Κρήτη

«Εγκλωβισμένοι» για 16 μήνες στην Κρήτη 7 ναυτικοί

Εγκλωβισμένοι εδώ και 16 μήνες στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, μέσα στο Ουκρανικό αλιευτικό RS 300 που μετέφερε ύποπτο φορτίο τσιγάρων, βρίσκονται οι έξι ναυτικοί και ο καπετάνιος του πλοίου.

Αφημένοι κυριολεκτικά στην τύχη τους, αλλά υπό περιορισμό μέχρι την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας για το τσιγαράδικο, οι ναυτικοί ζουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς κράτησης, χωρίς να γνωρίζουν από επίσημα χείλη για την τύχη τους.

Το μεσημέρι της Πέμπτης μετέβησαν στην Παλαιόχωρα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο Ουκρανός πρόξενος και τηλεοπτικό συνεργείο της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ναυτικών, να καταγραφούν και να αναζητηθεί μέσω της διπλωματικής οδού μια λύση.

Το δράμα αυτών των ανθρώπων δείχνει να μην έχει τέλος. Έρμαια μιας μακράς δικαστικής αναζήτησης στοιχείων, περιμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας που έχει διατάξει εδώ και πολλούς μήνες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.

Κοιμούνται στο αμπάρι του πλοίου, στη γέφυρα, σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης αλλά διατηρώντας την αξιοπρέπεια τους. Με τη θερμοκρασία τις ζεστές ημέρες να χτυπά κόκκινο και με το κρύο το χειμώνα να είναι ανυπόφορο, οι επτά Ουκρανοί βιώνουν την εγκατάλειψη. Οι νεότεροι σε ηλικία δεν χάνουν την πίστη τους και παίρνουν κουράγιο από τις οικογένειες τους με τις οποίες επικοινωνούν από τα κινητά τους τηλέφωνα και μέσω διαδικτύου.

Ο 26χρονος Γιούρι από την Ουκρανία είναι μαζί με τον πατέρα του μέλη του πληρώματος του Ουκρανικού πλοίου. Εξέφρασε στο neakriti.gr την απόγνωση του, ζητώντας να μάθει πότε οι ελληνικές αρχές θα επιτρέψουν την αναχώρηση τους για την πατρίδα τους.

Περιέγραψε μια δύσκολη καθημερινότητα στο σάπιο σκαρί όπου η εικόνα του αρκεί για να αντιληφθεί κανείς τις συνθήκες διαβίωσης. Όλους αυτούς τους μήνες στέκεται στο πλευρό τους η τοπική εκκλησία, η κοινωνία της Παλαιόχωρας και ο δήμος Καντάνου Σελίνου που τους παρέχουν τρόφιμα και είδη ρουχισμού.

Ο εφημέριος του ιερού ναού Ευαγγελίστριας της Παλαιόχωρας πατήρ Νικόλαος Λαμπάκης είπε στη Ν.Κ. ότι «από την πρώτη στιγμή που έφτασε το πλοίο αποφασίσαμε να βοηθήσουμε, αθόρυβα όπως οφείλαμε να πράξουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Από τη στιγμή που κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί από την εταιρία και γενικά από τους υπεύθυνους, κάναμε το αυτονόητο.

Η ιστορία αυτή όμως πρέπει κάποτε να τελειώσει. Το καλοκαίρι η ζέστη είναι αφόρητη, η θερμοκρασία στο πλοίο ανεβαίνει στους 50 βαθμούς. Το χειμώνα παγώνουν από το κρύο. Πρέπει κάτι να γίνει. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι αυτοί οι ναυτικοί δεν είναι ελεύθεροι».

 

Το χρονικό του εντοπισμού του τσιγαράδικου

Το Ουκρανικό αλιευτικό είχε εντοπιστεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης όπου εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 21 Νοεμβρίου του 2016 και ενώ ταξίδευε από το Μαυροβούνιο με προορισμό τον Λίβανο. Στη διάσωση του πληρώματος, δύο μέρες μετά, ενεπλάκη το ρωσικό πολεμικό ναυτικό με το αντιτορπιλικό «Αντιναύαρχος Kulakov», το οποίο συμμετείχε στη μόνιμη ναυτική δύναμη της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Το γεγονός τότε είχε προκαλέσει αίσθηση, κυρίως λόγω των διεθνών συσχετισμών στην περιοχή και της προβληματικής σχέσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Παρόλα αυτά το αλιευτικό ρυμουλκήθηκε από το ρωσικό αντιτορπιλικό μέχρι το λιμάνι της Παλαιόχωρας, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. 

Ήταν φορτωμένο με εκατομμύρια κούτες τσιγάρα η προέλευση των οποίων δεν έχει ταυτοποιηθεί. Για την υπόθεση του τσιγαράδικου ,εννέα μήνες μετά τον εντοπισμό του, διατάχθηκε έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της λαθρεμπορίας και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων αξιόποινων πράξεων, σχετικά με αποφυγή καταβολής φορών και δασμών.

Η εισαγγελέας ψάχνει στοιχειά από το GPS, εάν υπάρχει αντίγραφο του ημερολογίου της γέφυρας του πλοίου, εάν είχε γίνει επιθεώρηση, ποιος ήταν ο παραλήπτης του φορτιού και κυρίως να εξακριβωθεί από το τελωνείο Ξανθής με ποιο καθεστώς εξήχθησαν τα τσιγάρο από περιοχή που είναι στην αρμοδιότητά του.

 

Στη Βουλή το θέμα του πλοίου με το ύποπτο φορτίο

Τον περασμένο Οκτώβρη το θέμα του τσιγαράδικου που παραμένει στο λιμάνι της Παλαιόχωρας επανέφερε με επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος έθεσε τότε δύο βασικά ερωτήματα: αφενός αν το πλοίο παραμένει στο λιμάνι της Παλαιόχωρας με τις αρχές να «σφυρίζουν αδιάφορα προσπαθώντας να εγκαταλείψουν το θέμα στη ρουτίνα και τη λήθη και αφετέρου γιατί ο υπουργός Ναυτιλίας δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την εταιρεία στην οποία ανήκουν τα τσιγάρα για κρίσιμα θέματα που αφορούν τη συγκεκριμένη περίπτωση λαθρεμπορίας».

Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος στην ερώτηση του είχε υπογραμμίσει: «Μετά από αδράνεια δέκα και πλέον μηνών κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα αναρωτιούνται τί ακριβώς έχει συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου από τη μία πλευρά εντοπίζεται σκαστή λαθρεμπορία τσιγάρων, τα έσοδα που χάνει το Δημόσιο από τη λαθρεμπορία τσιγάρων είναι τα περισσότερα από κάθε άλλο είδος λαθρεμπορίας, ακόμη και του πετρελαίου, και από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση εκδηλώνει αμηχανία και απροθυμία λήψης των κατάλληλων μέτρων».

 

Στοιχεία για το τσιγαράδικο από την ΑΑΔΕ

Η αρμόδια υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μετά από αίτημα του κ. Ανδρέα Λοβέρδου τον περασμένο Ιούλιο, διαβίβασε στη Βουλή στοιχεία για το ιστορικό και την πορεία ερευνών του «τσιγαράδικου» που εντοπίστηκε με εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων της ΣΕΚΑΠ.  Σύμφωνα με το έγγραφο, κατά τον κατάπλου του πλοίου στον λιμένα Παλαιοχώρας Χανίων, έγινε έλεγχος από τις Λιμενικές Αρχές, παρουσία της ειρηνοδίκη Χανίων και εκλήθη σε συνδρομή υπάλληλος του Τελωνείου Χανίων.

«Τελώντας υπό τις εντολές του δικαστικού λειτουργού, ο τελωνειακός αποσφράγισε το φορτίο, έλαβε τις τελωνειακές σφραγίδες της χώρας φόρτωσης (Μαυροβούνιο), παρέλαβε τα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου και έλαβε δείγμα από τα τσιγάρα. Στο φορτίο βρέθηκαν τα αναγραφόμενα στο cargo manifest, δύο σήματα τσιγάρων της ΣΕΚΑΠ. Η ποσότητα, σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα, ήταν 2.047 χαρτοκιβώτια με 50 κούτες έκαστο, από τις οποίες η κάθε μία περιείχε 10 πακέτα των 20 τσιγάρων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σχόλια