Κρήτη

«Πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με τον τουρισμό»

Δεν είμαστε ακόμα στρατηγικοί παίκτες ως προορισμός

Επανακάμπτουν Τουρκία, Αίγυπτος και Τυνησία

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού & Απασχόλησης του Δήμου Χερσονήσου, Ευθύμιος Μουντράκης αναφορικά με την πορεία της τουριστικής κίνησης, μετά την επιστροφή του από τις πρόσφατες μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού Βερολίνου και Μόσχας, όπως λέει στο Ράδιο 98,4.
«Πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά επιτέλους με το θέμα τουρισμός, να συνεργαστούμε και να συμπράξουμε όλοι μαζί, σε όλα τα επίπεδα, από τον επιχειρηματία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς, έως τα εμπλεκόμενα υπουργεία, οργανωμένα και με πλάνο, ειδάλλως «διαρκώς θα κοιτάζουμε να δούμε πως πάνε οι γείτονές μας, για να μαντέψουμε πως θα πάμε κι εμείς» επισημαίνει, χαρακτηριστικά.
«Δεν είμαστε ο μεγάλος-στρατηγικός παίκτης για τους τουρ-οπερέιτορ ακόμα, παραμένουμε ένας «συμπαθής» προορισμός με πλεονεκτήματα την ασφάλεια, τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, τη διατροφή, τη μουσική μας και πάνω από όλα την φιλοξενία των κατοίκων μας. Άλλο ωστόσο είναι το marketing και άλλο ο στρατηγικός σχεδιασμός» αναφέρει.

Σε Δελτίο Τύπου που είχε προηγηθεί ο αντιδήμαρχος επισημαίνει τα εξής:

«Ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο με την έκθεση WTM του Λονδίνου, συνεχίσαμε με την Πολωνία, τη Στοκχόλμη, την ΙΤΒ στο Βερολίνο και την προηγούμενη εβδομάδα τη ΜΙΤΤ στη Μόσχα. Η προσέλευση κρίνεται από καλή έως και πολύ καλή σε όλες τις εκθέσεις και το ενδιαφέρον σταθερό από κοινό και επαγγελματίες για τον προορισμό Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα. Σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες είχαν πολύ θετική εικόνα για την παρούσα σεζόν του 2018, η οποία φαίνεται να έχει ήδη προδιαγραφεί και δείχνει, αναλόγως τις αγορές, μία αυξητική τάση από περίπου 7% έως και 20% με κάποιους να συζητάνε ακόμα και για αυξήσεις άνω του 30% σε κάποιες αγορές.

Ουσιαστικές και μεγάλες αλλαγές, σε αριθμό αφίξεων, προσωπικά θεωρώ, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν, καθώς ούτε κάποια τεράστια αύξηση κλινών υπάρχει, ούτε νέες εταιρείες τσάρτερ ή χαμηλού κόστους έχουν μπει στο παιχνίδι, ώστε να αλλάξει θεαματικά η δυναμική. Το ίδιο ισχύει και για την ενίσχυση και επέκταση της καλοκαιρινής σεζόν (δεν τολμώ να πω την φράση «χειμερινός τουρισμός»), καθώς το προϊόν μας δεν είναι ακόμα έτοιμο, χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμα, άρα ούτε εδώ θα έχουμε θεαματικές αλλαγές - τουλάχιστον προς το παρόν. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι οι γείτονές μας Τουρκία, Αίγυπτος και Τυνησία έχουν ξαναμπεί δυναμικά στο παιχνίδι διεκδικώντας ένα τεράστιο μερίδιο αγοράς, κάποιων εκατομμυρίων επισκεπτών, με ένα πολύ καλό προϊόν, πολύ καλές τιμές, συχνότερη και οικονομικότερη αεροπορική επικοινωνία.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι για τους τουρ-οπερέιτορ, παραμένουμε ένας «συμπαθής» προορισμός με πλεονεκτήματα την ασφάλεια, τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, τη διατροφή, τη μουσική μας και πάνω από όλα την φιλοξενία των κατοίκων μας. Στα αρνητικά, παραμένουν οι υποδομές μας σε αεροδρόμια, οδικά δίκτυα, η έλλειψη σε αριθμό επιχειρήσεων ειδικών μορφών τουρισμού, όπως και η έλλειψη «χειμερινών» υποδομών των ξενοδοχειακών μονάδων, για επέκταση της τουριστικής περιόδου.»

Κλείνοντας ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Χερσονήσου τόνισε ότι πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά επιτέλους με το θέμα τουρισμός, να συνεργαστούμε και να συμπράξουμε όλοι μαζί, σε όλα τα επίπεδα, από τον επιχειρηματία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς, έως τα εμπλεκόμενα υπουργεία, οργανωμένα και με πλάνο, ειδάλλως «διαρκώς θα κοιτάζουμε να δούμε πως πάνε οι γείτονές μας, για να μαντέψουμε πως θα πάμε κι εμείς.» Επίσης απορεί, πως συγκρίνοντας τους δικούς μας αριθμούς αφίξεων και τα δικά μας οικονομικά οφέλη από τον τουρισμό, με αυτά της Ισπανίας, Κύπρου, Κροατίας, κλπ, υπάρχουν κάποιοι που πανηγυρίζουν…

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Δήμος Χερσονήσου θα κλείσει το πρόγραμμα συμμετοχής του σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού 2017 – 2018, συμμετέχοντας στην UITT, την μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού της Ουκρανίας, εντός του περιπτέρου του ΕΟΤ.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια