Πλοία του αμερικανικού ναυτικού στην Κυπριακή ΑΟΖ

Κρήτη
Πλοία του αμερικανικού ναυτικού στην Κυπριακή ΑΟΖ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό την προστασία του 6ου αμερικανικού  Στόλου τίθεται η αποστολή της ExxonMobil εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Οι Αμερικάνοι ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή αποστέλλοντας επιχειρησιακές μονάδες, οι οποίες πέρα από τα κλασικά οπλικά συστήματα, τα ελικόπτερα και τα μαχητικά τύπου «Harriers» διαθέτουν και ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού.

Η Σούδα δεν μένει αμέτοχη και όπως αποκαλύπτουν αναρτήσεις των ναυτικών δυνάμεων της Ευρώπης στο τουίτερ, το γρήγορων μεταφορών πλοίο Carson City που ανήκει στην κατηγορία Spearhead ,κατευθύνεται νοτιοανατολικά. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το πλοίο αναχώρησε στις δέκα χθες το πρωί από την Κατάνια της Ιταλίας για την Κύπρο ,με ενδιάμεσο σταθμό τη ναυτική βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα, δείγμα της αποφασιστικότητας των Αμερικανών να προστατεύσουν τα συμφέροντα της ExxonMobil . Στην ανάρτηση των ναυτικών δυνάμεων της Ευρώπης στο τουίτερ αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Γνωρίστε το USNS Carson City, ένα ταχύπλοο σκάφος Spearhead, κατά την πρόσφατη αναχώρηση από τον κόλπο της Σούδας . Η Carson City διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις για να προωθήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή». Εξάλλου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφίες του USNS Carson City .Σύμφωνα με όσα γράφει ο πρέσβης, «πρόκειται για πλοίο αιχμή του δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου».

Όπως έχει διαμηνύσει και ο Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης η βάση της Σούδας παραμένει στο επίκεντρο της αμερικανικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο. Με τις τουρκικές προκλήσεις να αυξάνονται, τα «μάτια» των ΗΠΑ παραμένουν στραμμένα στην περιοχή, με αμερικανικά πλοία, να στέλνουν ηχηρό μήνυμα στη γείτονα. Χθες, μετά τις 3 το μεσημέρι απέπλευσαν από τη Σούδα για την Κύπρο ένα ακόμη πολεμικό πλοίο του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και ένα ναυλωμένο εμπορικό τροφοδοσίας.

Ασπίδα ο 6ος στόλος των ΗΠΑ στο γεωτρύπανο

Παράλληλα, στην περιοχή θα φτάσει ισχυρή δύναμη από τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ, ως «ασπίδα» στο γεωτρύπανο της ExxonMobil.  Συγκεκριμένα, το αεροπλανοφόρο «Iwo Jima» (LHD-7), το οποίο είναι ένα αμφίβιο πλοίο επιθέσεων κατηγορίας Wasp, έφυγε από τη Νάπολη μεταφέροντας ελικόπτερα τύπου κόμπρα, οκτώ αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως, καθώς και δυόμισι χιλιάδες πεζοναύτες της 26ης Μονάδας Επέμβασης. Η δύναμη αυτή εντάχθηκε στο επιχειρησιακό δυναμικό του 6ου Στόλου την 21η Φεβρουαρίου.

Μαζί με το αεροπλανοφόρο στην περιοχή θα καταφθάσει και άλλη αμερικανική ναυτική δύναμη αποτελούμενη από πέντε πλοία, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι αντιτορπιλικά τύπου «ARLEIGH BURKE CLASS» και τα οποία περιπολούν συνεχώς στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.Μάλιστα η δύναμη που θα βρεθεί εκεί θα διαθέτει και ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού «MV-22 OSPREY».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News