Όλα όσα θα γίνουν στη γιορτή των σπόρων σε Πύργο και Ηράκλειο

Κρήτη
Όλα όσα θα γίνουν στη γιορτή των σπόρων σε Πύργο και Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομιλία
Σάββατο,10 Μαρ 2018, 18:00
Αίθουσα “Ανδρόγεω”, Ηράκλειο
Αυτό που τρώμε σήμερα θα επηρεάσει όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και τις επόμενες γενιές, αφού η διατροφή είναι ο κύριος επιγενετικός παράγοντας που διαταράσσει το ανθρώπινο γονιδίωμα σε βάθος 3-5 γενεών.

Το νερό και η ντόπια τροφή είναι τα δύο άκρως σημαντικά θέματα πάνω στα οποία θα επικεντρώσει τη μεθαυριανή της εκδήλωση στο Ηράκλειο η ΚοινΣΕπ “Μελίτακες”, ενώ θα ολοκληρώσει τις δράσεις της με την εκδήλωση της Κυριακής 11 Μαρτίου, στον Πύργο.

Πρόκειται για τη φετινή Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας, που συγκεκριμένα αναφέρεται στο νερό ως διαχρονικό αγαθό, πηγή ζωής, συνυφασμένο με την ελευθερία και την αφθονία, και στους σπόρους, τους διαχρονικούς φορείς υγείας, αυτάρκειας και βιοποικιλότητας.

«Με χαρά σας προσκαλούμε στις ενημερωτικές ομιλίες και δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην έκφραση αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης στη Μητέρα Φύση, για τα αγαθά που απλόχερα δωρίζει σε κάθε έμβιο ον. Με ιδιαίτερη χαρά αναμένουμε την παρουσία και συμμετοχή των παιδιών, των μελλοντικών κληρονόμων αυτών των φυσικών δώρων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, σήμερα, στο Ηράκλειο, στην αίθουσα “Ανδρόγεω”, θα μιλήσουν ο Νίκος Λυγερός με θέμα “Το νερό ως πηγή ζωής” και ο Δημήτρης Πετράκης με θέμα “Η ντόπια τροφή ως παράγοντας υγείας και μακροζωίας”. Ευχάριστα θα συνοδέψουν τη συνάντηση οι φωνούλες της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου.

Αύριο  Κυριακή 11 Μαρτίου, στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, θα μιλήσει ο Γιάννης Μανέτας με θέμα “Γενετικώς τροποποιημένα φυτά: Τι ακριβώς προσφέρει ο δρ. Φρανκεστάιν;”, ενώ ο γεωπόνος-περιβαλλοντολόγος Γιώργος Βλοντάκης και η οικοκαλλιεργήτρια Βάσω Παρασύρη θα παρουσιάσουν πρακτικές οικολογικές συμβουλές για την επίλυση θεμάτων λίπανσης, φυτοπροστασίας κ.ά.

«Θα μας συντροφεύσουν μουσικά η Μικτή Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, καθώς και η παρέα παραδοσιακής μουσικής του Βαγγέλη Παπαδάκη.

Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο χώρο της Βιβλιοθήκης Πύργου, με θέμα “Η γη που μας θρέφει”, καθώς και στην αναβίωση παλιών ομαδικών παιχνιδιών, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, υπό την καθοδήγηση του Βαγγέλη Αντωνάκη και της Λίλας Εληώτη.

Το μήνυμα της γιορτής θα απαγγείλει η μαντιναδολόγισσα Άννα Σκανδαλάκη, ενώ θα συμμετάσχουν ομάδες της Κρήτης, οι οποίες δραστηριοποιούνται από την πρωτογενή παραγωγή έως την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ντόπια διατροφή

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της ομιλίας του κ. Λυγερού για το νερό, ενώ σημαντικό κρίνεται, ιδιαίτερα στις μέρες μας, το θέμα που θα αναπτύξει ο παιδοχειρουργός, μέλος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Δημήτρης Πετράκης, για τη σημασία της ντόπιας διατροφής στην υγεία και τη μακροζωία.

Όπως αναφέρεται στην περίληψη της ομιλίας τού κ. Πετράκη, «ο Ιπποκράτης το 400 π.Χ. δίδασκε “η τροφή να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου”.

Στόχος της ομιλίας-παρουσίασης είναι η διερεύνηση του ρόλου της επάρκειας της τροφής και των ντόπιων ειδών σε φυτά και ζώα, που είχε η Κρήτη από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι το 1960, με τη χρήση φυσικών πηγών ενέργειας. Επίσης, η απόδειξη πως αυτά τα χαρακτηριστικά εξασφάλιζαν την υγεία και την αύξηση του πληθυσμού μέσω της κρητικής διατροφής παρά τη μακρόχρονη υποδούλωση σε διάφορους κατακτητές και επικυρίαρχους.

Αναλύονται οι μηχανισμοί επίδρασης της διατροφής στην υγεία μέσα από βιολογικές, βιοχημικές, κυτταρικές διεργασίες και γονίδια. Παρουσιάζονται οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της αλλαγής της διατροφής στην υγεία - νοσηρότητα, υπογονιμότητα, καρκινογένεση, σακχαρώδη διαβήτη, αυτοάνοσα, καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα, ιδιαίτερα στην Κρήτη.

Δεν είμαστε μόνο ό,τι τρώμε, αλλά είμαστε και αυτό που έτρωγαν οι πρόγονοί μας. Αυτό που τρώμε σήμερα θα επηρεάσει όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και τις επόμενες γενιές, αφού η διατροφή είναι ο κύριος επιγενετικός παράγοντας που διαταράσσει το ανθρώπινο γονιδίωμα σε βάθος 3-5 γενεών. Τα παιδιά και οι έγκυοι είναι τα κύρια θύματα κάθε διατροφικής διαταραχής».

Πρωταθλητές στην παιδική παχυσαρκία οι Κρητικοί

«Η Κρήτη», συνέχισε ο κ. Δημήτρης Πετράκης στην ομιλία του, «είναι η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παιδική παχυσαρκία. Η κατανάλωση κρέατος από 35 gr/άτομο/ημέρα το 1960 αυξήθηκε στα 200 gr/ημέρα/άτομο το 2017, με αλόγιστη αύξηση κατανάλωσης εισαγόμενου κρέατος, κύρια χοιρινού. Η κατανάλωση λαδιού στην Κρήτη από 100 ml/ημέρα/κάτοικο το 1960 μειώθηκε σε 40ml/άτομο/ημέρα το 2016. Η εκτροφή ζώων με ζωοτροφές χημικής καλλιέργειας και κτηνιατρικά φάρμακα, οι σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εκτροφείων και των διαφόρων κλειστών καλλιεργειών, η μεταφορά οργανικών και τοξικών ρύπων μέσα από αέρα, έδαφος και νερό στην τροφή και κατ’ επέκταση στα ανθρώπινα κύτταρα έχουν το δικό τους μερίδιο στην παρατηρούμενη αύξηση νοσηρότητας.

Ο δυτικός τρόπος διατροφής, η απώλεια φρούτων, οσπρίων και λαχανικών, τα ταχυφαγεία, τα συντηρημένα, προψημένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα, η έλλειψη άσκησης, οι συνθήκες κλιματικής αλλαγής, η τροφή των 3,5 εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο με εισαγόμενα τρόφιμα, ο παραμορφωτικός ρόλος των ΜΜΕ και η άρνηση της πραγματικότητας ολοκληρώνουν το νοσηρό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από την εξάρτηση της παραγωγής της τροφής από ενέργεια που παράγεται από ρυπογόνες ορυκτές πηγές.

Με αναφορές στις σχετικές πρόσφατες ερευνητικές εργασίες επιστημόνων της Κρήτης, γίνεται αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης, προδιαγράφεται το μέλλον της Κρήτης ενεργειακά, διατροφικά και πληθυσμιακά, και γίνονται σχετικές προτάσεις για μείωση των συνεπειών της διαταραγμένης κρητικής διατροφής και ανάταξης των επιπτώσεων αυτής της εκτροπής σε υγεία, περιβάλλον και πληθυσμό.

Είναι ενθαρρυντική η προσπάθεια ξενοδόχων της Κρήτης, Επιμελητηρίων και παραγωγών να εντάξουν την κρητική διατροφή, που παράγεται από ντόπια είδη, στη διατροφή των τουριστών. Είναι θέμα επιβίωσης της Κρήτης η διατήρηση των ντόπιων σπόρων και η επάρκεια στα είδη διατροφής. Γιατί αυτά τα είδη υπήρχαν, στοχοποιήθηκαν και κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News