου Δούκας τηλ.  2813407933 και Μυσίκος Ελευθέριος 2813407934).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News