Σε ποια πόλη της Κρήτης «έρχεται» σύγχρονος ποδηλατόδρομος;

Κρήτη
Σε ποια πόλη της Κρήτης «έρχεται» σύγχρονος ποδηλατόδρομος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος σύγχρονος ποδηλατόδρομος σχεδιάζεται ο οποίος είναι άκρως απαραίτητος για τους λάτρεις των δύο τροχών.

 

Ποδηλατόδρομο που θα ξεκινάει από την οδό Τζανακάκη και θα καταλήγει μέσω των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Χάληδων στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων, με παράλληλες παρεμβάσεις για τη δημιουργία πράσινης διαδρομής, σχεδιάζει η δημοτική αρχή των Χανίων. Η μελέτη του έργου παρουσιάστηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου με τον δήμαρχο κ. Τάσο Βάμβουκα να μιλά για μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της εγκεκριμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου.

Περιλαμβάνει παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας και την οργάνωση της κίνησης και στάσης - στάθμευσης των οχημάτων στις κύριες οδικές αρτηρίες του κέντρου των Χανίων. Πρόκειται για μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που φιλοδοξεί να υλοποιήσει η δημοτική αρχή, βασισμένου σε μια νέα φιλοσοφία που δίνει προτεραιότητα στους πεζούς, στα Άτομα με Αναπηρία, στο ποδήλατο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η μελέτη για τη μεγάλη αυτή παρέμβαση στο κέντρο της πόλης, δεν στηρίχθηκε στην παλιά κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία σύμφωνα με τη δημοτική αρχή αποδεικνύεται ξεπερασμένη, αλλά προτείνει σύγχρονες λύσεις. Προβλέπει διαπλάτυνση των  πεζοδρομίων από τη Τζανακάκη έως τη Σκαλίδη και δημιουργία ποδηλατόδρομου από την αρχή της οδού Τζανακάκη μέχρι το ύψος της Χάληδων.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ο ποδηλατόδρομος να φτάνει μέχρι τον υφιστάμενο της οδού Πειραιώς, ωστόσο εκτιμήθηκε ότι αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω του περιορισμένου πλάτους σε αρκετά σημεία της Σκαλίδη, που δεν θα επέτρεπαν τη διαπλάτυνση των ήδη στενών πεζοδρομίων. Επιπλέον σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την ενίσχυση του πρασίνου στην εν λόγο διαδρομή.

«Η νέα πολιτική για το κυκλοφοριακό της πόλης μας ήδη έχει διαμορφωθεί. Λιγότερα αυτοκίνητα και βελτίωση όλων των φιλικών υποδομών μετακίνησης. Στη συνέχεια θα προωθήσουμε την πολιτική αυτή και στο ευρύτερο κέντρο της πόλης» τόνισε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας στη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στην παρουσίαση της μελέτης στο Κ.Α.Μ.

Μάλιστα ο κ. Βάμβουκας περιέγραψε το όραμα της δημοτικής αρχής για ένα νέο μοντέλο κυκλοφορίας στο κέντρο των Χανίων. Υπογράμμισε ότι η ανάπλαση της οδού Τζανακάκη, σε συνδυασμό με τη δημιουργία συγκοινωνιακού κόμβου στην Πλατεία 1866, τη δημιουργία χώρου στάθμευσης στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου και το άνοιγμα του δυτικού μετώπου της πόλης, θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο μετακίνησης των πεζών και των οδηγών βελτιώνοντας την κινητικότητα.

«Αυτή η μεγάλη παρέμβαση στη συνέχεια, με βάση σχέδιο, θα επεκταθεί σε όλη την πόλη. Σε αυτό θα βοηθήσει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας το οποίο θα εκπονηθεί για την πόλη των Χανίων και ήδη έχει προκηρυχθεί» σημείωσε ο κ. Βάμβουκας ο οποίος τόνισε ότι «το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας και αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού δεν είναι πλέον μια θεωρητική προσέγγιση, αλλά μια φιλοσοφία και ένα πλάνο, που αρχίζει να εκτελείται, από την παρούσα δημοτική αρχή, υιοθετώντας τις σύγχρονες αντιλήψεις προσβασιμότητας, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, δίνοντας νέα πνοή στην πόλη μας, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών μας, στην οικονομία και στην απασχόληση».

Η ανάπλαση της οδού Τζανακάκη και η δημιουργία ποδηλατόδρομου χρηματοδοτείται από τα 11 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που έχουν εξασφαλίσει για την πόλη των Χανίων από το νέο ΕΣΠΑ.

«Ποδηλάτρεις»: Να συμβουλεύει τους χρήστες ο Δήμος

Να συμβουλευτεί τους ποδηλάτες ώστε να μη σπαταληθούν χρήματα για έργα που δεν εξυπηρετούν, καλεί τη δημοτική αρχή η συλλογικότητα «Ποδηλάτρεις» με αφορμή το σχεδιασμό για τη χάραξη ποδηλατοδρόμων στα Χανιά. Οι «Ποδηλάτρεις» αναφέρονται στον ποδηλατόδρομο της οδού Πειραιώς, που είναι και ο μοναδικός στην πόλη, τονίζοντας ότι σπάνια χρησιμοποιείται και ότι «είναι παράλογα επικίνδυνος όπως έχει κατασκευαστεί επειδή εγκλωβίζει τους ποδηλάτες σε ένα κανάλι». Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν εκφράζουν επιφυλάξεις για το νέο ποδηλατόδρομο που θα ξεκινάει από την οδό Τζανακάκη.

Η συλλογικότητα Ποδηλάτρεις τονίζει την ανάγκη αποκατάστασης και αναβάθμισης βασικών οδικών αρτηριών και των οδοστρωμάτων τους. Ενδεικτικά αναφέρει ότι στις οδούς Κυδωνίας, Νικολάου Πλαστήρα, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Σφακιανάκη τα οδοστρώματα παρουσιάζουν λακκούβες και επικίνδυνα σαμαράκια.

 Αυτή η μεγάλη παρέμβαση στη συνέχεια με βάση σχέδιο θα επεκταθεί σε όλη την πόλη. Σε αυτό θα βοηθήσει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.), το οποίο θα εκπονηθεί για την πόλη των Χανίων και ήδη έχει προκηρυχθεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News