Κρήτη

Οι άστεγοι του… δρόμου αυξάνονται ραγδαία και στο Ηράκλειο

Άνθρωποι με ποικίλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα, άποροι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, αλκοολικοί και όχι μόνο, κοιμούνται σε παγκάκια, σε πάρκα, σε στοές και εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και κτίρια.

Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου φιλοξενούνται μόλις 6 άτομα, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις, σε αντίθεση με δεκάδες άλλους άστεγους οι οποίοι διαβιούν σε απαράδεκτες συνθήκες, πέριξ του Κέντρου.

Και ενώ φιλοξενούνται μόλις 6 πολίτες στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου, πάνω από 50 άστεγοι κοιμούνται σε παγκάκια και εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Όπως ο κ. Μηνάς ο οποίος είναι άστεγος εδώ και λίγες μέρες λόγω προσωπικών προβλημάτων.  Ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε σε αυτό το σημείο.

Ο κ. Μηνάς κοιμάται σε έναν χώρο στην καρδιά του Ηρακλείου ενώ εξασφαλίζει φαγητό από διερχόμενους πολίτες και φίλους.

Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν είχε έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων Πολιτιστικού Συλλόγου συνοικίας του Ηρακλείου.

Ο ίδιος πλέον ζητά βοήθεια.

Το δικό του… στέκι δίπλα από τη Λότζια έχει και ο Γρηγόρης.

Άστεγος από το 2007.  Μετά το λουκέτο σε επιχείρηση που διατηρούσε στη Θεσσαλονίκη, δίνει πλέον τη δική του μάχη επιβίωσης στα παγκάκια.

Από το 2013 βρίσκεται στην πόλη του Ηρακλείου.  Ευχαριστεί τους πολίτες για το φαγητό που του αφήνουν στα παγκάκια. 

Ο σκύλος που έχει συντροφιά εδώ και αρκετά χρόνια, τον προειδοποιεί για τυχόν κινδύνους.

Οι άστεγοι στην Ελλάδα αγγίζουν τους 40.000 όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανισμών για την έλλειψη στέγης, με τους μισούς άστεγους να βρίσκονται στην Αττική.

 

Σχόλια