Ένοχοι και στο Εφετείο για τον πνιγμό του 32χρονου στο Γιόφυρο

Κρήτη
Ένοχοι και στο Εφετείο για τον πνιγμό του 32χρονου στο Γιόφυρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοχα και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κρίθηκαν σήμερα Παρασκευή 16/3 δύο πρώην στελέχη του δήμου Ηρακλείου, τα οποία κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για το τροχαίο δυστύχημα που είχε σημειωθεί το Νοέμβριο του 2010 και είχε ως αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ένας 32χρονος Κρητικός.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο έκρινε ένοχο τόσο τον τότε αντιδήμαρχο Ηρακλείου, υπεύθυνο για την εκτέλεση έργων οδοποιίας και ηλεκτροφωτισμού, όσο και τον τότε προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου για την πράξη της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελούμενη».

Σε αμφότερους τους κατηγορούμενους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τους αναγνώρισε ελαφρυντικό. Ειδικότερα τους αναγνωρίστηκε ότι επιχείρησαν να άρουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Το δυστύχημα είχε λάβει χώρα το Νοέμβριο του 2010 στο γεφυράκι της οδού Μεσαράς με θύμα έναν 32χρονο μηχανολόγο μηχανικό. Ήταν ξημερώματα, ανήμερα του Αγίου Μηνά όταν ο άτυχος άνδρας με καταγωγή από το Τυμπάκι, επέστρεφε από νυχτερινή διασκέδαση.

Ο 32χρονος που διέμενε μόνιμα στο Λονδίνο, επιχείρησε να διασχίσει το γνωστό γεφυράκι που οδηγεί από το Γιόφυρο στην οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη.

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 32χρονος έπεσε στο ποτάμι με τον οροφή, με αποτέλεσμα ο οδηγός του, ο οποίος δεν είχε αναπτύξει ταχύτητα και φορούσε ζώνη ασφαλείας, να εγκλωβιστεί μέσα στο όχημα και να πνιγεί.

Το δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι το ατύχημα οφείλεται –και- σε αμέλεια των ίδιων των κατηγορουμένων, παρά το ότι οι ίδιοι υποστήριξαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί ότι στο επίμαχο γεφυράκι, δεν υπήρχε τοιχίο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2016, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου) είχε επιβάλει στους δύο κατηγορούμενους ποινή φυλάκισης 7 μηνών, με τριετή αναστολή.

Στο μεταξύ, καταθέτοντας σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, ο πατέρας του αδικοχαμένου 32χρονου υποστήριξε –μεταξύ άλλων- ότι το παιδί του δεν ήξερε την επίμαχη περιοχή γιατί ζούσε στο εξωτερικό. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο γιος του, ήταν επικίνδυνο για τους οδηγούς, ανεξάρτητα από το αν αυτοί είχαν πιει ή όχι. Συγκλονισμένος ο πατέρας του 32χρονου είπε –μεταξύ άλλων- πως «εγώ ό,τι ήταν να το πάθω, το έπαθα..».

«Αν είχαν ληφθεί μέτρα ο θάνατός του θα είχε αποφευχθεί»

Σε δηλώσεις που παραχώρησε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Βαγγέλης Στρατουδάκης, ανέφερε ότι «σήμερα το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης ως δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε και πάλι ένοχους για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως τελούμενη, τον πρώην αντιδήμαρχο Ηρακλείου-υπεύθυνο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων-και τον πρώην προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου για το ατύχημα που έγινε στις 11 Οκτωβρίου του 2010 και από το οποίο έχασε την ζωή του ένας 32χρονος πολιτικός μηχανικός», είπε.

Επίσης τόνισε ότι «είναι πασιφανές πως αν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στο συγκεκριμένο σημείο, ο θάνατος του άτυχου 32χρονου θα είχε αποφευχθεί. Τονίζεται ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπήρχε φωτισμός, δεν υπήρχε καμία προειδοποιητική σήμανση αλλά κυρίως δεν υπήρχε τσιμεντένιο στηθαίο ή προστατευτικές μεταλλικές μπάρες, καθιστώντας το εξαιρετικά επικίνδυνο για την διέλευση οχημάτων αλλά ακόμα και πεζών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News