Ο «πόλεμος» για το νερό άρχισε στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Ο «πόλεμος» για το νερό άρχισε στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ένας μετά τον άλλο οι ΤΟΕΒ που διαχειρίζονται το αρδευτικό νερό στην Ιεράπετρα, ξεκίνησαν να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα στη χρήση και την κατανάλωση του λιγοστού νερού που υπάρχει ακόμα στις πηγές και στις γεωτρήσεις.

Την αρχή έκανε πριν μερικές μέρες ο ΤΟΕΒ της, τουριστικής τοπικής κοινότητας Αγίου Ιωάννου, επιβάλλοντας σημαντική μείωση ποσοτήτων ανά δέντρο, στους δικαιούχους αρδευτικού νερού από τα δίκτυα των πηγών του Ψυχρού και των τριών γεωτρήσεων από τις οποίες συμπληρώνεται η ποσότητα του χρειαζούμενου νερού, και απαγορεύοντας τη φύτευση κηπευτικών στα θερμοκήπια, από τη 1η Ιουνίου έως την 20η Σεπτεμβρίου του 2018.

Κατά την ίδια περίοδο δεν θα δοθεί, καθόλου νερό για υπαίθριες καλλιέργειες μποστανιών. Αυτό σημαίνει ότι, το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι σπάνια στην αγορά, τα καλοκαιρινά ξυλάγγουρα και τα νεράγγουρα, τα κολοκυθάκια, τα βλήτα, τα καλαμπόκια, τα πεπόνια τα καρπούζια και όλες οι άλλες πρασινάδες που είχε ο καθένας στο κηπούλι του, για την οικογένεια και τους φίλους του.

Τυχεροί θα είναι μόνο εκείνοι που έχουν ακόμη νερό στα πηγάδια και στις γεωτρήσεις που είχαν ανοίξει από παλιά λίγο πριν πάρουν το δικαίωμα χρήσης, νερού από τους ΤΟΕΒ.

Περιοριστικά μέτρα και από τον ΤΟΕΒ Καλαμαύκας

Μετά τον Άγιο Ιωάννη, περιοριστικά μέτρα αποφάσισε να πάρει και ο ΤΟΕΒ Καλαμαύκας, καθώς οι πηγές του Κεφαλοβρυσίου που εμπλουτίζουν και το μεγάλο Φράγμα των Μπραμιανών, έχουν μείνει με ελάχιστο νερό που δεν επαρκεί, ούτε για την τοπική Κοινότητα.

«Λόγω της λειψυδρίας που αυτή τη στιγμή επικρατεί στην περιοχή και λόγω των πολύ μικρών ποσοτήτων νερού που βγάζουν οι πηγές μας, από τις 20 Μαρτίου 2018 παύει το χειμερινό τιμολόγιο που είναι 0,04 και θα ισχύει το θερινό τιμολόγιο προς 0,07 λεπτά το κυβικό.

Η δικαιούμενη ποσότητα νερού ανά δέντρο είναι ένα κυβικό στα εντός μελέτης και μισό κυβικό στα εποχιακά ανά μήνα, έως ότου υπάρξει νέα ανακοίνωση.

Θα αρδεύεται 3 ημέρες ο τομέας του Κεφαλοβρυσιού και 4 ημέρες ο τομέας των Σελλιών.

Θα καλλιεργούνται κηπευτικά μόνο γύρω από το χωριό και όσοι θα καλλιεργήσουν κηπευτικά πέραν του χωριού, δεν θα μπορούν να τα αρδεύσουν και θα ξεραθούν.

Το δικαιούμενο νερό για κηπευτικά είναι 250 κυβικά όλη τη θερινή περίοδο ανά οικογένεια. Τα δικαιούμενα κυβικά θα είναι ανά μήνα και δεν θα υπάρχει μεταφορά των δικαιούμενων κυβικών από μήνα σε μήνα.

Όσα από τα μέλη δεν είναι οικονομικά ενήμερα και οφείλουν, πάνω από 60 ευρώ, τα υδρόμετρα τους θα αφαιρεθούν από την 1 Απριλίου 2018 χωρίς καμία άλλη ειδοποίηση», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Καλαμαύκας κ. Νίκος Γαρεφαλάκης, μετά από την απόφαση που πήρε το Δ.Σ. του οργανισμού.

Σύσκεψη για τη λειψυδρία

Το «καυτό» θέμα της διαχείρισης και της εξοικονόμησης του νερού, θα συζητηθεί στην σύσκεψη που θα γίνει την ερχόμενη, Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με ευθύνη του αντιδημάρχου Αγροτικών Θεμάτων κ. Αργύρη Πανταζή.

«Θα ζητήσουμε να καταγραφούν όλες οι δεξαμενές συγκέντρωσης του νερού της βροχής που έχουν οι παραγωγοί στα θερμοκήπια τους και θα δούμε μαζί με τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, πως θα επιβάλουμε να γίνουν τέτοιες δεξαμενές και από εκείνους που δεν διαθέτουν.

Θα ακούσουμε πολλές προτάσεις εξοικονόμησης νερού, όπως ενδεχομένως η εφαρμογή της στάγδην άρδευσης και του νυχτερινού ποτίσματος στα λιόφυτα και άλλες.

Θα συζητήσουμε την πρόταση σύναψης προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση διερευνητικής μελέτης για την εγκατάσταση εργοστασίου αφαλάτωσης στην Ιεράπετρα.

Με τη συνεργασία Περιφέρειας, Δήμου και ΤΟΕΒ θα δούμε που μπορεί να εγκατασταθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο, πόσο θα κοστίσει και σε ποια τιμή θα μπορεί να διατεθεί στην άρδευση και την ύδρευση το αφαλατωμένο νερό. Θα μας δείξει οικονομοτεχνικά, η μελέτη, αν μπορούμε να αφαλατώσουμε το υφάλμυρο νερό των πηγών της Μαλαύρας η το αλμυρό νερό της θάλασσας», μας είπε ο αντιδήμαρχος κ Αργύρης Πανταζής.

Στη σύσκεψη αυτή θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η πρόταση προς τον ΕΛΓΑ, για προαιρετική ασφάλιση των ελαιώνων, καθώς και η προσθήκη του καύσωνα, στα ζημιογόνα αίτια του ΕΛΓΑ, από τον οποίο προκαλείται η ξήρανση των ελαιόδεντρων, κατά τους θερινούς μήνες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News