Κρήτη

Απεγνωσμένοι έκαναν σινιάλο για να σωθούν - Καρέ καρέ η στιγμή της διάσωσης ανοιχτά της Κρήτης

Η απόφαση τους να βγουν στα ανοιχτά αποδείχτηκε τελικά εφιάλτης.

Σε περιπέτεια μπήκαν δύο άνδρες το πρωί της Τετάρτης, οι οποίοι επέβαιναν σε μία μικρή βάρκα και από την μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο , καθώς η βάρκα τους εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων παρασύρθηκε στα ανοιχτά και χωρίς μάλιστα να έχουν κινητά τηλέφωνα μαζί τους για άμεση έκκληση βοήθειας.


Όσο τα λεπτά περνούσαν η κατάσταση γινόταν όλο ένα και πιο δύσκολη αφού το μικρό σκάφος άρχιζε να βάζει νερά, ενώ το γεγονός ότι στην περιοχή έπνεαν νοτιάδες 6-7 μποφόρ είχε ως αποτέλεσμα να «βγει» ακόμη περισσότερο προς τα έξω, με τον κυματισμό μάλιστα να είναι ακόμη εντονότερος.


Το σκάφος αντιλήφθηκε από τη στεριά ένας πολίτης που έτυχε να περπατάει στην παραλία του Παγκρητίου σταδίου.


Μάλιστα ο ίδιος κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν είδε φιγούρες και χέρια να κουνάνε πάνω στην βάρκα, κάνοντας δηλαδή σινιάλο για να σωθούν.

«Ειδοποιηθήκαμε σήμερα το πρωί από πολίτη που ήταν στην ακτή στο Παγκρήτιο ότι έβλεπε ανοιχτά της Κρήτης σε απόσταση περίπου ενός μιλίου, μία μικρή βάρκα με τους επιβαίνοντες να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο σηκώνοντας τα χέρια για να κάνουν σινιάλο, ανέφερε στο neakrtiti.gr ο λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Άκης Δουβής.Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης έρευνας και διάσωσης, και αναχώρησε περιπολικό πλοίο λιμενικού σώματος, ενώ από στεριά έφθασε στην παραλία του Παγκρητίου Σταδίου, περιπολικό όχημα για την όσο το δυνατόν καλύτερη οπτική επαφή με το σκάφος. Ο καιρός πάντως δυσχέραινε την όλη επιχείρηση όπως επίσης και η έλλειψη κινητών τηλεφώνων.

«Εξαιτίας των ανέμων παρασυρόταν όλο και περισσότερο προς τα ανοικτά και έβαζε νερά. Είχε κύμα και ήταν σε άμεσο κίνδυνο τα άτομα μέσα στην βάρκα. . Μάλιστα ενδεικτικό της κατάστασης το γεγονός ότι τα δύο άτομα μόλις είδαν το σκάφος του λιμενικού να τους πλησιάζει , η ανακούφιση τους ήταν τέτοια που άρχισαν να κάνουν το σταυρό τους, αναφέρει χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο λιμενάρχης δείχνοντας έτσι και την αγωνία που υπήρχε και τις δραματικές ώρες που έζησαν μέσα στο σκάφος.

Μέσα σε 20 λεπτά έγινε ο εντοπισμός της βάρκας με 2 επιβαίνοντες ηλικίας 58 και 68 ετών, οι οποίοι και τελικά διασώθηκαν από το σκάφος του λιμενικού που τους περισυνέλλεξε με ασφάλεια και τους οδήγησε με ασφάλεια στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Εκεί υπήρχε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με γιατρό και κατόπιν ελέγχου που έγινε αποδείχτηκε ότι εκτός από την λαχτάρα που πέρασαν, δεν συνέτρεχε λόγος ανησυχίας αλλά και διακομιδής των δύο ατόμων στο νοσοκομείο.


Να σημειωθεί ότι κατόπιν ελέγχου, κινήθηκαν οι διαδικασίες επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων για παράβαση γενικών κανονισμών λιμένων και μη προβολής προβλεπόμενων σωστικών μέσων.

Σχόλια