default-image

«Πόλεμος» για το νερό στη Μεσαρά – Έρχονται χρεώσεις «φωτιά»

Κρήτη
«Πόλεμος» για το νερό στη Μεσαρά – Έρχονται χρεώσεις «φωτιά»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «κόκκινο» καμπανάκι ανομβρίας διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα για το νερό στη Μεσσαρά και στον μεγαλύτερο ΤΟΕΒ της χώρας, αυτόν της Γ’ Ζώνης Μεσσαράς με 53.000 στρέμματα αρδευόμενης έκτασης και πάνω από 18.000 υδρόμετρα.

Πλαφόν στην κατανάλωση νερού για τις αγροτικές καλλιέργειες βάζει πλέον ο ΤΟΕΒ Γ’ Ζώνης Μεσσαράς, με τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της χρήσης του νερού να λαμβάνονται για πρώτη φορά μετά το «κόκκινο» καμπανάκι ανομβρίας και σε μια χρονιά, η οποία κρίνεται ως η χειρότερη των 15 ετών.

Αναλυτικότερα, η μέγιστη ποσότητα κατανάλωσης νερού ανά έτος ορίζεται στα 300 κυβικά ανά στρέμμα στις ελιές, στα 450 κυβικά ανά στρέμμα στα εσπεριδοειδή, στα 350 κυβικά ανά στρέμμα στο Αμπέλι, στα 600 κυβικά ανά στρέμμα σε καλλιέργειες θερμοκηπίου, στα 400 κυβικά ανά στρέμμα στα κηπευτικά και 500 κυβικά ανά στρέμμα στα Κτηνοτροφικά.

Ενώ όσοι αγρότες υπερβαίνουν τα όρια κατανάλωσης, τότε για το επιπλέον νερό, η χρέωση του από 0,13 λεπτά το κυβικό θα εκτοξεύεται στα 0,40 λεπτά το κυβικό.

Ενώ σε όλα τα αγροτεμάχια εκτός αναδασμού, η άρδευση θα γίνεται αποκλειστικά με σταγόνες, όπως αποφασίστηκε σε γενική συνέλευση του ΤΟΕΒ Γ’ Ζώνης Μεσσαράς, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλη την Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News