Κρήτη

Την «ανάσταση» της αγοράς προσδοκούν οι έμποροι

Ελπίδες για αυξημένους τζίρους ενόψει της εορτής του Πάσχα

“Ανάσταση” στο λιανεμπόριο περιμένει ο εμπορικός κόσμος να φέρει η πασχαλινή αγορά και τα ψώνια που θα γίνουν ενόψει της μεγάλης αυτής εορτής της Ορθοδοξίας.

Μετά και τη μη ικανοποιητική πορεία των χειμερινών εκπτώσεων και την πτώση της τάξεως του 10% που παρατηρήθηκε στην αγορά την περίοδο αυτή, οι έμποροι της Κρήτης εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις παραδοσιακές αγορές που θα γίνουν για το στρώσιμο του πασχαλινού τραπεζιού, αλλά και στα δώρα που θα κάνουν τόσο οι νονοί στα βαφτιστήρια όσο και οι παππούδες στα εγγόνια - αν και εκ των προτέρων γνωρίζουν πολύ καλά πως οι οικονομικές δυνατότητες του Έλληνα φορολογούμενου πια είναι περιορισμένες...

Ωστόσο, έστω και μικρή “ανάσα” στην αγορά αναμένεται να δώσουν όσοι από τους... τυχερούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν το δώρο του Πάσχα, από το οποίο ένα μέρος ενδεχομένως να ξοδέψουν - ό,τι και εφόσον απομείνει, αφού πρώτα καλυφθούν εφορίες και λοιποί λογαριασμοί - προκειμένου να προχωρήσουν στις πασχαλινές τους αγορές.

Για άλλη μια φορά, στις πασχαλινές αγορές θα πρωταγωνιστήσουν οι λαμπάδες και τα πασχαλινά αβγά όπως το απαιτεί η παράδοση, αλλά και τα είδη παιδικής ένδυσης και υπόδησης, όπως επίσης και τα παιχνίδια. Παράλληλα κίνηση αναμένεται να σημειωθεί στα είδη αρτοζαχαροπλαστικής, στα σούπερ-μάρκετ και στα καταστήματα οπωροκηπευτικών. Όπως μάλιστα σημειώνεται, το μόνο παρήγορο στοιχείο του Απρίλη ήταν πάντα η καλή πορεία, παραδοσιακά, των πωλήσεων αβγών και λαμπάδων. Συγκεκριμένα, κάθε Πάσχα, λόγω του εθίμου, υπολογίζεται ότι “σπάνε” πάνω από 200 εκατομμύρια αβγά, “λειώνουν” περισσότερες από τρία εκατομμύρια λαμπάδες και καταναλώνονται περισσότερα από δύο εκατομμύρια σοκολατένια αβγά. Πρόκειται για το 10% της ετήσιας κατανάλωσης αβγών ελληνικής παραγωγής, που, λόγω της παράδοσης, συντηρείται κάθε χρόνο σχεδόν σταθερή.

Το βέβαιο, ωστόσο, και αυτή τη φορά είναι πως, με τους κουτσουρεμένους μισθούς και τις συντάξεις, ο Κρητικός και γενικότερα ο Έλληνας καταναλωτής θα είναι φειδωλός και δε θα μπορέσει να ικανοποιήσει όλες του τις ανάγκες, καθώς αναμένεται και πάλι να τον δούμε να περιορίζεται στα απολύτως αναγκαία. Εξ ου λοιπόν και ο εμπορικός κόσμος δεν τρέφει και ιδιαιτέρως μεγάλες προσδοκίες, ελπίζοντας ωστόσο ότι ίσως και λίγο κάτι μπορεί να κινηθεί έστω και την τελευταία στιγμή.

«Το χειμώνα και κατά την εκπτωτική περίοδο, σε όλο το λιανικό εμπόριο της χώρας τα πράγματα δεν πήγαν και πολύ καλά. Μετά από αυτό έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας σε αυτή τη μεγάλη εορτή του Πάσχα, που τα χαρακτηριστικά της ωθούν τους καταναλωτές στο να καλύψουν κάποιες τους ανάγκες. Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση τρέφουμε μια ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε κάπως καλύτερα από ό,τι τη μεγάλη εκπτωτική περίοδο.

Το πασχαλινό ωράριο που ανακοινώσαμε είναι ένα ωράριο πολύ καλά μελετημένο, που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να διερευνήσουν την αγορά και να καλύψουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τους. Ελπίζουμε ότι στο τέλος θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανόλης Κουμαντάκης, εκφράζοντας τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου του νησιού για την κίνηση της αγοράς και τον τζίρο των καταστημάτων ενόψει των ημερών του Πάσχα.

 

Το ωράριο

Σύμφωνα πάντως με τον Εμπορικό Συλλόγου Ηρακλείου, το πασχαλινό ωράριο θα ξεκινήσει τη Μεγάλη Δευτέρα και μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη τα καταστήματα θα λειτουργούν με “σπαστό” ωράριο 9 με 2 το μεσημέρι και 5 με 9 το βράδυ. Τη Μεγάλη Πέμπτη ακολούθως τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν με συνεχές ωράριο από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή θα λειτουργήσουν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα. Το Μεγάλο Σάββατο τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ φυσικά την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα, 9 Απριλίου, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

 

Πασχαλινό ωράριο 
Μεγάλη Δευτέρα 9:00-14:00 & 17:00-21:00 
Μεγάλη Τρίτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00 
Μεγάλη Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00 
Μεγάλη Πέμπτη 9:00-21:00 
Μεγάλη Παρασκευή 12:00-18:00 
Μεγάλο Σάββατο 9:00-15:00 
Κυριακή του Πάσχα Κλειστά 
Δευτέρα του Πάσχα Κλειστά 

Σχόλια