default-image

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά Fraport

Κρήτη
Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά Fraport

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Απόβαση” στις Βρυξέλλες, προκειμένου να καταθέσουν προσφυγή στα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της εκχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport, ετοιμάζουν τις ημέρες αυτές διαμαρτυρόμενες κινήσεις πολιτών απ’ όλη την Ελλάδα.

Μεταξύ των κινήσεων πολιτών που θα προσφύγουν τις επόμενες ημέρες στην Ε.Ε. συγκαταλέγεται και η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου “Ι. Δασκαλογιάννης”, η οποία ενημέρωσε μάλιστα σχετικά χθες τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, ζητώντας τη στήριξη της Αντιπεριφέρειας.

Όπως ενημέρωσαν τον κ. Βουλγαράκη, η Πρωτοβουλία των Χανίων μαζί με άλλες πρωτοβουλίες πανελλαδικά αποφάσισαν την προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και την καταγγελία σε δύο Επιτροπές της Ε.Ε., συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Ανταγωνισμό και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις Εσωτερικές Αγορές.

Αποκάλυψαν, μάλιστα, πως η κίνηση αυτή θα γίνει πολύ άμεσα. Μέσα στις επόμενες κιόλας ημέρες, αντιπροσωπία των διαμαρτυρόμενων ανά την Ελλάδα πρωτοβουλιών πολιτών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να καταθέσει την προσφυγή και να κάνει τις επίσημες καταγγελίες στις ευρωπαϊκές επιτροπές.

Όπως είπαν στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, η πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της προσπάθειας γίνεται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και μάλιστα με πρωτοβουλία του εκεί αντιπεριφερειάρχη...

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου Χανίων στη Fraport τόνισαν στον κ. Απόστολο Βουλγαράκη πως οι Γερμανοί επενδυτές σκοπεύουν να διοργανώσουν προσεχώς μια ανοιχτή εκδήλωση, όπου θα παρουσιάσουν αναλυτικά τα σχέδιά τους για το αεροδρόμιο Χανίων.

Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν από τον κ. Βουλγαράκη και γενικώς από τους τοπικούς φορείς της δυτικής Κρήτης να μη δώσουν το “παρών” στη συγκεκριμένη εκδήλωση της Fraport. Ανακοίνωσαν μάλιστα πως θα απαντήσουν στην εκδήλωση με μια δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας...

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας ζήτησαν τη στήριξη της Αντιπεριφέρειας στην κίνηση της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση τους, πως η όλη συμφωνία εκχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας δεν έχει ωφελήσει το ελληνικό κράτος.

Αυτό ισχύει, όπως σημείωσαν, ακόμα περισσότερο στην περίπτωση του αεροδρομίου “Ι. Δασκαλογιάννης” των Χανίων, του οποίου οι νέες υποδομές και η επέκταση-αναβάθμισή του δεν έγιναν από τους Γερμανούς επενδυτές, αλλά με έργο του Δημοσίου, χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια...

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών αναρωτήθηκαν πώς λογίζεται ως επενδυτής κάποιος που - όπως είπαν - δεν έχει φέρει ούτε ευρώ να επενδύσει στη χώρα, αλλά αντιθέτως έσπευσε να δανειστεί από τις ελληνικές τράπεζες ή περίμενε το πακέτο Γιούνκερ για να προχωρήσει σε κάποια έργα υποδομών στα αεροδρόμια!

Σε ό,τι αφορά τη θέση τους, στη δική τους πρόταση ως προς τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων τα μέλη της Πρωτοβουλίας Χανίων ανέφεραν στον Απόστολο Βουλγαράκη ότι τάσσονται υπέρ ενός ενιαίου δημόσιου φορέα, χωρίς να αποκλείουν τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτόν. Κάτι, άλλωστε, που προτείνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που εμφανίζεται ως μπροστάρης στις πανελλαδικές αντιδράσεις εναντίον της συμφωνίας με τη Fraport.

Απ. Βουλγαράκης: Ηθική συμπαράσταση από τον αντιπεριφερειάρχη

Τι απάντησε όμως ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων στο αίτημα για στήριξη της Αντιπεριφέρειας στη νομική κίνηση της ευρωπαϊκής προσφυγής; Ο Απόστολος Βουλγαράκης ξεκαθάρισε ότι σε γενικό πλαίσιο δεν είναι αντίθετος με τις ιδιωτικές επενδύσεις. Στην περίπτωση, ωστόσο, της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων, όπως είπε, δεν έχουν διαπιστωθεί χειροπιαστά, εμφανή οφέλη για την τοπική οικονομία και την κοινωνία...

Ο αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να καυτηριάσει και κάποιους χειρισμούς των Γερμανών επενδυτών. Στάθηκε με έμφαση μάλιστα στην απόφαση το αεροδρόμιο Χανίων να “κατεβάζει ρολά” τα βράδια του χειμώνα, υποβαθμίζοντας έτσι το ρόλο του ως διεθνούς αεροδρομίου. Για τους λόγους αυτούς που παρέθεσε ο κ. Βουλγαράκης, όπως είπε, στηρίζει ηθικά και συμπαρίσταται στον αγώνα της Πρωτοβουλίας Πολιτών, αλλά μέχρι εκεί! Σημείωσε μάλιστα πως δεν έχει διαπιστώσει μέχρι τώρα να υπάρχει γενικευμένο κλίμα αντιδράσεων απέναντι στην ιδιωτικοποίηση από πλευράς της τοπικής κοινωνίας των Χανίων...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News