40 μέρες χωρίς τον σπουδαίο Κρητικό νευροχειρουργό

Κρήτη
40 μέρες χωρίς τον σπουδαίο Κρητικό νευροχειρουργό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σα να μην πέρασε μια μέρα από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου ενός σπουδαίου ανθρώπου της επιστήμης, Βαγγέλη Μαρκάκη, τον «πατέρα» της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Κι όμως, πέρασαν ήδη 40 μέρες από το θάνατο του νευροχειρουργού και ομότιμου καθηγητή Νευροχειρουργικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, ο οποίος άφησε πίσω του ένα σημαντικό έργο. Είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ίδρυσε κλινικές σε Κρήτη & Σ. Αραβία, ενώ ήταν ο πρώτος που «νίκησε» την επιληψία.

Το μνημόσυνο θα γίνει την Κυριακή 11 Μαρτίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Ρογδιάς για την ανάπαυση της ψυχής του διακεκριμένου καθηγητή νευροχειρουργικής.

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Μαρκάκης

Πρόκειται για έναν άνθρωπο γνωστό και αγαπητό στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, με ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό. Πρόκειται, μάλιστα, για τον άνθρωπο που ίδρυσε τη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Πρωτοπόρος και διακεκριμένος, ο Βαγγέλης Μαρκάκης ήταν ένας από τους 4 γιατρούς σε ολόκληρο τον κόσμο που χειρούργησε όγκους στο στέλεχος του εγκεφάλου, αλλά και ο πρώτος γιατρός του κόσμου που πραγματοποίησε την πλέον πρωτοποριακή επέμβαση για την αντιμετώπιση της επιληψίας.

Ήταν για χρόνια καθηγητής σε ένα κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Γερμανίας, ενώ ήταν εκείνος που ίδρυσε και τη Νευροχειρουργική Κλινική στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ.

Ο Βαγγέλης Μαρκάκης, είχε καταφέρει να δημιουργήσει και  να κατοχυρώσει πάνω από 100 χειρουργικά εργαλεία, ενώ ένα από τα σημεία - σταθμοί της ζωή του ήταν η βράβευσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News