Κρήτη

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ο εμβολιασμός περιόρισε τη γρίπη και την ιλαρά στην Κρήτη

Επιδημία ιλαράς σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις διοργανώνονται σε Χανιά και Ηράκλειο.

Από 01/5/2017 και μέχρι τις 15/3/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 2099 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. 
Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Στους 22 έφτασαν οι νεκροί στη χώρα μας από την γρίπη, ενώ 80 άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ για το διάστημα έως και τις 11 Μαρτίου. 
Πρόκειται για 14 άνδρες και 8 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 30 έως 87 έτη.
Από το σύνολο των 22 κρουσμάτων που απεβίωσαν, μόνο ένα κρούσμα ήταν εμβολιασμένο για τη γρίπη.  «Με βάση τα ανωτέρω η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει πτωτική τάση», αναφέρεται στην επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Σε καλύτερη κατάσταση συνολικά και για τις δύο ασθένειες η Κρήτη από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα» λέει στο Ράδιο 98,4 το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ Γρηγόρης Ροκαδάκης, φυσική συνέπεια του εμβολιασμού των ευαίσθητων τμημάτων του πληθυσμού. Μάλιστα στα πλαίσια ενημέρωσης του κοινού ετοιμάζονται εκδηλώσεις από το Κέντρο σε Χανιά και Ηράκλειο, όπως είπε.

 Τα νοσοκομεία να στελεχωθούν με μόνιμους γιατρούς

Προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας, ως τη μόνη λύση για την σωστή λειτουργία του συστήματος υγείας η πρόταση του ΚΕΕΛΠΝΟ  προς την ηγεσία του Υπουργείου, είπε στο Ράδιο 98,4 το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του κέντρου Γρηγόρης Ροκαδάκης.

Ενστάσεις επίσης για την ακολουθούμενη πολιτική στην πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με το ΚΕΕΛΠΝΟ εξαιτίας της απροθυμίας του ιατρικού κόσμου να στελεχώσει τα περίφημα ΤΟΜΥ, όπως επίσης και το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου σε προκαθορισμένες διοικητικές περιφέρειες και με συγκεκριμένο αριθμό.

 

 

Σχόλια