default-image

Τι αλλάζει στην ενεργοποίηση

Κρήτη
Τι αλλάζει στην ενεργοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλοι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της δύναμης της ΕΑΣΗ θα είναι από την ερχόμενη Δευτέρα στη διάθεση των παραγωγών, με εντολή της διοίκησης, για να μπορούν επιτόπου οι δικαιούχοι να κάνουν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Έτσι, δε θα χρειάζεται να ταλαιπωρούνται και να κατεβαίνουν στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, στο Ηράκλειο. Οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους το Ε9 του 2018 και τον εξαψήφιο κωδικό ενεργοποίησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ φέτος θα υπάρξει, για μία μόνο χρονιά, ανοχή ως προς τον Αριθμό Τακτοποίησης Αγροτεμαχίου, που από το 2019 όμως θα είναι υποχρεωτικός.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Ελλάδος, Μύρων Χιλετζάκης, μετέφερε προφορικές - επί του παρόντος - διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, ότι για φέτος μόνο, όποιος δεν μπορεί να προσκομίσει τον ΑΤΑΚ μέσω του Ε9, δε θα έχει πρόβλημα.

Για την τρέχουσα εβδομάδα η διαδικασία πραγματοποιείται μόνο στα γραφεία της Ένωσης επί της 62 Μαρτύρων, το Καστέλι, το Αρκαλοχώρι και τις Αρχάνες. Βέβαια τα στοιχεία του ΑΤΑΚ και του Ε9 θα είναι σημαντικά για πιο γρήγορες διαδικασίες ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των παραγωγών.

Ο Μύρων Χιλετζάκης εφιστά την προσοχή, εξάλλου, και στους παραγωγούς που έχουν ενοικιάσει δικαιώματα, προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα που θα θέσουν σε ταλαιπωρία τις εμπλεκόμενες πλευρές.

«Από τη Δευτέρα συνεργεία της Ένωσης Ηρακλείου θα βγουν στα χωριά της ενδοχώρας. Από τη Δευτέρα το πρωί, εξάλλου, τα γραφεία μας θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και για τις έξι μέρες της εβδομάδας, Δευτέρα με Σάββατο, ώστε να ενεργοποιήσει ο κόσμος. Ήδη έχουμε ανοίξει τις εγκαταστάσεις στις Αρχάνες, το Καστέλι, τον Πύργο και στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων. Τη Δευτέρα θα ανοίξουν και τα άλλα υποκαταστήματα, στους συνεταιρισμούς που έχουμε. Την ενεργοποίηση την κάνουν οι υπάλληλοι της Ένωσης Ηρακλείου που πηγαίνουν στους συνεταιρισμούς. Αλλά, είτε πάει ο παραγωγός στο συνεταιρισμό του χωριού του είτε στην Ένωση Ηρακλείου, είναι το ίδιο. Απλά οι παραγωγοί αποφεύγουν να κατεβαίνουν στο Ηράκλειο και να ταλαιπωρούνται από τη μια, χάνοντας τις δουλειές τους από την άλλη»...

Στο μεταξύ, αυτός που χρειάζεται πάση θυσία και μπορεί ο κάθε παραγωγός να τον βρει και να τον έχει μαζί του, από το λογιστικό γραφείο που του κάνει τη φορολογική δήλωση, είναι ο εξαψήφιος κωδικός της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων. «Ο κωδικός αυτός παράγεται μέσα από τη σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ με τους κωδικούς του ΤaxisΝΕΤ. Όλοι οι φοροτεχνικοί το γνωρίζουν αυτό. Και το βγάζουν κάθε χρόνο. Είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά που ζητείται αυτό από τους δικαιούχους παραγωγούς, προκειμένου να κάνουν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους», εξηγεί στην εφημερίδα μας ο Μύρων Χιλετζάκης. «Και μόνο με αυτόν τον κωδικό να πας, ενεργοποιείς τα δικαιώματά σου χωρίς κανένα πρόβλημα», καταλήγει ο ίδιος.

Πιο ελαστικός... ο ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου

Όπως ήδη έχει γράψει η εφημερίδα μας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις τελευταίες μέρες, προκειμένου να μη δημιουργηθούν καταστάσεις που θα εντείνουν τη γραφειοκρατία στην υπόθεση αυτή, αποφάσισε να είναι τελικά περισσότερο ελαστικός για φέτος, αλλά όχι και από του χρόνου, όσον αφορά στην υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ (του μοναδικού αριθμού, δηλαδή, του κάθε αγροτεμαχίου) στις δηλώσεις ΟΣΔΕ των δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαβεβαιώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εφόσον είναι καταχωρισμένο το αγροτεμάχιο με ΑΤΑΚ στο TaxisNET, τότε θα πρέπει να συμπληρώσει το σχετικό πεδίο ο αγρότης. Εάν δεν έχει καταχωριστεί στο ΚΕΠΥΟ - και κατά συνέπεια στο TaxisΝΕΤ - δε χρειάζεται να το συμπληρώσει φέτος, αλλά στις δηλώσεις του 2019 θα είναι υποχρεωτικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News