Πωλούσαν λάδι που… έμοιαζε με ελαιόλαδο

Κρήτη
Πωλούσαν λάδι που… έμοιαζε με ελαιόλαδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατριχιαστικά στοιχεία από τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ Νίκο Κατσαρό για τις νοθείες, τις χρωστικές και τις ευθύνες του κράτους.

Επικίνδυνα χαρακτηρίζει ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, γνωστός χημικός Νίκος Κατσαρός, τα λάδια που εντοπίζονται κάθε τόσο (και κανείς δεν ξέρει πόσα... δεν εντοπίζονται) στην Ελλάδα, που μπαίνουν κυρίως απ' τα βόρεια σύνορά μας, με στόχο να διοχετευτούν στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, πρόκειται συνήθως για σπορέλαια που, για να δείχνουν ότι είναι ελαιόλαδο (δηλαδή λάδι ελιάς), έχουν γίνει διάφορες χημικές επεξεργασίες από τα κυκλώματα των κερδοσκόπων, με την προσθήκη καρκινογόνων ουσιών, που δεν εντοπίζονται εύκολα. Κι αυτό διότι οι έλεγχοι αυτοί δεν είναι εκτεταμένοι, όπως θα έπρεπε, για να μην υπάρχουν τέτοια λάδια στο τραπέζι των καταναλωτών!

Συγκεκριμένα, άλλη μια περίπτωση ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Ένας 67χρονος Έλληνας εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δοϊράνης να διαθέτει στους υποψήφιους αγοραστές 38 δοχεία με λάδι το οποίο... έμοιαζε με ελαιόλαδο!

Χωρίς τις απαραίτητες ενδείξεις και την απαιτούμενη πιστοποίηση ήταν το άγνωστης προέλευσης λάδι, το οποίο διέθετε προς πώληση ένας ηλικιωμένος σε περιοχή του Κιλκίς, δίχως ωστόσο να διαθέτει και την απαραίτητη άδεια για τη διενέργεια υπαίθριου εμπορίου. Όταν του ζητήθηκαν τα παραστατικά αγοράς και η άδεια πλανόδιου πωλητή, δεν είχε τίποτε από τα δύο, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να κατασχεθούν 90 ευρώ που είχε βγάλει από την πώληση του λαδιού. Παράλληλα, κατασχέθηκε και το όχημα που χρησιμοποιούσε ο ηλικιωμένος για να μεταφέρει το λάδι, δείγμα του οποίου εστάλη στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για ανάλυση, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι ήταν ελαιόλαδο. Ο 67χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κιλκίς, κατηγορούμενος για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.

Δίκτυ παράνομης διακίνησης

Αλλά είχαμε προ ημερών μια ακόμα σοβαρότερη υπόθεση. Δίκτυο παράνομης διακίνησης νοθευμένου, μη ασφαλούς ελαιολάδου εντόπισε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κατά τους ελέγχους του. Το δίκτυο διακινούσε σπορέλαιο άγνωστης προέλευσης και χρωματισμένο ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, «στο πλαίσιο των ελέγχων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας, που διεξήγαγε τη χημική ανάλυση, διαπιστώθηκε η εμπορία προϊόντος το οποίο, ενώ επισημαίνεται ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαιο τεχνητά χρωματισμένο, άγνωστης προέλευσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για προϊόν το οποίο επί της συσκευασίας του φέρει τις ενδείξεις “Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο” και “Produced and packed by ....... ....... Chania Creta-2012015/ΑΒ-EL 40663 - Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 31/12/2019”. Όλες οι ανωτέρω ενδείξεις είναι ψευδείς και αποσκοπούν στην παραπλάνηση των καταναλωτών.

Ο ΕΦΕΤ καλεί όλους όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Επισημαίνεται για άλλη μια φορά στους καταναλωτές:

* Nα προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν, όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40 - _ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης,

* Nα αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές και

* Στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο 11717.

Φωτογραφίες νοθευμένων ελαιολάδων είναι καταχωρισμένες στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ, στο πεδίο “Αρχές Ελέγχου - Αντιμετώπιση Νοθείας Ελαιολάδου”.

Επίσης, οι επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου θα πρέπει να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους, διασφαλίζοντας τα πραγματικά τους στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μη συμμορφώσεων φέρουν, σύμφωνα με το νόμο, ευθύνη για την οποία μπορεί να τους επιβληθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις».

«Είναι καρκινογόνες ουσίες»

Η καταγγελία του Νίκου Κατσαρού προς την εφημερίδα μας είναι πολύ σοβαρή: «Αυτό συμβαίνει συνέχεια στη βόρεια Ελλάδα, όπου δεν παράγουν ελαιόλαδο. Μάλιστα, πρόσφατα είχαν δεσμευτεί 22.000 μπουκάλια από ελαιόλαδο που έγραφε “Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο” και δεν ήταν ούτε έξτρα, ούτε παρθένο, ούτε ελαιόλαδο. Ήταν σπορέλαιο και πιθανότατα το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του Κιλκίς, καθώς, όταν αναφέρει η ανακοίνωση “έμοιαζε με ελαιόλαδο”, σίγουρα πρόκειται για σπορέλαιο. Και είναι και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, γιατί βάζουν απαγορευμένες, επικίνδυνες χρωστικές για να δώσουν στο σπορέλαιο ένα πράσινο χρώμα. Επειδή τα σπορέλαια έχουν κίτρινο χρώμα, βάζουν διάφορες τοξικές ουσίες για να τους αλλάξουν χρώμα. Επομένως, αυτό είναι και παραβατικότητα και νοθεία, αλλά και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία»!

Όσο για το εύλογο ερώτημά μας «πώς μπορεί να προστατευτεί ο καταναλωτής από τέτοια κυκλώματα και φαινόμενα», η απάντηση του Νίκου Κατσαρού είναι αποκαρδιωτική: «Ο καταναλωτής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προστατευτεί, διότι και στο χρώμα και στη γεύση είναι σχεδόν παρόμοια τα λάδια αυτά με το ελαιόλαδο. Επομένως, μόνο οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται πολύ πιο εντατικά και να βάζουν πολύ πιο αυστηρά πρόστιμα, προκειμένου να προστατέψουν κυρίως την υγεία του καταναλωτή»...

Σε σωστή κατεύθυνση τα μπουκαλάκια

Την ίδια ώρα, σε σωστή κατεύθυνση, όπως επισημαίνει ο γνωστός επιστήμονας, βρίσκεται το μέτρο της εμφιάλωσης του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, ώστε να διακινείται σε μικρές συσκευασίες στους χώρους μαζικής εστίασης. Να ανοίγεται μπροστά στον πελάτη και, αν το προϊόν δεν καταναλωθεί, να το παίρνει μαζί του φεύγοντας.

«Έχει μεγάλη αποδοχή από τα εστιατόρια. Όπως έχει επισημάνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, και αυτό όχι μόνο περιορίζει τη νοθεία του λαδιού. Όχι μόνο περιορίζει τις εξαγωγές του λαδιού υπό μορφή χύμα, κυρίως προς την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά προστατεύει και την υγεία του καταναλωτή, δεδομένου ότι η παλιά συνήθεια με το λαδόξιδο ή το μπουκάλι επάνω στο τραπέζι, που είναι φωτοευαίσθητο, αλλοιώνει την ποιότητα του λαδιού. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι με τα μικρά μη επαναγεμιζόμενα μπουκάλια, που βελτιώνουν και την εικόνα του εστιατορίου»...

Να γίνονται έλεγχοι στις πύλες εισόδου

Αναφορικά με τις ελληνοποιήσεις σε όλα σχεδόν τα προϊόντα, ο Νίκος Κατσαρός είναι καταπέλτης: «Θα μπορούσε να γίνονταν έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας. Και επιπλέον, όταν εγώ ήμουν στον ΕΦΕΤ, είχα δώσει και μια λίστα προς τα σημεία εισόδου της χώρας, ποια προϊόντα θα πρέπει ιδιαίτερα να προσέχουν. Ένα από αυτά ήταν το σουσάμι που έρχεται από το Σουδάν, δεδομένου ότι συνήθως αυτά είναι βεβαρημένα με αφλατοξίνες, οι πατάτες από την Αίγυπτο επειδή είναι βεβαρημένες με λιπάσματα και φυτοφάρμακα και από την Τουρκία μια σειρά από φρούτα, λαχανικά και κηπευτικά, που είναι επίσης βεβαρημένα από φυτοφάρμακα, που πολλά από αυτά είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση»...

Καταλήγοντας, ο κ. Κατσαρός λέει ότι σε τυχόν ελέγχους, όταν βρίσκονται απαγορευμένες για τη χώρα μας ουσίες, τότε αμέσως επιστρέφονται στις χώρες από τις οποίες εισήχθησαν.

Όσο για τους ελέγχους μέσα στις αγορές της χώρας; Ο Νίκος Κατσαρός τονίζει: «Γίνονται μόνο κατόπιν μιας καταγγελίας από κάποιον που μπορεί να ένιωσε μια δυσπεψία. Αλλά αυτά δεν προκαλούν αμέσως πρόβλημα στον οργανισμό. Δρουν συσωρευτικά»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News