Κρήτη

Ζήτησαν την απελευθέρωση των στρατιωτικών από την Πρόξενο της Τουρκίας

Με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό συναντήθηκε στη Λότζια υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η γενική πρόξενος της Τουρκίας στην Ελλάδα Ογια Γιαζάρ.

Στο φλέγον θέμα των ημερών, την κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Γενική Πρόξενο της γειτονικής χώρας Oya Yazar, το πρωί της Πέμπτης 15 Μαρτίου στη Λότζια.


Ο Δήμαρχος εξέφρασε στην κ. Yazar την ανησυχία του Δήμου Ηρακλείου για την τύχη των συλληφθέντων και την ελπίδα του να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατόν στις οικογένειές τους.
«Την εξωτερική πολιτική την ασκούν οι κυβερνήσεις, όχι εμείς. Εμείς, ως Δήμος Ηρακλείου, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τις πρόσφατες εξελίξεις. Η αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκία, θεωρούμε ότι θα ήταν προς όφελος αμφοτέρων.


Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που έχουν ανακύψει, Η καλή γειτονία χρειάζεται καλές προθέσεις και κυρίως πράξεις. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα δείξει εμπράκτως τις δικές της καλές προθέσεις, αφήνοντας σύντομα ελεύθερους τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς» δήλωσε ο Δήμαρχος σχετικά.


Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα τουρισμού και πολιτισμού και συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Gian Andrea Garancini και ο Πρόξενος της Πρεσβείας της Τουρκίας Ozgur Nuri.

Ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Θέματα συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, οικονομικής συνεργασίας ευρύτερα συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με την Πρόξενο της Τουρκίας στην Αθήνα-Πειραιά Όγια Γιαζάρ. Παράλληλα στη διάρκεια της συνάντησης στη Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης έθεσε και το θέμα της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών που κρατούνται μέχρι σήμερα φυλακισμένοι στην Τουρκία. «Θέλουμε να υπάρχει ειρήνη ανάμεσα στις δυο περιοχές γιατί μόνο έτσι θα ενδυναμωθούν οι συνεργασίες μεταξύ των δυο χωρών», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας την Τούρκο Πρόξενο.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, μετά την συνάντηση  ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε:  «Στην συνάντηση μας βεβαίως και έβαλα το σοβαρό θέμα με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι και επίσης ότι πρέπει να υπάρχει ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των δυο λαών, διότι μας ενώνουν πολλά περισσότερα σε σχέση με αυτά που μας χωρίζουν. Θέλουμε λοιπόν με ειρήνη να επιλυθούν οι διαφορές γιατί μόνο όφελος θα υπάρχει και για τις δύο χώρες. Ως Περιφέρεια Κρήτης θέλουμε να ενδυναμώσουμε τη σχέση σε επίπεδο τουρισμού, να υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση στο νησί μας όπως επίσης και στον τομέα του πολιτισμού να έχουμε συνεργασία, γιατί ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς και βεβαίως να υπάρχει πάντα Ειρήνη…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Από την πλευρά της η Τούρκος Πρόξενος Όγια Γιαζάρ ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη για την φιλοξενία δήλωσε ότι, «έχουμε προγραμματίσει εδώ και καιρό την επίσκεψη μας αυτή για να γνωρίσουμε τις τοπικές αρχές. Θέλουμε συνεργασίες στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, επιθυμούμε να έχουμε πάντα ανοιχτές συνεργασίες».  Παράλληλα η Τούρκος Πρόξενος ανέφερε, ότι, θα εξεταστούν οι δυνατότητες της αεροπορικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Κωνσταντινούπολη. Ερωτώμενη από δημοσιογράφο για το θέμα των δυο φυλακισμένων Ελλήνων στρατιωτικών η κα. Γιαζάρ απάντησε: «Πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν όλα τα θέματα οι δυο λαοί προσπαθούν για αυτό να υπάρχει συνεργασία σε όλους τους τομείς, πιστεύουμε ότι θα ξεπεραστεί το θέμα, όσο συντομότερα νωρίς, το ευχόμαστε αυτό».

Στο τέλος της συνάντησης ο Περιφερειάρχης και Τούρκος Πρόξενος αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα όπου ο Περιφερειάρχης πρόσφερε στην κα. Γιαζάρ το παγκόσμιο σύμβολο της Ειρήνης ένα καλαίσθητο χάλκινο κλαδί ελιάς.

Σχόλια