Έτσι θα διασφαλιστεί η επάρκεια νερού

Κρήτη
Έτσι θα διασφαλιστεί η επάρκεια νερού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «καυτό» θέμα της διαχείρισης, της βελτίωσης και της εξοικονόμησης του αρδευτικού νερού, συζητήθηκε στην σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από πρόσκληση του αντιδημάρχου Αγροτικών Θεμάτων κ. Αργύρη Πανταζή.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος τα μέλη της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων, οι πέντε Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων της ευρύτερης Ιεράπετρας, αγροτικοί φορείς και μεμονωμένοι αγρότες, που αγωνιούν για τις επιπτώσεις της ανομβρίας.

«Στη συζήτηση που είχε και ένταση σε κάποιες στιγμές, επισημάνθηκε ότι οι μικροί περιφερειακοί ΤΟΕΒ της Ιεράπετρας, που δεν διαθέτουν ταμιευτήρες, αλλά διαχειρίζονται το νερό των πηγών και τα δίκτυα άρδευσης, έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν περιοριστικά μέτρα.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, κ. Μανόλης Παπαδάκης, που διαχειρίζεται το νερό του ταμιευτήρα των Μπραμιανών, μας ενημέρωσε όπως του ζητήσαμε, για τις εκτιμήσεις που έχουν στον οργανισμό, με την υπάρχουσα κατάσταση και με τις βροχές να μην έρχονται μέχρι τα Χριστούγεννα του 2018. Μας είπε ότι, το διαθέσιμο νερό του ταμιευτήρα, επαρκεί για τις υφιστάμενες καλλιέργειες, χωρίς να βρέξει, μέχρι το τέλος του 2018.

Επανέλαβε όμως ότι, θα πρέπει οι αγρότες να αποφύγουν τις καλοκαιρινές καλλιέργειες, γιατί ούτε κερδοφόρες είναι και ούτε επιτρέπουν την εξοικονόμηση του αρδευτικού νερού», μας είπε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της επιτροπής αγροτικών θεμάτων κ. Αργύρης Πανταζής.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης, αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση της καινούργιας γεώτρησης της Σαρακήνας, το νερό της οποίας μπαίνει εδώ και μερικές εβδομάδες στην προσαγωγό διώρυγα του Μύρτου, και άφησε να θεωρηθεί δεδομένο ότι, με τις δυο γεωτρήσεις που λειτουργούν ήδη, με το λίγο νερό των πηγών και με την άντληση του υφάλμυρου νερού της Μαλάβρας, υπάρχει μια εξασφαλισμένη ετήσια ποσότητα νερού, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση- αν πέσουν και κάποιες βροχές- για να καλυφτεί με αρδευτικό νερό η αγροτική Ιεράπετρα.

«Ζητούμε σαν δημοτική αγροτική επιτροπή, να καταγραφούν όλες οι δεξαμενές συγκέντρωσης του νερού της βροχής, που έχουν οι παραγωγοί στα θερμοκήπια τους, για να δούμε μαζί με τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, πως θα επιβάλουμε να γίνουν περισσότερες τέτοιες δεξαμενές στα θερμοκήπια εκείνων που δεν διαθέτουν. Προτείνουμε επίσης να εφαρμοστεί ακριβότερο τιμολόγιο στο αρδευτικό νερό, για εκείνους που έχουν αποφύγει το κόστος της κατασκευής ομβροξαμενών για την αποταμίευση του νερού της βροχής», προσθέτει ο κ. Πανταζής.

Έρευνα για αφαλάτωση

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα να ξεκινήσει διερευνητική μελέτη για την αφαλάτωση του νερού των πηγών της Μαλάβρας Καβουσίου.

«Μετά από την σχετική πρόταση που κατέθεσα στην επιτροπή, αποφασίστηκε ομόφωνα, να προχωρήσουμε μαζί Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Ιεράπετρας και ΤΟΕΒ, στην ανάθεση διερευνητικής μελέτης, η οποία θα μας υποδείξει τον οικονομικότερο τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να κατασκευάσουμε εργοστάσιο αφαλάτωσης του υφάλμυρου νερού των πηγών της Μαλάβρας, με το οποίο θα μπορούμε να βελτιώσουμε τελικά την ποιότητα του αρδευτικού νερού στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών.

Στη σύσκεψη της Παρασκευής ακούστηκαν και πολλές άλλες προτάσεις εξοικονόμησης νερού, όπως η εφαρμογή της άρδευσης με σταγόνες από όλους τους ελαιοπαραγωγούς και του νυχτερινού ποτίσματος στα λιόφυτα.

Από τα πρώτα και πολυσυζητημένα θέματα, ήταν επίσης το θέμα της άσκησης μεγαλύτερης πίεσης προς την κυβέρνηση, προκειμένου να επισπεύσει τη δημοπράτηση του έργου της κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου, καθώς με τη συνέχιση της χρήσης της παλιά τρύπιας προσαγωγού, μεγάλες ποσότητες άριστης ποιότητας νερού χάνονται από τις διαρροές που υπάρχουν σε διάφορα τμήματα της, όπου η διάβρωση έχει προχωρήσει σε επικίνδυνο βαθμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News