Η εφορία ψάχνει όσους νοικιάζουν στην Airbnb - Χιλιάδες και στην Κρήτη

Κρήτη
Η εφορία ψάχνει όσους νοικιάζουν στην Airbnb - Χιλιάδες και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δρόμο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να ενοικιάσουν τις κατοικίες τους μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων όπως το Airbnb, ή μέσω ιδιωτικών μισθωτηρίων συμβολαίων χωρίς την ανάγκη έκδοσης ειδικού σήματος από τον ΕΟΤ, έχει ανοίξει το τρίτο μνημόνιο.

Συνέπεια αυτού είναι η εκτίναξη της απήχησης του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δηλαδή της φιλοξενίας επισκεπτών σε επιπλωμένα διαμερίσματα, αξιοποιώντας σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τύπου Airbnb, η οποία μάλιστα εξελίσσεται σε δύναμη διαφοροποίησης όχι μόνον της αγοράς κατοικίας, αλλά ακόμα και του επιχειρείν στον κλάδο του real estate.

Η διετία 2016-2017 σηματοδότησε τη ραγδαία εξάπλωση της ενοικίασης επιπλωμένων κατοικιών και διαμερισμάτων σε επισκέπτες, με αποτέλεσμα σήμερα ο ετήσιος τζίρος του κλάδου να υπολογίζεται σε 860 εκατ. ευρώ, με βάση τα έσοδα από τις δαπάνες διαμονής, με το σύνολο να ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα έξοδα των επισκεπτών. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που έχουν καταχωριστεί προς εκμίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών ανέρχεται σε 42.155 πανελλαδικά.

Επιπλέον 21.716 ακίνητα εκμισθώνονται ως τουριστικά καταλύματα (διαθέτουν δηλαδή το σχετικό σήμα του ΕΟΤ), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κατοικιών και διαμερισμάτων που προορίζονται για εκμετάλλευση σε 63.871 σε όλη τη χώρα.

Πώς ξεκίνησε αυτή η “μόδα”;

Η “μόδα” των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, που ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Μεταξουργείο, Ιλίσια, Μετς), έχει επεκταθεί πλέον σε όλη τη χώρα. Ο νέος αυτός τρόπος ενοικίασης έχει κάνει την εμφάνισή του όλο και πιο πολύ τελευταία σε παραθεριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη (ιδιαίτερα σε Χανιά και Ηράκλειο), η Μύκονος, η Ζάκυνθος, το Πόρτο Χέλι, οι Σπέτσες, η Επίδαυρος, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Πάρος, το Γαλαξίδι και η Αράχωβα, ενώ επεκτείνεται και εκτός Ελλάδας, αρχής γενομένης από την Κύπρο.

Το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης που νοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεπερνά τα 500-600 ευρώ το μήνα. Οι ενεργές αγγελίες για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μόνο στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500, όταν πριν από σχεδόν έναν χρόνο ο αριθμός τους μόλις και ξεπερνούσε τις 2.500 - πράγμα που δείχνει το πόσο όλο και πιο πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων ακολουθούν αυτή την τακτική.

Δημιουργεί προβλήματα

Στην Κρήτη, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου “Η Φιλοξενία”, κ. Γιώργος Χριστοδουλάκης, αυτού του τύπου τα ενοικιαζόμενα, αν και δεν έχουν επίσημα καταγραφεί, είναι χιλιάδες. Όμως η όλη αυτή μεθοδολογία εκμίσθωσης ακινήτου έχει δημιουργήσει προβλήματα και στο χώρο της ενοικίασης, στο χώρο του τουρισμού και στην οικονομία της χώρας. Κι αυτό γιατί, πρώτον, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και, δεύτερον, υπάρχουν φαινόμενα φοροδιαφυγής και κερδοσκοπίας όταν κάποιοι επιτήδειοι εισπράττουν ενοίκια ακολουθώντας την ελεύθερη ενοικίαση, χωρίς όμως να τα δηλώνουν στην εφορία.

Από την άλλη, μεγάλο επίσης πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην αναζήτηση ενοικιαζόμενων σπιτιών από φοιτητές, εκπαιδευτικούς κ.λπ., με τους ιδιοκτήτες σπιτιών να επιλέγουν να τα νοικιάζουν σε ξένους επισκέπτες, “φουσκώνοντας” ενδεχομένως το ενοίκιο μέσω Airbnb ή άλλης πλατφόρμας, και όχι σε ντόπιους μέσω της “κλασικής” ενοικίασης.

Χάνονται εκατομμύρια ευρώ

«Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι από φέτος οι διαχειριστές αυτών των καταλυμάτων είναι υποχρεωμένοι να αναρτήσουν τα στοιχεία τους και να δηλώνουν τα έσοδά τους, ώστε να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτούς και σε εμάς. Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι το φορολογικό κομμάτι θα συγκρατήσει κάποιους επιτήδειους. Έχουν χαθεί εκατομμύρια ευρώ από τις ελεύθερες μισθώσεις», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, «οι ελεύθερες μισθώσεις σε τοπικό επίπεδο ξεκίνησαν από τα Χανιά. Όμως τελευταία έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, για αυτό και πολλοί δεν μπορούν εύκολα να βρουν σπίτι να νοικιάσουν ούτε στο Ηράκλειο, ούτε στο Ρέθυμνο. Οι ιδιοκτήτες κρατούν τα σπίτια για να τα νοικιάζουν μέσω Airbnb». Όπως, μάλιστα, τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου ιδιοκτήτες έβγαλαν φοιτητές από σπίτια σε εξεταστική περίοδο επειδή ήθελαν να τα νοικιάσουν σε τουρίστες μέσω Airbnb, πράγμα που, όπως σημείωσε, δεν εμπνέει επαγγελματισμό, δημιουργεί μεγάλο κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα, ανεβάζει τα ενοίκια και οδηγεί στη φοροδιαφυγή.

Την ίδια ώρα όμως παρατηρείται και το άλλο... Οι ενοικιαστές να επινοικιάζουν μέσω Αirbnb το σπίτι που μένουν χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες, τσεπώνοντας οι ίδιοι το ενοίκιο, το οποίο επίσης δε δηλώνουν. Άρα, όπως εύκολα κανείς καταλαβαίνει, το όλο σύστημα οδηγεί σε ένα “ξέφρενο πάρτι” φοροδιαφυγής. Και αυτό, την ώρα που η ανάπτυξη της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει παράλληλα προσελκύσει και πληθώρα επενδυτών.

Απειλούνται με πρόστιμα

Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, θέλουν στο στόχαστρο της εφορίας να μπαίνουν, πριν καν ξεκινήσει η νέα καλοκαιρινή περίοδος, όσοι ιδιοκτήτες μισθώνουν την περιουσία τους μέσω της διαδικασίας του διαμοιρασμού, των ηλεκτρονικών πλατφορμών τύπου Airbnb. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες που κρύβουν εισοδήματα από αυτή τη δραστηριότητα θα υποστούν απηνείς ελέγχους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Εντός του μήνα, μάλιστα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Όλες οι συμβάσεις που συνάπτονται από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαχειριστές των ακινήτων απειλούνται με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ λοιπόν προχωρά τώρα στην ηλεκτρονική καταγραφή των ακινήτων και των εισοδημάτων. Συνεπώς, ο διαχειριστής κάθε ακινήτου το οποίο εκμισθώνεται μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης και θέλει να είναι νόμιμος, μόλις ανοίξει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ, θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα: 1) εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και 2) υποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή. Αν δεν τα ακολουθήσει, όπως προαναφέραμε, θα υποστεί μεγάλα πρόστιμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News