Ρύπανση, απορρίμματα & τρωκτικά «πνίγουν» την οδό Ορακίων

Κρήτη
Ρύπανση, απορρίμματα & τρωκτικά «πνίγουν» την οδό Ορακίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόκκινο «χτυπά» ο κίνδυνος τραυματισμού μικρών και μεγάλων στην Οδό Ορακίων, λόγω της διέλευσης ΙΧ, φορτηγών και απορριμματοφόρων με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Πέρα από την επικινδυνότητα, κάτοικοι της οδού Ορακίων έχουν χάσει την ηρεμία τους λόγω της ηχορύπανσης από τα οχήματα που κινούνται επί της εθνικής οδού.

Διεκδικούν όπως τονίζουν τα αυτονόητα με φόντο την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους αλλά και την αδιαφορία των αρμοδίων να δρομολογήσουν λύσεις, όπως η δημιουργία κατάλληλων διαβάσεων για την ασφαλή διέλευση πεζών και μαθητών, οι οποίοι περνούν μέσα από μια σήραγγα όμβριων για να πάνε στο σχολείο τους.

Αναφέρονται στα σκουπίδια, στους ποντικούς, στις λάσπες, στα καυσαέρια, στα ανύπαρκτα πεζοδρόμια και στον ανύπαρκτο φωτισμό, στην παράνομη στάση επί της εθνικής οδού και όχι μόνο.

Όπως λένε, έχουν φτάσει στο Αμήν, με τους ίδιους να προχωρούν στη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας σε επιστολή που θα αποστείλουν προς τον Δήμο Ηρακλείου, Περιφέρεια Κρήτης και ΟΑΚ.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Τη κατασκευή τοιχίου και τοποθέτηση υαλοπετασμάτων, κατασκευή πεζοδρομίων, τοποθέτηση σημάτων του ΚΟΚ σε κατάλληλα διαμορφωμένα σημεία και να χαρακτηριστεί ο δρόμος ως ήπιας κυκλοφορίας.

Στην επιστολή των κατοίκων της οδού Ορακίων, η οποία συντάσσεται και εμπλουτίζεται συνεχώς με τα… κακώς κείμενα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκων οδού Ορακίων

Έχοντας φτάσει στο «Αμήν» και βρισκόμενοι σε κατάσταση ομηρίας από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας εκφράσουμε την αγανάκτηση μας και τις απαιτήσεις μας, κάνοντας σας γνωστά τα παρακάτω:

Με το να μην υπάρχουν υαλοπετάσματα ανάμεσα στην Ορακίων και στην Εθνική Οδό, έχουμε «τρελαθεί» στην ηχορύπανση όλο το 24ωρο. Μένουμε όλοι σε πολυκατοικίες που τα παράθυρα μας, τα μπαλκόνια μας και οι πόρτες μας (από την μεριά της εθνικής οδού) βρίσκονται στο ύψος των οχημάτων που κινούνται πάνω στη Ε.Ο. Παρόλο που των περισσοτέρων τα σπίτια διαθέτουν διπλά τζάμια, αυτά δεν αρκούν για να κρατήσουν την φασαρία εκτός, μειώνοντας κατά πολύ την ποιότητα της ζωής μας μέσα στα σπίτια που μένουμε και δεν μπορούμε να τα χαρούμε. Τέλος μας πιάνει το παράπονο όταν βλέπουμε άλλα σημεία της Ε.Ο. που έχουν μπει υαλοπίνακες και τοιχία, που τα εκεί τα σπίτια είναι σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από εμάς σε σχέση με την εθνική οδό και δεν διατρέχουν τόσο μεγάλο και άμεσο κίνδυνο όπως εμείς.

Εθνική οδός

 Έτσι όπως κινούνται τα οχήματα πάνω στην ΕΟ, με το να μην υπάρχει ένα ανθεκτικό τοιχίο ανάμεσα στην ΕΟ και στην Ορακίων, φοβόμαστε μην πέσει κανένα επιβατικό ή φορτηγό στην αυλή μας και σκοτώσει εμάς και τα παιδιά μας. Σε δεκάδες τροχαία που έχουν γίνει εδώ, τα χρόνια που θυμόμαστε όλοι μας, τα οχήματα που «έφυγαν» προς εμάς από την ΕΟ, τα σταματούσαν κυρίως τα δέντρα που βρίσκονται εκεί ανάμεσα στην ΕΟ και στην Ορακίων και όχι οι μπάρες, οι οποίες ξηλώνονταν και πετάγονταν τις περισσότερες φορές στην μέση του δρόμου, μπροστά σχεδόν στις εξώπορτες μας, που από τύχη δεν «σούβλισαν» τους «άτυχους – τυχερούς» οδηγούς ή δεν σκότωσαν κανένα πεζό.

Σας θυμίζουμε, το τελευταίο τροχαίο που έγινε στο δρόμο μας τον προηγούμενο μήνα, ξημερώματα της 17ης Φεβρουαρίου 2018, όταν ένα παλικάρι 20 χρονών καθώς γύριζε στο σπίτι του, το αυτοκίνητο που οδηγούσε επί της Εθνικής Οδού ξέφυγε της πορείας του, προσέκρουσε στις μπάρες και κρεμάστηκε πάνω στον δρόμο μας, μία ανάσα από τα σπίτια μας. Ένα δέντρο έσωσε τον οδηγό και αυτή την φορά και όχι οι τοποθετημένες μπάρες που παραλίγο να τον είχαν σκοτώσει. Για σκεφτείτε όμως αντί του επιβατικού, να έχανε το έλεγχο ένα φορτηγό ή ένα λεωφορείο… τότε ποιος θα σταματούσε την πορεία του να μπει στα σπίτια μας; (Πράγμα που το φανταζόμαστε όλοι οι κάτοικοι ότι κάποια στιγμή θα γίνει).

Το να μην υπάρχει ένα τοιχίο ανάμεσα στην ΕΟ και στην οδό μας έχει και άλλα κακά, κάποια θεωρούμε πρέπον να σας τα αναλύσουμε παρακάτω:

Παράνομη Στάση επί της ΕΟ. Σε ένα συγκεκριμένο σημείο του δρόμου μας, ορισμένοι ξενοδοχοϋπάλληλοι πάνε και παρκάρουν το αυτοκίνητο τους από την μεριά της ΕΟ επί της οδού μας (παρενοχλώντας τα διερχόμενα οχήματα λόγω της στενότητας στο σημείο εκείνο του δρόμου) και έχοντας βρει πέρασμα – μονοπάτι «βγαίνουν» πάνω στη ΕΟ. Στο σημείο αυτό περνούν τα λεωφορεία – πούλμαν των διαφόρων ξενοδοχείων και τουριστικών πρακτορείων, που κάνουν στάση πάνω στην ΕΟ και τους παίρνουν από εκεί, βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο τις ζωές τους και στο γυρισμό που σχολούν τους αφήνουν πάλι στο ίδιο σημείο.

Και αυτό… επειδή βαριούνται ή το θεωρούν χάσιμο χρόνου οι οδηγοί των εν λόγω οχημάτων, να κατέβουν πιο κάτω στον κόμβο και να ξανανέβουν στην Εθνική, παίρνοντας τους από την στάση που υπάρχει εκεί. Κάθε φορά που τα βλέπουμε το καλοκαίρι και σταματάνε για να πάρουν ή να αφήσουν τους ανθρώπους μας πιάνει τρέλα και πανικός.

Κίνδυνος τραυματισμού. Σε ένα άλλο σημείο ο δρόμος μας είναι πιο ψηλά από την ΕΟ και κινδυνεύεις καθώς περνάς από εκεί περπατώντας, αν παραπατήσεις να κατρακυλήσεις και να βρεθείς στη μέση του δρόμου της ΕΟ. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο το βράδυ λόγω του ότι στο σημείο αυτό αλλά και γενικότερα σε όλη την οδό μας, δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός.

Καυσαέρια - σκόνη. Η έκθεση όλων των κατοίκων της οδού μας είναι τεράστια, στα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ2,5) της αιθάλης, της σκόνης και των εξατμίσεων των οχημάτων που διέπουν την ΕΟ. Ειδικά όταν φυσάει νοτιάς η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη. Πέρα του ότι τα σπίτια μας γεμίζουν μαύρη σκόνη, το αισθανόμαστε και στον αέρα που αναπνέουμε ειδικότερα οι πιο ηλικιωμένοι.

Η ταχύτητα που αναπτύσσουν πολλά από τα οχήματα που κινούνται επί της οδού μας είναι ιλιγγιώδη. Λόγω της κατηφόρας που υπάρχει στην αρχή ο δρόμος μας και της ευθείας που ακολουθεί, «ανεγκέφαλοι» οδηγοί αποφασίζουν και αναπτύσσουν ταχύτητες, ανεπίτρεπτες για μία κατοικημένη περιοχή και για ένα δρόμο που περνάνε τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο τους. Μόνο αν έρθετε μια καθημερινή και περπατήσετε τον δρόμο μας, θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Όταν σταματάμε τα αυτοκίνητα μας έξω από τα σπίτια μας, για να ξεφορτώσουν τα ψώνια μας ή για να βάλουμε τα παιδιά μας τρέμουμε μην τυχόν και κάποιος πέσει πάνω μας. Ειδικά όταν υπάρχει σταθμευμένο όχημα στην απέναντι μεριά, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο γιατί αναγκάζονται οι οδηγοί που διέρχονται να περνάνε σύριζα ή λίγα εκατοστά από το κατώφλι μας... κάνοντας ακόμα πιο επικίνδυνο το να μπεις ή να βγεις από το σπίτι. Το άκρως εκνευριστικό είναι όταν κάποιες φορές που στεκόμαστε απ’ έξω από τα σπίτια μας κάνοντας κάποια δουλειά, τους βλέπουμε αποσβολωμένοι να έρχονται πραγματικά κατά πάνω μας και ενώ τους κάνουμε νόημα από μακριά να κόψουν ταχύτητα αυτοί μας αγνοούν κοιτώντας αλλού, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν, λες και ο δρόμος είναι δικός τους.

ΣΗΜΑΝΣΗ – ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ – ΦΩΤΙΣΜΟΣ – ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Νομίζουμε ότι ο τίτλος τα λέει όλα. Όλες οι παραπάνω λέξεις δεν έχουν καμία σχέση με ότι έχει να κάνει με τον δρόμο μας.

Η σήμανση. Ας ξεκινήσουμε με το αυτό, όπου σε ένα δρόμο 580 μέτρων, αν εξαιρέσεις μίας πινακίδας που λέει (Κίνδυνος λόγω συχνής κίνησης παιδιών), που βρίσκεται στην μέση της κατηφόρας μας (και όχι στην αρχή της), εκεί που δεν πέφτει στην αντίληψη κανενός οδηγού, γιατί τον πιο πολύ καιρό είναι σκεπασμένη από τα δέντρα που είναι μπροστά της και μιας δεύτερης μικρότερης σε μέγεθος, η οποία έχει μπει στο τρίτη πολυκατοικία στην σειρά, που λέει όριο ταχύτητας 30, μη παρέχοντας κάποια χρησιμότητα γιατί οι οδηγοί σε εκείνο το σημείο έχουν ήδη αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, δεν υπάρχει καμία άλλη ούτε για δείγμα κατά μήκος της οδούς μας. Λες και τις βάλανε όχι για να τις βλέπουν οι οδηγοί, αλλά εμείς.

Πεζοδρόμια και Φωτισμός

Αν εξαιρέσεις τα κατώφλια των σπιτιών δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. Όσο αφορά τον φωτισμό, αυτός είναι επιεικώς απαράδεκτος για κατοικημένη περιοχή. Τα βράδια λόγω του χαμηλού φωτισμού, φοβόμαστε να βγούμε έξω, δίνοντας τροφή σε φαινόμενα παραβατικότητας που δυστυχώς υπάρχουν.

Ειδικά από την μεριά της ΕΟ υπάρχουν μόνο χώματα, δέντρα, βλάστηση που δεν μπορείς να διανοηθεί κανείς τι κρύβεται μέσα της από σκουπίδια (που πετάνε οι οδηγοί διερχόμενοι επί της ΕΟ). Επίσης λόγω της βλάστησης αμέτρητα ποντίκια εμφανίζονται με αποτέλεσμα να εισέρχονται και στα σπίτια μας. Προσπαθούμε κατά καιρούς να το κρατήσουμε καθαρό από την ανεξέλεγκτη βλάστηση και τα σκουπίδια. Όταν βρέχει τα χώματα βγαίνουν στον δρόμο μας και γίνεται μία λάσπη μετατρέποντας το οδόστρωμα σε άκρως επικίνδυνο για τους οδηγούς και για μας.

Συνέχεια στα προβλήματα που σας προαναφέραμε έρχεται να δώσει άλλο ένα, το οποίο αφορά μία «τρύπα» που έχουμε στην οδό μας. Ορισμένοι Μαθητές Γυμνασίου, για να πάνε στο σχολείο τους περνούν μέσα από μία σήραγγα όμβριων. Η σήραγγα βρίσκεται ακριβώς στην μέση της οδούς μας, διασχίζει κάθετα από κάτω την ΕΟ και συνδέει την Οδό μας με την απέναντι οδό την Νικολάου Πλαστήρα. Κάθε πρωί κατά της 08,00 το πρωί και κάθε μεσημέρι που σχολάνε, τα παιδιά που μένουν στην απέναντι περιοχή, αντί να περάσουν πάνω από την γέφυρα για να πάνε στο Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού στην οδό Αναπαύσεως, επιλέγουν για λόγω συντομίας να περάσουν μέσα από την σήραγγα και να βγουν μέσα από μία τρύπα στην οδό μας για να πάνε στο σχολείο τους. Εδώ δεν μιλάμε για ένα δύο παιδιά αλλά για δεκάδες που διασχίζουν στην συνέχεια το δρόμο μας με όλα αυτά τα προβλήματα που σας προαναφέραμε, χωρίς να υπάρχει καμία επαρκή σήμανση και καμία υποδομή για αυτά τα παιδιά. Καταλαβαίνεται πως νοιώθουμε όλοι εμείς κάθε πρωί που τα βλέπουμε να περνάνε το δρόμο μας χωρίς καμία προφύλαξη με αυτόν τον παράδοξο τρόπο. Θεωρούμε ότι είναι θαύμα που κάποιο από τα παιδιά αυτά δεν έχει υποστεί τραυματισμό ή κάτι χειρότερο, είτε από τροχαίο είτε από τις πλημμύρες.

Ζητάμε λοιπόν άμεσα για την οδό μας… την ΟΔΟΣ ΟΡΑΚΙΩΝ όπως,

  1. Κατασκευαστεί τοιχίο και τοποθετηθούν υαλοπετάσματα, ανάμεσα σε αυτήν και την Εθνική Οδού σε όλο το μήκος της.
  2. Κατασκευαστούν πεζοδρόμια με κατάλληλο φωτισμό, κατά μήκος της και από τις δύο μεριές, για την διευκόλυνση της κίνησης των πεζών.
  3. Μειωθεί το πλάτος του οδοστρώματος σε όλο το μήκος της με σκοπό την μείωση της ταχύτητας των οχημάτων.
  4. Τοποθετηθούν σήματα του ΚΟΚ σε κατάλληλα διαμορφωμένα σημεία πάνω στα πεζοδρόμια που θα κατασκευαστούν.
  5. Χαρακτηριστεί ο δρόμος μας ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, περιορίζοντας το μέγεθος των οχημάτων που θα περνούν.
  6. Ασφαλιστεί η σήραγγα και δημιουργηθούν κατάλληλες διαβάσεις για την ασφαλή διέλευση των πεζών και των μαθητών.

Όλα τα παραπάνω τα απαιτούμε μετά από προσεκτική μελέτη που έχουμε κάνει, μέσα από άπειρες συναντήσεις, χωρίς να έχουμε καμία βοήθεια από κανέναν φορέα, βάζοντας ως γνώμονα το μέλλον των παιδιών μας.

Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν ουτοπικά ή σαν όνειρο, εμείς όμως έχουμε βαλθεί και θα θελήσουμε να τα κάνουμε πραγματικότητα.

Κάποια μέρα θα θρηνήσουμε θύματα… είμαστε πεπεισμένοι για αυτό, απλά προσευχόμαστε να μην είναι τα δικά μας παιδιά.

Πρέπει να βιαστούμε και να κινηθούμε άμεσα πριν το κακό έρθει και μας βρει πρώτο.

  • Δεν μπορούμε άλλη την ηχορύπανση.
  • Δεν μπορούμε άλλα σκουπίδια, ποντικούς, λάσπες και καυσαέρια.
  • Επιζητούμε μία καλή ποιότητα ζωής εκεί που ζούμε.
  • Περιμένουμε από σας ουσιαστικό έργο και απαιτούμε την λήψη πρωτοβουλιών.

Βαρεθήκαμε τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα που έχουν σαν αποτέλεσμα να ζούμε και να αισθανόμαστε ως πολίτες β’ κατηγορίας.

Πληρώνουμε τους φόρους μας και τα τέλη μας και θεωρούμε ότι πρέπει να μας ανταποδίδονται μέσα από παρεμβάσεις της αρμόδιας αρχής προς όφελος των οικογενειών μας και της περιοχής μας.

Τι να τα κάνουμε τα μεγάλα έργα όταν τα προβλήματα έρχονται και μας χτυπάνε από μόνα τους την πόρτα του σπιτιού μας;

Πρέπει να μας καταλάβετε και να μας βοηθήσετε γιατί εμείς οι κάτοικοι της οδού Ορακίων, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο αυτά που μας ανήκουν, κλιμακώνοντας τις ενέργειες μας, με απόλυτη σοβαρότητα, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, χωρίς να κάνουμε έκπτωση σε τίποτα από τα παραπάνω, ασταμάτητα και ακούραστα, φτάνοντας το όσο χρειαστεί.

Διότι είμαστε κι εμείς Ηρακλειώτες πολίτες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News