Στους δρόμους και οι οικοδόμοι της Κρήτης

Κρήτη
Στους δρόμους και οι οικοδόμοι της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απεργία προχωρά ο κλάδος, διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα οι οικοδόμοι, που απεργούν διεκδικώντας υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, μέτρα για την προστασία των ανέργων και την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο στις λαϊκές ανάγκες και αναγνώριση και διανομή των “υπέρ αγνώστων” ενσήμων.

Στο νομό Ηρακλείου, το Συνδικάτο Οικοδόμων διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 11 σήμερα το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στο πλευρό του κλάδου τάχτηκε με ανακοίνωσή της χθες και η διοίκηση του ΕΚΗ, που αναφέρει τα εξής: «Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στηρίζει τον αγώνα των οικοδόμων, που για μια ακόμα φορά στις 14 Μαρτίου (σ.σ. σήμερα) θα βγουν στους δρόμους, διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και την προστασία των ανέργων.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου δε σταματά να δείχνει εμπράκτως τη στήριξή του στο επάγγελμα του οικοδόμου, ο οποίος καλείται να εργαστεί σε αντίξοες και σε αρκετές περιπτώσεις επικίνδυνες για τη σωματική του ακεραιότητα συνθήκες.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το ΕΚΗ έχει αναδείξει τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας, που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα, καταγράφοντας δεκάδες εργατικά ατυχήματα ετησίως.

Οι οικοδόμοι θα πρέπει να αμείβονται με βάση συλλογική σύμβαση, να έχουν πλήρη κοινωνική ασφάλιση και να εργάζονται σε χώρους όπου τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα ουσιαστικά και δραστικά μέτρα για να σταματήσουμε πια να καταγράφουμε ατυχήματα με θύμα συναδέλφους και να γινόμαστε δέκτες καταγγελιών για σοβαρές ελλείψεις σε οικοδομές, που στοιχίζουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές».

«Δεν πάει άλλο»

Από την πλευρά του, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, Γιάννης Γωνιανάκης, λέει χαρακτηριστικά: «Ήδη μεγάλες εταιρείες, κάτω από τη μεγάλη πίεση των σωματείων, έχουν αυξήσει τα μεροκάματα. Έτσι λοιπόν θα πρέπει και πανελλαδικά να προχωρήσει ο κλάδος στην υπογραφή ΣΣΕ, που δεν υπάρχει από το 2009 και το 2012 με το μνημόνιο που πέρασε, κι έτσι δόθηκε η δυνατότητα στους εργοδότες να μην υπογράφονται συμβάσεις καν με τις κλαδικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αλλά η ζωή του οικοδόμου δεν μπορεί να είναι μεροκάματο 30 ευρώ. Ήδη μέσα σε ένα διάστημα ούτε 7 ημερών, έχουμε ακόμα τρεις νεκρούς πανελλαδικά. Και αυτό δείχνει τη δυσκολία της δουλειάς μας...».

Σήμερα, μετά από 7 χρόνια κρίσης, η δουλειά του οικοδόμου, όπως λέει ο Γιάννης Γωνιανάκης, έχει κάποια σημάδια ότι πάει να ξανανοίξει «ειδικότερα στον τομέα της ανακαίνισης και της ανέγερσης επαγγελματικών χώρων λόγω του τουρισμού. Αλλά πάει να ανοίξει με χειρότερες συνθήκες. Δηλαδή με δεκάωρα, ανασφάλιστη εργασία, επτά μέρες την εβδομάδα!».

Στο σημείο αυτό, ο Γιάννης Γωνιανάκης ξεκαθαρίζει: «Η ΣΣΕ δεν είναι μόνο για το μεροκάματο. Βάζει μέσα και το ωράριο, και ζητήματα σύνταξης, κ.λπ. Και γι’ αυτό είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να υπογραφεί. Δεν το αφήνουμε. Ξεκινώντας με αυτή την απεργία, θα πιέσουμε και την εργοδοσία του κλάδου αλλά και την κυβέρνηση», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννη Γωνιανάκη. Καταλήγοντας, λέει ότι «και αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει ό,τι και οι προηγούμενες, εφαρμόζοντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που της άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις...».

Ο Γιάννης Γωνιανάκης στο Ράδιο 9.84

Απεργούν σήμερα οι οικοδόμοι στη χώρα ζητώντας την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας,  προστασία των ανέργων και την αναγνώριση διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων στους οικοδόμους, λέει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γιάννης Γωνιανάκης στο Ράδιο 98,4.Ο χώρος των οικοδόμων υπενθυμίζεται πως ήταν ο πρώτος που επλήγη από την κρίση με αδιάψευστους μάρτυρες τους αριθμούς καθώς το 2009 οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ Ηρακλείου οικοδόμοι ήταν 8.000, ενώ το 2016 ο αριθμός τους έφτανε στους 1.000. 300.000 οι οικοδόμοι προ κρίσης στη χώρα έναντι 29.000 σήμερα, προσθέτει ο ίδιος.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News