Ποιοι 8 Κρητικοί Δήμοι θα ενισχυθούν με 1,6 εκατ. ευρώ;  

Κρήτη
Ποιοι 8 Κρητικοί Δήμοι θα ενισχυθούν με 1,6 εκατ. ευρώ;  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Μάρτης γδάρτης” λέει ο λαός, όμως για τους Δήμους της Κρήτης ο Μάρτης που διανύουμε επιφυλάσσει το ένα χαρμόσυνο μαντάτο μετά το άλλο!

Λίγες μόλις ημέρες μετά την είδηση της οικονομικής ενίσχυσης 3 Δήμων (Βιάννου, Σφακίων, Καντάνου-Σελίνου) για θεομηνίες και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους, “έσκασε” και νέος μποναμάς από το υπουργείο Εσωτερικών.

Βγήκε συγκεκριμένα έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 20.597.000 ευρώ για 88 μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 8 Δήμοι της Κρήτης, οι οποίοι να ενισχυθούν με σημαντικά ποσά... Ποσά που δε λύνουν βεβαίως τα προβλήματα, αλλά δίνουν κάποια “ανάσα”.

Το συνολικό ποσό που θα λάβουν αθροιστικά οι 8 Δήμοι του νησιού ανέρχεται στα 1.653.700 ευρώ, με τις χρηματοδοτήσεις ανά Δήμο να κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στα 200.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 88 μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων της χώρας, μεταξύ των οποίων και 8 Δήμων της Κρήτης, για το 2018, με συνολικό ποσό ύψους 20.597.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης από την Καλαμπάκα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο νομό Τρικάλων, η οποία ολοκληρώθηκε χθες.

Το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να ενισχύσει εκτάκτως τους Δήμους αυτών των κατηγοριών για δεύτερο συνεχές έτος, αντιλαμβανόμενο τις επιπρόσθετες δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι, συγκριτικά με Δήμους άλλων κατηγοριών. Γι’ αυτό και τα κριτήρια κατανομής της ενίσχυσης καθορίζονται βάσει γεωμορφολογικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών, συνδεόμενων με την νησιωτικότητα, την ορεινότητα και τον πραγματικό πληθυσμό, όπως επισημαίνεται στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

Οι ενισχύσεις διατίθενται στους δικαιούχους Δήμους για την κάλυψη είτε λειτουργικών τους δαπανών, είτε για επενδυτικές τους δραστηριότητες και έργα, και θα αποδοθούν με χρηματικές εντολές του υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τα χαρμόσυνα μαντάτα για 88 Δήμους σε όλη τη χώρα και για 8 δήμους εδώ στην Κρήτη προέκυψαν μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με τους δημάρχους του νομού στα Τρίκαλα.

2η σερί χρονιά

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η 2η συνεχή χρονιά που εγκρίνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το ΥΠ.ΕΣ. προς τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.

Και πέρσι είχε βγει ανάλογη επιχορήγηση. Συγκεκριμένα το 2017, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, είχαν ενισχυθεί με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ 85 μικροί νησιωτικοί και ορεινοί Δήμοι, προκειμένου να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες ή τις επενδυτικές τους δραστηριότητες και έργα.

Όπως αναφερόταν τότε, «η απόφαση προέκυψε από την καταγραφή των ειδικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτό το υποσύνολο Δήμων, με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία αυξάνουν τις απαιτήσεις για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργία τους και την απρόσκοπτη διαχείριση των καθημερινών αναγκών τους. Η στήριξη των μικρών νησιωτικών και ορεινών Δήμων, στη βάση των πραγματικών αναγκών και δυνατοτήτων τους, είναι ένα από τα κύρια κριτήρια άσκησης πολιτικής από το υπουργείο Εσωτερικών. Εντός αυτού του πλαισίου, το υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση εργάζονται για την προώθηση αλλαγών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Τα ποσά που θα πάρει ο κάθε Δήμος

Το συνολικό ποσό που θα λάβουν αθροιστικά οι 8 Δήμοι του νησιού, στο πλαίσιο της έκτακτης ενίσχυσης του ΥΠ.ΕΣ. προς τους ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς Δήμους, ανέρχεται στα 1.653.700 ευρώ.

Η μικρότερη επιχορήγηση είναι στο Δήμο Γαύδου που θα λάβει 171.400 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο ποσό αναλογεί στο Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, ο οποίος θα ενισχυθεί με ποσό ύψους 246.100 ευρώ.

Αναλυτικά τα ποσά που θα λάβουν οι 8 ορεινοί Δήμοι της Κρήτης έχουν ως εξής:

* Ο Δήμος Βιάννου θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών με ποσό ύψους 220.900 ευρώ.

* Ο Δήμος Οροπεδίου θα ενισχυθεί με ποσό ύψους 191.000 ευρώ.

* Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου θα χρηματοδοτηθεί με 246.100 ευρώ.

* Ο Δήμος Αμαρίου θα λάβει ποσό 222.400 ευρώ.

* Ο Δήμος Ανωγείων θα λάβει επιχορήγηση ύψους 191.400 ευρώ.

* Ο Δήμος Γαύδου θα ενισχυθεί με 171.400 ευρώ.

-* Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου θα λάβει 220.600 ευρώ.

* Ο Δήμος Σφακίων, τέλος, θα ενισχυθεί με ποσό 189.900 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News