Με αγάπη άλλαξαν ριζικά τη ζωή παιδιών στη Ζωοδόχο Πηγή

Κρήτη
Με αγάπη άλλαξαν ριζικά τη ζωή παιδιών στη Ζωοδόχο Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κάνουμε πράξη την αγάπη» αλλάζοντας ριζικά τη ζωή παιδιών στο Κέντρο Ειδικών Παιδιών Ζωοδόχος Πηγή. Λαμπρός αρωγός στην προσπάθεια τα Super Market Χαλκιαδάκης σε συνεργασία με την ΚΡΗΤΗ TV.

​Ο Λευτέρης Κουμαντάκης βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Ζωοδόχου Πηγής στο Ηράκλειο… μία δομή που επί 27 συναπτά έτη αποτελεί την πιο ζεστή αγκαλιά για τα άτομα με νοητική υστέρηση και αυτισμό. Πρόκειται για ένα χώρο όπου καθημερινά, έφηβοι και ενήλικες με αναπηρίες παραδίδουν μαθήματα ζωής και ψυχικής δύναμης για όλους εμάς, μέσα από το παιχνίδι, τον πρωταθλητισμό, τα χαμόγελα και την αστείρευτη δίψα για ζωή.

Το 1991 ο Μάριος Φερετζάκης, ο πρωτεργάτης της Ζωοδόχου Πηγής και πρώτος περιφερειακός Διευθυντής του ΟΤΕ στην Κρήτη, αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με ένα έργο, την ίδρυση ενός κέντρου για παιδιά με νοητική υστέρηση και αυτισμό, τη Ζωοδόχο Πηγή.

Ένας άνθρωπος, ένας πατέρας που η στάση ζωής του ίδιου και του παιδιού του, δεν τον καθήλωσε σε αδράνεια και μεμψυμοιρία. Πιστός σε αξίες που υπηρετούνται χωρίς ιδιοτέλεια, έστησε ένα έργο ζωής για παιδιά σαν το δικό του, ένα έργο που το ελληνικό κράτος δεν μπορούσε να παρέχει σε κανένα παιδί.

Η Ζωοδόχος Πηγή ξεκινάει τότε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τέσσερις εκπαιδευτές, οκτώ παιδιά και ένα μικρό σκαραβαίο για σχολικό.

Μεταξύ των αθλητικών δραστηριοτήτων, περιλαμβάνεται και το κομμάτι της Θεραπευτικής Ιππασίας. Μια δραστηριότητα που χαρίζει στα παιδιά με νοητική υστέρηση και αυτισμό, ευεξία, διασκέδαση και βελτίωση της φυσικής και σωματικής κατάστασης. Ήταν και ο λόγος που ο Λευτέρης Κουμαντάκης και η κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον Χρήστο και την Εβελίνα στις εγκατάστάσεις της Ιππικής Ακαδημίας Κρήτης στον Καρτερό.

Με στόχο την προαγωγή της αυτονομίας, την ενδυνάμωση μέσα από τη συμμετοχή στην κοινότητα και την διασφάλιση των ατόμων με νοητική υστέρηση, η Ζωοδόχος Πηγή, λειτουργεί δύο στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, στις οποίες διαμένουν μόνιμα επτά άτομα συνολικά με την φροντίδα εξειδικευμένου προσωπικού.

Η πρώτη στέγη, όπου διαβιούν τρία άτομα, δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2011, ενώ η δεύτερη κατασκευάστηκε τον Δεκέμβριο του 2013.

Στόχος της λειτουρίας των Στεγών, είναι η προαωγή της αυτονομίας, η ενδυνάμωση μέσα απο τη συμμετοχή στην κοινότητα και η διασφάλιση του δικαιώματος στην ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με νοητική υστέρηση.

Λαμπρός αρωγός στην προσπάθεια τα Super Market Χαλκιαδάκης

Η αλήθεια είναι οτι όταν βάζεις έναν τόσο δυνμικό στόχο χρειάζεσαι ανθρώπους που διαθέτουν την τυχή και τη θέληση για να δώσουν ώθηση στην προσπάθεια. Ο Κώστας, η Μαρινίκη, δύο επαγελματίες βαφείς ως εθελοντές απο τα Super Market Χαλκιαδάκης και φυσικά ο Λευτέρης Κουμαντάκης, που δεν θα μπορούσε να λείπει, ήταν αρκετοί για να δώσουν ένα διαφορετικό χρώμα στο νέο σπίτι πριν το παραδώσουν πεντακάθαρο και γεμάτο απο έπιπλα στους νέους του ενοίκους.

Η αγάπη μας όμως μετουσιώνεται σε πράξη σιγά σιγά και τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν μια διαφορετική ελπιδοφόρα τροπή, όταν συνειδητοποιούμε πως φτάνει έξω απο το διαμέρισμα στην οδό Χρυσοστόμου, ένα φορτηγό γεμάτο απο πράγματα. Ένα φορτίο αγάπης εκ μέρους της αλυσίδας των Super Market Χαλκιαδάκης που προσέφερε όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τον πλήρη εφοδιασμό του σπιτιού. Μια ακόμα ζεστή αγκαλιά έμπρακτης στήριξης στη δομή της Ζωοδόχου Πηγής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News