default-image

«Ξεκληρίστηκε» μια κωμόπολη λόγω τροχαίων - Οι πιο αιματοβαμμένοι μήνες

Κρήτη
«Ξεκληρίστηκε» μια κωμόπολη λόγω τροχαίων - Οι πιο αιματοβαμμένοι μήνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2.024 άνθρωποι έχουν χαθεί στην άσφαλτο σε 22 χρόνια. Τα νούμερα σοκάρουν, ενώ οι διασώστες σπεύσουν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Τρέχουν για την ανθρώπινη ζωή, παίζουν με τα δευτερόλεπτα και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Θα τους συναντήσεις σε κάθε δύσκολο αλλά και λιγότερο δύσκολο περιστατικό και είναι πάντα εκεί για να προσφέρουν. Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ Κρήτης κάνουν τη δική τους υπέρβαση στους εξαιρετικά επικίνδυνους δρόμους του νησιού και σώζουν ζωές.

Γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ Κρήτης μίλησαν για τη δική τους εμπειρία και αποκάλυψαν στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” τις άγνωστες πτυχές ενός εξαιρετικά δύσκολου επαγγέλματος. Πολύνεκρες τραγωδίες στους δρόμους, παθολογικά περιστατικά, αλλά και περίεργα που καταγράφονται... κάνουν την καθημερινότητα των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ Κρήτης να είναι με την αδρεναλίνη στο “κόκκινο”, μιας και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά όταν λίγα δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή.

Στη διάρκεια του τηλεοπτικού αέρα της εκπομπής, μέσα από τους αριθμούς παρουσιάστηκε η δράση του ΕΚΑΒ Κρήτης και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού, μιας υπηρεσίας που πολλές φορές - και παρά τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής - έχει ξεπεράσει τα όρια και κάνει μια καθημερινή υπέρβαση με σημείο αναφοράς το κοινωνικό σύνολο.

Αριθμοί που σοκάρουν

Μόνο σοκ προκαλεί ο αριθμός 2.024 που ισοδυναμεί με τους νεκρούς στους δρόμους της Κρήτης από το 1996 μέχρι και χθες. Τα στοιχεία που μας παραχώρησε το ΕΚΑΒ του νησιού αποτυπώνουν και το μέγεθος του προβλήματος για την Κρήτη, μιας και τα τελευταία 22 χρόνια στο νησί μας έχει, δυστυχώς, χαθεί μια ολόκληρη κωμόπολη.

Η αιματοχυσία αυτή είναι ουσιαστικά, όπως τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Κρήτης Μάγδα Ζεάκη, «ένας ακήρυχτος πόλεμος» στους δρόμους του νησιού μας. Οι “μαύρες” χρονιές για τα τροχαία στην Κρήτη ήταν το 2005, οπότε έχασαν τη ζωή τους 148 άνθρωποι, το 2004 που σκοτώθηκαν 132 άτομα, το 2001 που είχαμε 117 νεκρούς, ενώ 112 ήταν οι νεκροί το 2002, 66 το 2016 και 55 το 2017. Τέλος, από την αρχή του 2018 μέχρι και χθες έχουν χαθεί στους δρόμους του νησιού μας 9 άνθρωποι.

Παράλληλα, από το 2007 μέχρι και το 2017, με βάση τα στοιχεία του ΕΚΑΒ Κρήτης, στους δρόμους του νησιού έχουν σημειωθεί 29.532 τροχαία, με το 2009 τα τροχαία να “χτυπούν κόκκινο”, μιας και τη χρονιά αυτή καταγράφηκαν 3.162 τροχαία, ενώ τα λιγότερα στη συγκεκριμένη δεκαετία σημειώθηκαν το 2016, οπότε και καταγράφηκαν 2.311 τροχαία.

Δυστυχώς, ακόμα και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στις τάξεις του έχει βιώσει τραγωδία με το τροχαίο στο οποίο χάθηκαν το 2012 ο τότε διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης Δημήτρης Βουρβαχάκης και ο συνάδελφός του Βαγγέλης Κελαράκης, στο γνωστό εφιαλτικό σημείο της Αγίας Πελαγίας.

Αυτό που σίγουρα προκύπτει ως διαπίστωση από τα στοιχεία του ΕΚΑΒ Κρήτης είναι ότι διαχρονικά οι πιο αιματοβαμμένοι μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, καθώς τους δύο αυτούς βασικούς μήνες του καλοκαιριού έχουν καταγραφεί τα περισσότερα τροχαία στο νησί, ενώ τα πληρώματα του ΕΚΑΒ χρειάστηκε να επέμβουν και σε θανατηφόρα περιστατικά πέραν των τροχαίων. Η αλήθεια είναι πως για τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ Κρήτης τα καλοκαίρια είναι ακόμα πιο δύσκολα, μιας και αυτή την εποχή του χρόνου ο πληθυσμός της Κρήτης πολλαπλασιάζεται λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας.

Οι δυσκολίες των πληρωμάτων

Μέσα από μια σειρά ασκήσεων αλλά και σεμιναρίων, το ΕΚΑΒ Κρήτης προσπαθεί να αναπτύξει ακόμα περισσότερο το κομμάτι της εκπαίδευσης των πληρωμάτων, με την επιχειρησιακή δράση τους να καλύπτει ένα μεγάλο εύρος αποστάσεων μέσα από εξαιρετικά επικίνδυνους δρόμους, που τις νύχτες του χειμώνα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την προσέγγιση περιστατικών. Αξίζει, πάντως, ένα μεγάλο μπράβο στα πληρώματα που κινούνται στο σύνολο της Κρήτης, με τις αποστάσεις του Λασιθίου αλλά και των ορεινών σημείων του νησιού να αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για τη νευραλγική υπηρεσία, που παίζει με τα δευτερόλεπτα με στόχο τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής.

Η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Κρήτης, Μάγδα Ζεάκη, η οποία επάξια συνεχίζει το έργο του αείμνηστου Δημήτρη Βουρβαχάκη, παλεύει με το σύνολο της δύναμης του ΕΚΑΒ Κρήτης για το καλύτερο αποτέλεσμα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το ΕΚΑΒ έχει συμμετοχή σε πολύ μεγάλες ασκήσεις σεισμών, τροχαίων, φυσικών καταστροφών αλλά και πολλών περίεργων περιστατικών σε αεροδρόμια και λιμάνια. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα το ΕΚΑΒ Κρήτης έχει στα διάθεσή του μια σημαντική δομή που βοηθά ακόμα περισσότερο στο επιχειρησιακό του έργο. Πρόκειται για οχήματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ασθενών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών όπως οι σεισμοί. Τα δύο οχήματα - όχημα μαζί με συνοδευτικό ασθενοφόρο - δώρισε η ολλανδική κυβέρνηση και παραδόθηκαν μέσω του ΕΚΕΠΥ στις Υ.ΠΕ. όλης της χώρας και στη συνέχεια στο ΕΚΑΒ. Το ασθενοφόρο προστέθηκε στην επιχειρησιακή δύναμη του ΕΚΑΒ και για το θέμα υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στη διευθύντρια ΕΚΑΒ Κρήτης, Μάγδα Ζεάκη, και τη διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ., κ. Ελένη Μαυρομμάτη. Το συγκεκριμένο όχημα διαθέτει πλήρη ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό κατάλληλο ακόμη και σε περίπτωση μαζικών καταστροφών και ήδη χρησιμοποιείται από το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών.

Ο “χάρτης” των τραυμάτων

Το ΕΚΑΒ έχει ως σημείο αναφοράς τα τραύματα που καλείται να αντιμετωπίσει σε πάσης φύσεως περιστατικά. Σε επίπεδο Κρήτης, σε ό,τι αφορά τα περιστατικά τραυματισμών, την πρωτιά κατέχει το ανδρικό φύλο, μιας και το 2017 αντιμετωπίστηκαν 1.445 τραύματα σε άντρες και 465 σε γυναίκες. Μέσα, όμως, στο 2017 το ΕΚΑΒ του νησιού χρειάστηκε να επέμβει και σε 24 περιστατικά παιδιών ηλικίας μέχρι 9 ετών.

Τα τραύματα, σύμφωνα με τους παριστάμενους στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής”, αποτελούν σημείο αναφοράς για το ΕΚΑΒ, καθώς στη διάρκεια ενός περιστατικού πρέπει να γίνει η πρώτη αντιμετώπιση αλλά και αξιολόγηση, έτσι ώστε κατά τη μεταφορά του τραυματία το νοσοκομείο που θα τον δεχτεί να έχει μια πρώτη επί της ουσίας εικόνα.

Πολλές είναι και οι διακομιδές που κάνει το ΕΚΑΒ από τα Κέντρα Υγείας της Κρήτης προς τα νοσοκομεία. Μάλιστα, μόνο το 2017 από τα Κ.Υ. του νησιού το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε 5.006 διακομιδές, ενώ την ίδια χρονιά τα πληρώματα του Κέντρου χρειάστηκε να επέμβουν σε 54.197 επεισόδια, από τα οποία τα 1.084 χαρακτηρίστηκαν στην ιατρική βαθμίδα ως “κόκκινα”, δηλαδή εξαιρετικά σοβαρά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News