Κραυγή αγωνίας για το νοσοκομείο της Ιεράπετρας: 3 κλινικές με ένα γιατρό η κάθε μία

Κρήτη
Κραυγή αγωνίας για το νοσοκομείο της Ιεράπετρας: 3 κλινικές με ένα γιατρό η κάθε μία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ένα γιατρό η κάθε μία έχουν μείνει 3 κλινικές του νοσοκομείου της Ιεράπετρας και συγκεκριμένα η παθολογική, παιδιατρική και γυναικολογική κλινική.

Έτσι, με μία παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του αναπληρωτή διοικητή την Τετάρτη και με μία σύσκεψη την Πέμπτη, ο Σύλλογος εργαζομένων ζητά να επανεκκινήσει τις διεκδικήσεις επαρκών υπηρεσιών υγείας ο λαός της Ιεράπετρας.

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν τα προβλήματα της υποστελέχωσης, των κλειστών κλινικών, του αναιμικού προϋπολογισμού και του λανθασμένου τρόπου τήρησης των αρχείων επισκεψιμότητας στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

«Λόγω των συνεχιζόμενων ανεπίλυτων προβλημάτων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, ο Σύλλογος των εργαζομένων στη συνεδρίαση του την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε τα εξής.

1) Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Υποδιοικητή Ιεράπετρας την Τετάρτη 21/03/2018, στις 11:00 το πρωί, από το Σύλλογο Εργαζομένων και παράλληλα 4ωρη στάση εργασίας του προσωπικού.

2) Σύσκεψη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γ.Ν – Κ.Υ. Ιεράπετρας στις 22/03/2018, όπου θα κληθούν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, οι βουλευτές του Νομού Λασιθίου, η Δημοτική Αρχή της Ιεράπετρας, οι Διοικήτριες της 7ης ΥΠΕ και των Διασυνδεομένων Νοσοκομείων του Νομού, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ιεράπετρας, οι Δημοτικές παρατάξεις και φορείς της περιφέρειας Ιεράπετρας. Το θέμα της σύσκεψης είναι, ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για την ομαλή λειτουργία όλων των κλινικών, όπως και των λοιπών προβλημάτων του Νοσοκομείου.

 Ο Σύλλογος εργαζομένων καλεί το λαό της Ιεράπετρας να διεκδικήσει τα δικαιώματά του στην Υγεία τις δύο αυτές μέρες», αναφέρει η πρόσκληση που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων  κ. Αντώνης Τσικαλουδάκης.

«Η κατάσταση χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται στο Νοσοκομείο μας. Η παθολογική παραμένει με έναν γιατρό ουσιαστικά που μπορεί να κάνει μόνο 8 εφημερίες το μήνα. Παθολογικά περιστατικά φιλοξενούνται σε άλλες κλινικές, μέχρι να κάνει εφημερία ο παθολόγος, η δε γυναικολογική έχει μόνο έναν γυναικολόγο και τρείς ενεργές μαίες, και δεν μπορεί να αναλάβει γέννες. Η Παιδιατρική έχει μείνει κι αυτή με έναν παιδίατρο, ενώ ο αναιμικός προϋπολογισμός του Νοσοκομείου, δεν μας επιτρέπει να κάνουμε προμήθειες βασικών υλικών», προσθέτει ο κ. Τσικαλουδάκης και ζητά από τους Ιεραπετρίτες να ξαναβγούν στους δρόμους για τα αυτονόητα.

Τι λέει ο Θραψανιώτης;

Στο μεταξύ στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, που έγινε 14 Μαρτίου για τον διορισμό ως Διοικήτριες της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Όλγας Ιορδανίδου και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, κ. Ελένης Μαυρομμάτη που προτάθηκαν από τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης.

Συνεχάρη την κυρία Μαυρομάτη για την προσπάθεια που κάνει για την 7η Υ.ΠΕ. και τους συνεργάτες της, την Υποδιοικήτρια κ. Γιακουμάκη και τον κ. Δημητρακόπουλο, για την συλλογική προσπάθεια και αναφερόμενος στα ζητήματα που αφορούν το Λασίθι είπε, « Το Λασίθι είναι ένας Νομός με ιδιαιτερότητες και να υπενθυμίσω, επειδή ακούστηκαν κάποια σχόλια, αλλά και απόψεις για κομματικούς διορισμούς σε διοικήσεις κ.λπ., ότι πριν από λίγα χρόνια οι διορισμοί γινόταν με ένα σύστημα 4-2-1, ενώ τώρα οι διορισμοί έγιναν με διαδικασίες ΑΣΕΠ, οπότε ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Μέχρι το 2014 υπήρχαν συνεχώς διαμαρτυρίες για απλήρωτες υπερωρίες, για απλήρωτες ώρες εργασίας, για ελλείψεις γιατρών κ.λπ..

Σήμερα δεν ακούγονται τέτοια ζητήματα. Να συμφωνήσω στο γεγονός ότι υπάρχει, ιδιαίτερα στο Άγιο Νικόλαο, έλλειψη σε ό,τι αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό και θα πρέπει να το δούμε. Να τονίσω, επίσης, ότι από τις προσλήψεις του ΑΣΕΠ το 1998, ενώ κάποιοι, οι οποίοι ήρθαν στον Άγιο Νικόλαο, θέλουν να μείνουν, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν οικονομικά και έφυγαν. Αυτό, δεν αφορά μόνο τους γιατρούς ή τους νοσηλευτές, αφορά και άλλους κλάδους, όπως είναι οι αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι διορίζονται και δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά για να παραμείνουν εκεί.

Για το Κέντρο Αποκατάστασης και Φυσικής Ιατρικής της Νεάπολης, όπου το 2014, παραμονές των εκλογών, βγήκε μια προκήρυξη για ανάθεση μιας μελέτης, ώστε να φτιαχτεί το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, χωρίς να υπάρχει οργανισμός, είπε η  κ. Μαυρομμάτη, ότι θα δημοπρατηθεί ηλεκτρονικά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σχετικά με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, υπάρχει ένα παράδοξο. Ενώ υπάρχουν τα χρήματα, υπάρχουν όλα τα δεδομένα, καθυστερεί για άλλους λόγους να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

Η Μονάδα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού θα βοηθήσουν και στην τουριστική προβολή του τόπου, γιατί υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να έρθουν να κάνουν διακοπές, όχι μόνο στον Άγιο Νικόλαο, γενικότερα στο Λασίθι, χρειάζονται τις υπηρεσίες της αιμοκάθαρσης και της φυσικής αποκατάστασης και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό.

Πρέπει να δούμε τη στελέχωση με νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στο Λασίθι όπου το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου παρέχει και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Καθώς και στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όπου παρά την προκήρυξη θέσεων για Ιατρικό προσωπικό, δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Ένα τελευταίο θέμα είναι αυτό των ΤΟΜΥ, που θα πρέπει να λειτουργήσουν. Να μην ξεχνάμε ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι η μοναδική πρωτεύουσα στην Ελλάδα, όπου δεν υπήρχε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και θα πρέπει να το δούμε και αυτό», πρόσθεσε ο  κ. Θραψανιώτης χωρίς να αναφερθεί στην ΤΟΜΥ Ιεράπετρας που αν είχε ιδρυθεί θα είχε λύσει αρκετά σοβαρά προβλήματα στο χώρο της Υγείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News