default-image

Ξεκινά σήμερα το... β΄ημίχρονο των ελέγχων σε καταστήματα

Κρήτη
Ξεκινά σήμερα το... β΄ημίχρονο των ελέγχων σε καταστήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Παγανιά” βγαίνουν σήμερα μικτά κλιμάκια Δήμου Ηρακλείου και Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο του β' γύρου ελέγχων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης.

Οι έλεγχοι στην παρούσα φάση εστιάζουν περισσότερο στις πολεοδομικές παραβάσεις και στις αυθαίρετες κατασκευές.

Στο “στόχαστρο” έχουν μπει 52 καταστήματα σε κεντρικά σημεία της πόλης. Ο α' γύρος ελέγχων ολοκληρώθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, βγάζοντας απολογισμό “καμπάνες” σε 25 από τις 28 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και επιβολή γερών προστίμων, συνολικού ύψους 175.000 ευρώ!

Σήμερα ξεκινά ουσιαστικά το... β' ημίχρονο των ελέγχων για πολεοδομικές-κατασκευαστικές αυθαιρεσίες, ενώ, όπως ανέφερε στη “Ν.Κ.” ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός, προσεχώς σε επόμενη φάση οι έλεγχοι θα εστιάσουν και στα τραπεζοκαθίσματα (η προθεσμία για τη νόμιμη χρήση των οποίων λήγει στις 31 Μαρτίου), όπως και στις παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου.

Παράλληλα με το νέο “σαφάρι” ελέγχων, όπου θα αποτυπωθούν, θα καταγραφούν οι όποιες αυθαιρεσίες, δράση αναλαμβάνει η διοίκηση του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού-Διασκέδασης Ηρακλείου, που προετοιμάζει ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπηρεσιών του Δήμου, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Η σχετική πρωτοβουλία για την ευρεία σύσκεψη επισφραγίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε χθεσινή, κλειστή συνάντηση που είχε η πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρία Αντωνακάκη-Χαλβατζή με το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.

Όπως συζητήθηκε στο χθεσινό ραντεβού, στο “μικροσκόπιο” της σύσκεψης που ετοιμάζεται με τις “ευλογίες” του δημάρχου θα μπει το σημερινό πολύ σφιχτό πράγματι κανονιστικό πλαίσιο για τα καταστήματα και οι προοπτικές τροποποίησής του ώστε να γίνει λιγότερο “ασφυκτικό” για τους καταστηματάρχες και πρακτικά περισσότερο εφαρμόσιμο...

Πώς όμως φτάσαμε στο σημερινό νέο “σαφάρι” ελέγχων;

Ως γνωστόν, προς τα τέλη του 2017 είχε αποφασιστεί από τη Λότζια να ξεκινήσει ένα γερό “σαφάρι” ελέγχων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται σε κεντρικά σημεία του Ηρακλείου.

Τότε λοιπόν, μετά από σχετικές συνεννοήσεις με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, είχε αποφασιστεί η συγκρότηση συνεργείων με επικεφαλής τη Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου, τα οποία, με τη συμμετοχή υπαλλήλων της Οικονομικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας και τη συνδρομή του Υγειονομικού και της Αστυνομίας, θα σαρώσουν το κέντρο της πόλης για να ελέγξουν ένα προς ένα τα μαγαζιά του ιστορικού κέντρου.

Πράγματι, λοιπόν, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προκαλώντας και σχετικές αντιδράσεις τότε για τη χρονική συγκυρία, ξεκίνησε ο α' γύρος των ελέγχων στα 52 καταστήματα που εξαρχής είχαν μπει στο μικροσκόπιο του Δήμου.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα  “Ν.Κ.” ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός, κατά τον πρώτο γύρο ελέγχων, δηλαδή το δίμηνο από τις 15 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2018, τα μικτά κλιμάκια διενήργησαν ελέγχους σε 28 καταστήματα του κέντρου. Σε 25 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις και πολεοδομικές αυθαιρεσίες, όπως υπερβάσεις στις κατασκευές των μαγαζιών, με αποτέλεσμα να πέσουν “καμπάνες”. Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Παττακό, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 175.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τον κ. Παττακό, σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν και εισαγγελικές παραγγελίες, ενώ “στόχος” των ελεγκτικών εξορμήσεων είναι να αποκατασταθεί η τάξη με τους κοινόχρηστους χώρους και τη διέλευση των πολιτών.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν πολλά φαινόμενα υπερβάσεων κατασκευών, με μεγάλα στέγαστρα, με μεταλλικές ή ξύλινες κατασκευές και επεκτάσεις χώρων των καταστημάτων που καταστρατηγούν τους κοινόχρηστους χώρους στην “καρδιά” της πόλης.

Σήμερα, όπως ανέφερε ο ίδιος, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος σαρωτικών ελέγχων, ώστε να ελεγχθούν τα άλλα μισά περίπου από τα 52 καταστήματα που έχουν μπει στο “στόχαστρο”.

Τραπεζοκαθίσματα και κάπνισμα

Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν και άλλοι έλεγχοι με διαφορετική στόχευση, όπως η τήρηση του περίφημου αντικαπνιστικού νόμου και η παρουσία των τραπεζοκαθισμάτων.

Για το θέμα του καπνίσματος στα μαγαζιά, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εσχάτως έχει ανακινηθεί η ενεργοποίηση για τρίτη φορά του περίφημου αντικαπνιστικού νόμου.

Η ενεργοποίηση του νόμου έγινε με το πλέον επίσημο τρόπο. Συγκεκριμένα με σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Ηρακλείου βρίσκονται σε... αναμονή προκειμένου να συντονιστούν από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ώστε να ξεκινήσουν οι έλεγχοι... Κάτι που, όπως μας ανέφερε ο κ. Παττακός, δε θα αργήσει να γίνει.

Όσο για τα απλωμένα τραπεζοκαθίσματα, το βάρος των ελέγχων θα πέσει εκεί από την 1η Απριλίου και μετά. Ο λόγος, όπως σημείωσε ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, είναι ότι στις 31 Μαρτίου λήγει η σχετική προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για να ανανεώσουν ή να εκδώσουν άδειες χρήσης κοινόχρηστων χώρων, ώστε να μπορούν νόμιμα να τοποθετούν τα τραπεζοκαθίσματά τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News