Σε όλη την Ελλάδα βροχές & καταιγίδες, στην Κρήτη ζέστη & σκόνη

Κρήτη
Σε όλη την Ελλάδα βροχές & καταιγίδες, στην Κρήτη ζέστη & σκόνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένονται βροχές και καταιγίδες, στην Κρήτη φαίνεται πως υπάρχει άλλος… Θεός, αφού προετοιμαζόμαστε για νέο «κύμα» νοτιάδων και υψηλών θερμοκρασιών.

Το Σαββατοκύριακο λοιπόν περιμένουν το νησί ισχυροί άνεμοι και θερμοκρασίες που θυμίζουν περισσότερο καλοκαίρι παρά άνοιξη. Ενισχύονται μάλιστα οι νοτιάδες κυρίως στις δυτικές περιοχές του νησιού.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε εν τω μεταξύ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με τα κύρια χαρακτηριστικά να είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τη νύχτα του Σαββάτου οι οποίες όμως δε θα «αγγίξουν» καθόλου την Κρήτη.

Την Κυριακή (18-03-2018)

μέχρι το απόγευμα και ξανά από τη νύχτα το Ιόνιο.

Μέχρι το απόγευμα τη δυτική Στερεά, τη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο (κυρίως τη βορειοδυτική).

Κατά διαστήματα την Ήπειρο.

Από τις πρωινές ώρες την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Πιθανόν τις προμεσημβρινές μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τη Δευτέρα (19-03-2018)

Το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και βόρεια).

Από το απόγευμα τη Μακεδονία (κυρίως την ανατολική), τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τη νύχτα πιθανόν πρόσκαιρα και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας έκτος της Κρήτης.

Την Τρίτη (20-03-2018)

Τα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.

β) θυελλώδεις άνεμοι κατά διαστήματα στα πελάγη το Σάββατο στο Ιόνιο πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Την Κυριακή μέχρι το απόγευμα στο Αιγαίο (κυρίως στο ανατολικό) τοπικά 9 μποφόρ.

γ) μεταφορά σημαντικής ποσότητας σκόνης κατά διαστήματα από την Αφρική το Σάββατο σε όλη τη χώρα. Την Κυριακή κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Όπως αναφέρεται λοιπόν και στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού «Τη νύχτα πιθανόν πρόσκαιρα και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (θα επηρεάσουν τα φαινόμενα) έκτος της Κρήτης», γεγονός που προκαλεί… κλαυσίγελο για τους Κρητικούς οι οποίοι φαίνεται πως δε θα δουν σταγόνα ούτε στο δρόμο, μα ούτε και στα χωράφια τους.

Από απόψε, Παρασκευή, οι νότιοι άνεμοι θα αρχίσουν να ενισχύονται επηρεάζοντας τις βόρειες περιοχές της Κρήτης με την ένταση τους να φθάνει, κατά μέσο όρο, στα 5 με 6, τοπικά έως και τα 7 μποφόρ ενώ αρκετά υψηλότερες θα είναι οι μέγιστες ριπές. Οι ενισχυμένοι νοτιάδες θα διατηρηθούν μέχρι και τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Κατά τα άλλα, το σκηνικό τουλάχιστον για αύριο θα είναι άκρως ανοιξιάτικο με τους νοτιάδες να ανεβάζουν τη θερμοκρασία σε ασυνήθιστα για την εποχή επίπεδα.

Μικρή αλλαγή προβλέπεται από το μεσημέρι της Κυριακής, οπότε η αφρικανική σκόνη θα υποχωρήσει και οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς.

Η επόμενη εβδομάδα δεν επιφυλάσσει ιδιαίτερες αλλαγές στον καιρό χωρίς να αποκλείεται η Κρήτη να επωφεληθεί από μια πιθανή αναδημιουργία των συστημάτων που ενδεχομένως να φέρει τις πολυπόθητες βροχές.

Η Κρήτη πάντως έχει την πρωτιά στις υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα:

Πάτρα - 26°C

Ηράκλειο Κρήτης - 23°C

Γάζι - 23°C

Νέα Αλικαρνασσός - 23°C

Αθήνα κέντρο - 20°C

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News